Richard Long, From the River @ Kröller Müller museum Otterlo.

De afgelopen week bezocht ik beide tentoonstellingen van Richard Long, in Kröller-Müller en in de Pont. Waar het in Tilburg gaat over het werk dat Long maakte op plekken op de hele wereld, zie vooral het stuk van JB, is de presentatie in Otterlo uitsluitend gericht op de directe omgeving van de kunstenaar, nabij het Engelse Bristol, bij de rivier de Avon.

Het is een intieme presentatie, helder, poëtisch, mooi van licht ook. Er is tegelijkertijd veel ruimte voor gedachten. Er is een tederheid die me treft, in de kleine boeken waarvan iedere pagina is gedrenkt in riviermodder. In de zorgvuldige manier waarop de boeken vervolgens in prachtige vitrines staan uitgestald. In de blaadjes van uit de buurt van de rivier, die al tientallen jaren bewaard zijn in zuivere composities. Hier straalt de genegenheid die Long moet hebben voor zijn directe omgeving krachtig van af.

Op de grond ligt een cirkel van stukken drijfhout die Long verzamelde. De suppoost is lichtelijk op haar hoede, de afstand tussen zaaltekst en werk is net te klein om comfortabel te kunnen lezen. In tegenstelling tot de Pont heeft de kunstenaar hier niet zelf het werk geïnstalleerd. De drie cirkels van modder uit de Avon die Long in 1984 in het museum maakte, worden af en toe tevoorschijn gehaald van achter de voorzetwand. Drie meter in doorsnee, en je ziet de handen nog die het werk maakten, je kunt je goed voorstellen hoe fijn het is dit te doen.

Afgezien van deze incidentele handschriftelijkheid, trouwens ook aanwezig in de paar ‘modderschilderijen’, wordt het werk op net zo’n no-nonsense wijze getoond als in Tilburg. Plekken, woorden, stenen en in de tussenliggende lucht en gedachten voel je de verbinding die Long is aangegaan op de momenten dat hij daar was. Maar waar ik in de Pont tamelijk gelaten door de zalen wandelde, word ik hier gegrepen door de warmte die Long, waarschijnlijk onbedoeld, tentoonspreidt voor zijn thuisbasis.

De documentaire over de kunstenaar die ik in de Pont zag, zit me ook niet lekker. Hij vertelde daarin dat hij de stenen voor de grote installaties gewoon in een fabriek bestelt die stenen vloeren levert. Dat is makkelijk, want die hebben allemaal sowieso één gladde kant.

Jammer. Iets met de onttovering van een kunstenaar die ik in al zijn helderheid zeer waardeer. Daarom: ga vooral in Kröller Müller kijken. Het kan nog tot en met 19 mei.

About Inge Pollet 40 Articles
Schrijver, dichter, ex-kunstenaar. Werkt als tentoonstellingsmaker en projectontwikkelaar. Plaatsmaker voor kunst en poëzie. Redacteur, nadenker. Wildspotter buiten en binnen het veld. Atelierbezoeker. Hardloper. Sterrenkijker.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*