Wintrum Frod / Tornado @ Mu.ZEE

    Pascale Marthine Tayou (strand Oostende)

muzee.be

WINTRUM FROD

Hyperconsumerisme is de dominante matriarch van de destructieve kudde en het disfunctionele economische model dat het ondersteunt en op grote schaal afval en ecologische schade veroorzaakt (John Vidal, ‘The seven deadly things we’re doing to trash the planet’, Guardian 16 December 2016).

In Mu.ZEE opende deze maand Wintrum Frod van kunstenaars/curatoren Els Dietvorst en Orla Barry. Wintrum Frod (Wijs in de winter) is een tentoonstelling over de relatie tussen de mens en de natuur. Dietvorst en Barry runden zeven jaar lang samen een schapenboerderij in Ierland. De tentoonstelling is het artistieke resultaat van hun samenwerking waarin we dagelijks leven en kunstpraktijk zien samenvallen. De kunstenaars reflecteren op de hyper-consumptiemaatschappij en de hedendaagse markteconomie waar men speculeert met onze voeding.

US Seafield Farm Shrine 2019

Gemummificeerde kat 2015

Installatie overzicht

Tails 2019

Orla Barry Lutece Mauger Ode to the mouflon Ewe, digitale druk 2019

Shaved rapunzel wol, 2011

Breaking rainbows installatie, 2017

Els Dietvorst is kunstenaar en filmmaker, ze woont en werkt in Duncormick, Wexford (Ierland). Ze is een kunstenaar wier werk zich richt op communicatie, samenwerking en sociale conflicten. Ze keert vaak terug naar anti-utopische thema’s zoals de buitenstaander, de menselijke conditie, de symbolische gevangenis. In haar langdurige filmprojecten werkt ze op niet-plaatsen en sociaal betwiste sites waar ze samenwerkt met de mensen die deze plaatsen hosten/bewonen. Naast film gebruikt ze andere media zoals tekenen, schrijven en beeldhouwen.

Orla Barry is een kunstenaar die werkt in verschillende media: performance, video, tekst en geluid. Ze woonde en werkte 16 jaar in Brussel en sinds 2011 in County Wexford in het zuidoosten van Ierland, waar ze doceert aan het Institute of Technology in Carlow en een kudde stamboom Lleyn-schapen hoed. In haar werk houdt zij zich bezig met de lichamelijkheid en poëtica van mondelinge taal. Een recent leidmotief is de spanning tussen kunstenaar en boer op het platteland van Ierland.

Orla Barry & Lisa Godson, Shaved Rapunzel, Scheherazade and the Shearling Ram from Arcady, performance, 2019

TORNADO

Ook nog te zien in Mu.ZEE is Tornado van Pascale Marthine Tayou die in april opende en nog te zien is tot 1 september. Tornado nodigt de kijker uit om met de kunstenaar op reis te gaan op zowel begane als onbegane paden, van de hoofdweg af de zijpaden op. Zelfreflectie als het begin van de dialoog over beschaving, vrijheid, vrede, gelijkheid, zichtbaarheid en grenzen verleggen en doen vervagen. Het verlangen naar samenkomen voor het groter belang in plaats van eigen belang. De plek waar je niet blijft steken in cynisme, onverschilligheid, verontwaardiging of boosheid maar waar je zoekt naar de spanning hiertussen waar je gaat nadenken over echt samenleven.

Het is de tijdsgeest lijkt het, zo deed het me onmiddellijk denken aan theatermaker Marjolijn van Heemstra, correspondent ruimtevaart waar ik een weekend later op het over het IJfestival een lezing van bijwoonde.

Pacale Marthine Tayou‘s werk combineert verschillende media en wil vragen opwerpen over globalisering en moderniteit. Zijn eerste werken waren gericht op tekenen en beeldhouwen waarin maatschappelijke problemen zoals aids tot uitdrukking kwamen.

Tayou, die in België werkt en woont, omschrijft zichzelf als een ontdekkingsreiziger, iemand die over de wereld beweegt om de gemeenschappelijke problemen van het mondiale dorp te verkennen. Zijn werk wordt rechtstreeks beïnvloed door de scènes die hij ziet in de landen die hij bezoekt. Hij verzamelt efemere verschijnselen van zijn reizen, waaronder trein- en vliegtuigticketstubs, restaurant- en winkelbonnen en etiketten of verpakkingen voor sokken, scheermessen, batterijen en plastic zakken. Tayou’s aanhoudend hergebruik en recycling van deze objecten herinnert ons eraan dat het hedendaagse leven onlosmakelijk verbonden is met economie, migratie en politiek.

Pascale Marthine Tayou over Tornado voor Mu.ZEE

Nog te zien:

Tornado / Pascale Marthine Tayou: tot 1 september 2019
Wintrom / Els Dietvorst & Orla Barry: tot 3 november 2019

Mu.ZEE
Romestraat 11
B-8400 Oostende
open: dinsdag t/m zondag 10.00 – 18.00 uur, maandag gesloten

muzee.be

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*