Jan Bokma @ Cinnnamon

Alsof je een stal binnenloopt – het riekt naar hooi en de parafernalia doen in eerste instantie aan attributen op de boerderij denken. Door die geur van hooi en doordat je erover scharrelt waan je je in een installatie. Toch is het niet echt een installatie. Denk het hooi weg en je hebt een (wat volgehangen) gallerietentoonstelling met keurige minimale objecten. Die allemaal tezamen wel een geheel lijken te vormen, maar tegelijkertijd toch ook geheel op zichzelf staan. Oldschool minimalia haast.

Welkom in de koeienschuur. Mijn eerste associatie was met paarden maar de titel is toch echt Light for Cows. Het is een koeienschuur.

Mijn voornaamste bezwaar is de associatie met wat ik maar Rijksakademiekunst noem. Kunst die op kunst lijkt en zich volledig tot het discours lijkt te richten. Zowel in vorm – bekend hedendaags vocabulair – als in presentatie – bekend hedendaags vocabulair. (Achtergrond Jan Bokma is Minerva en Frank Mohr overigens, niet Rijks, maar Rijks is de vigerende munteenheid in deze.) Ik bedoel – het is zo professioneel allemaal. En daar heb ik wel een beetje genoeg van.

Hoe sterk zijn de werken op zich? In ieder geval de betonnen bak met siliconen en het Eva Hesse hekwerk aan de muur staan als een huis. Andere werken lijken meer decorstukken in een toneelstuk waarbij plot of pointe “grant us, viewers, a way of seeing the material world –and life– in a new, non-instrumental way” (dixit PD) klinkt als de weerslag van een droom van een curator. Embedded wishfull thinking als extra betekenislaag, dat gaat niet werken.

advertentie(s)

 
Waarachtig weerzinwekkend wordt het nergens, het is fijn dubbel allemaal. Sterker nog: de installatieve component van de hooivloer, lekker makkelijk, maakt het ook juist direct fysiek, tastbaar en theatraal. Dat er geld zit in zo’n hangende koeienliksteen wil je nu juist weer niet weten. Dat maakt intenties doorzichtig.

Een niet zo goede show met kloten, erg leuk om gezien te hebben. De tentoonstelling is officieel afgelopen, maar contacteer Pieter Dobbelsteen of u nog kan of mag komen buurten. Ik was er gisteren buiten sluitingstijd.

cinnnamon.com/wp/jan-bokma-light-for-cows

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*