Rien Poortvliet of Maarten Bel @ Stedelijk Museum Schiedam

Rien Poortvliet hoort niet in het museum. Zoals ook Klibansky niet in het museum hoort. En Nick, Simon, Bassie en Adriaan mogen geen tentoonstellingen maken.

De combinatie met kerst (ansichtkaarten) en hooggeplaatste personen (het koningshuis) maakt het voor een Libelle-publiek ongetwijfeld machtig interessant om in rond te struinen, museaal bezien vormt het een enigszins genante schijnvertoning. Het Stedelijk Museum is publiek gefinancierd, ergens is verantwoording prettig aangaande wat waarom wordt geprogrammeerd. Grenzen opzoeken wat kunst is en wat niet meer kan een insteek zijn, alsmede nieuwe publieksgroepen zoeken. Rien Poortvliet kan zonder publiek geld prima volk trekken. Maar dan in Paleis Soestdijk of op de jaarmarkt van Schubbeveen. De mensen vinden het geweldig. Artistiek inhoudelijk is het aangeschoten wild.

“‘Koninklijke Hoogheid, In plaats van een “hertje in de sneeuw” (dat ook erg mooi kan zijn!) heb ik voor U, omdat U zo dol op olifanten schieten bent, een “olifantenwens” gemaakt’.”

Zo onbenullig dat het haast grappig wordt. Ik zeg haast.

Er gluurt een hert door het brokaat.

    Sjef Henderickx

Rien’s kerstschilderijen zijn aangevuld met wenskaarten van lokale kunstenaars.

    Fotoprint van Gerard en Marjo van Soest.

Ook al is er in de rommelzolder boven niet makkelijk iets treffends neer te zetten (Van Eeden was niet echt kek, (niet eens in de archieven hier?), Gijs Assmann deed het er beter.) Ruimte is schaars. Bedeel die beter.

Zo moet het dus niet, hoe moet het dan wèl? Bel Maarten Bel!

(Of laat Maurice Bogaert of Johannes Langkamp los op de ruimte met site specifiek installatief werk. Of laat Jeroen Jongeleen in de weer met films en een specifieke setting. Of bruikleen Han Hoogerbrugge’s Zootroop – als stand alone is het een magisch artefact.) (Kan natuurlijk allemaal ook elders in het museum op A-lokatie. Maar zij kunnen de zolder wel aan.)

Net als Maarten Bel:

Installatief performatief hedendaagse kunstenaar Maarten Bel vergrenst met scholieren en de lokale modelspoorvereniging Schiespoor namelijk wèl. Zonder saai te zijn en het is allemaal heel laagdrempelig en wat beklijft is enthousiasme van alle makers.

Onvermijdelijk jeugdig gekleid Feyenoord.

Nu nog in opbouw, in de kelder geplaatst, onze kerstfavoriet, een kekke modelspoortrein. Opent aanstaande zaterdag 16 december om 10 uur. Kinderen mogen wagonnetjes maken.

Kerstgroeten voor het koningshuis:
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/kerstgroeten-voor-het-koningshuis

Treinen kleien met Bel:
stedelijkmuseumschiedam.nl/tentoonstelling/modeltrein-kerstfestijn/

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Moedige poging van het SMS om Rien Poortvliet te positioneren in de context van zijn (proto) conceptuele generatiegenoten herman de vries en stanley brouwn. De vaak onbegrepen Poortvliet krijgt door zijn inschrijving in deze traditie eindelijk de erkenning waar het tijdens zijn leven aan ontbrak. Net als zijn tijdgenoten herneemt Poortvliet als vertrekpunt van zijn omvangrijke en consistente oeuvre een specifiek werk van Duchamp, in dit geval het minder bekende Pharmacie,1914. Door net als Duchamp de kitscherige afbeelding van de natuur esthetisch te neutraliseren en in een omgekeerde beweging tot artistieke norm te verheffen wordt de toeschouwer geconfontreerd met zijn eigen ‘goede smaak’. In deze indifferente epoche van het smaakoordeel toont zich de afgrond van iedere kunstbeschouwing die zich niet bewust is van haar tijdelijk en voorlopige geconstrueerd zijn in een telkens veranderende sociale umwelt.’Can one make works which are not works of art?’. Hulde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*