Bekendmaking geselecteerden traject ‘Young Grunn Artist 2011’

Welk Gronings talent mag zich in 2011 de ‘Young Grunn Artist’ noemen? Een éénjarig ontwikkelingstraject zal dat gaan uitmaken. Slechts een drietal kandidaten mag meedingen. Inmiddels heeft NP3 bekend gemaakt welke drie kunstenaars dat zijn…

De commissie aan het werk.
(v.l.n.r.) Hans den Hartog Jager, Daan Samson, Lianne Pronk (begeleider YGA-traject), Toos Arends en Ruud Akse (directeur NP3).

December 2009:
De zoektocht wordt gestart.

Januari 2010:
Maar liefst éénentwintig Groningse ‘potentiëlen’ hebben een portfolio ingediend. Een commissie van landelijke professionals selecteert daaruit drie talentrijke kandidaten.

19 februari 2010:
De gehele Groningse kunstscene komt bijeen in zaal Promo van NP3.

Ruud Akse (Directeur NP3) neemt het woord…

XL-artiest Florentijn Hofman (rechts) kan de spanning bijna niet meer aan.

De eerste begiftigde is… Gerben Meinders.

En dan zijn er ook Jan Bokma en Suzanne Bodde!

Hoezee, een heildronk op de genomineerden!

“De drie kunstenaars krijgen naast inhoudelijke begeleiding, de beschikking over een persoonsgebonden werk- en ontwikkelbudget. Hiermee kunnen zij onder andere nieuw werk maken, coaches en expertise inhuren óf een kort internationaal uitwisselingstraject volgen. De groei die de kunstenaars dit jaar doormaken zal door de externe commissie op de voet worden gevolgd. Het traject sluit met een eindtentoonstelling. Tijdens die expositie zal één van de drie kunstenaars worden uitgeroepen tot ‘NP3’s Young Grunn Artist 2011’.”

Werk van de drie kandidaten:

www.gerbenmeinders.com

“Het portfolio van de in 2009 afgestudeerde Gerben Meinders was voor de commissie een aangename verrassing. Het werk en zijn presentatie gaven blijk van lef om groots te denken en droegen een aanstekelijke productiviteit met zich mee. Uit de tekeningen en schetsen van Gerben straalt de nodige daadkracht om verder te experimenteren en zonder terughoudendheid of beperkingen verder te zoeken.”

www.janbokma.com

“De rauwe werken van Jan Bokma hebben een overtuigend vormgevoel en stralen een sterke gedrevenheid uit. Met zijn sculpturen, installaties en concepten weet hij de juiste snaar te raken. Het werk en de summiere tekstuele toevoegingen bleken bij de commissie voor verschillende interpretaties vatbaar en riepen hiermee de nodige vragen op.”

www.suzannebodde.com

“Met haar grootse beeldtaal brengt Suzanne Bodde een koortsachtige ambitie aan het licht. Een ambitie die spreekt uit haar krachtige sculpturen die letterlijk boven het hoofd uitstijgen en de verrassend vrije materiaal- en locatie experimenten die ze met haar werk aandurft. De commissie is gecharmeerd door de schraalheid van haar materiaalgebruik en de speelse naïviteit die uit haar werk en uit haar motivatie naar voren komt.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*