Jonathan Monk @ KINDL Berlijn


In de KINDL-foundation in Neukölln in Berlijn is- naast meerdere andere tentoonstellingen- “EXHBIBIT MODEL FOUR” van Jonathan Monk te zien. Het woord SOLO pas hier niet helemaal: Monk heeft de muren beplakt met zwart-wit foto’s van zijn eerdere tentoonstellingen, en daar bovenop weer kleine werken gehangen van andere kunstenaars. Vaak zijn dat uitnodigingen van tentoonstellingen uit een wat verder verleden…


…zoals Bas Jan Ader in zijn kinderzeilboot, op zoek naar het wonderbaarlijke, maar er zijn ook grappige multiples van Martin Kippenberger.


Monk gebruikt, verhaspelt en combineert wel vaker het werk van andere kunstenaars en stelt zo het idee van de originaliteit ter discussie. In een interview zei hij het zo : “I’m sure even the cavemen copied the drawings of the guys from the next village and changed them a little bit.” En over de wens origineel te zijn: “Just embrace that you’re not. Or twist it so you can be.”

Niet alleen in de beeldende kunst, maar ook in de wetenschap en de muziek is intellectueel eigendom een gloeiend heet hangijzer geworden, maar Monks expositie laat zich niet lezen als een statement tegen die ontwikkeling, daarvoor is zijn insteek veel te luchtig.


De tentoonstelling ziet er geweldig uit: de zwart-wit foto’s van zijn eerdere tentoonstellingen creëren verwarrende doorkijkjes.


Alle verwijzingen naar, en beelden van het werk van anderen worden niet benoemd. Het idee zal wel zijn dat je een goeie grap niet moet uitleggen, maar voor wie de beelden herkent vallen er allerlei verbanden te leggen. Een suppoost ging mij wèl uitleggen dat dit een foto is van een sculptuur, die een dwergversie is van Paul McCarthy, aangekleed in de het Sgt. Pepper kostuum van Paul McCartney . Vat u em?

Her en der hangen portretten van -neem ik aan- door Monk bewonderde kunstenaars: veel Arte Povera: hier Alighiero e Boetti.


Links een multiple van Kippenberger, rechts een portret van een Arte Povera kunstenaar die ik niet herkende…

…links een gedeeltelijk overgeschilderd schilderij van Salvo…


SALVO È VIVO


SALVO È MORTO


In het midden is een kastje in de foto uitgespaard….


..waarin een bierblikje: nog een Kippenberger…


Nog maar tot 21 Juli te zien (helaas)

kindl-berlin.com/monk

About Frans van Tartwijk 27 Articles
Frans van Tartwijk is Beeldend Kunstenaar en daarnaast tentoonstellingsmaker en activist. Hij bericht over wat hij mooi, interessant of het vermelden waard vindt.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*