Daan Samson @ Concordia Enschede

Vloeibaar kunstwerk van Daan Samson en Grolsch-topman

Afgelopen donderdag op het podium van het Concordia Theater: De ontknoping van de samenwerking tussen Andrei Haret, algemeen directeur van Koninklijke Grolsch en kunstenaar Daan Samson.

concordia.nl/beeldende-kunst/couplet-2.0

(Foto’s opening: Tessa Wiegerinck)

“In harmonie creëerden wij een sprankelend bier waarin elementen zijn samengevat van datgene wat wij in het leven belangrijk vinden. Deze kunst-editie verschijnt in een exclusieve oplage van vijftig genummerde en gesigneerde exemplaren. Wij toasten ermee op hedendaagse voorspoed en op onze gloedvolle vriendschap.”

Wethouder van cultuur Jeroen Diepemaat (VVD) neemt het eerste exemplaar in ontvangst

Met Couplet 2.0 koppelt kunstpodium Concordia steevast een inwoner van Enschede aan een hedendaags kunstenaar. Na Jessica van Deursen was Daan Samson aan de beurt om met een Twentenaar te gaan samenwerken. Hij zag een ideale kandidaat in Andrei Haret, die in het in Roemenië van de jaren 70 en 80 is opgegroeid en die tegenwoordig aan het roer van de Grolsche Bierbrouwerij staat.

“In de jeugd van Haret waren voedseltekorten en lange rijen voor de winkels gewoon. Via televisieprogramma’s uit het Westen leerde hij de betekenis van vrijheid van meningsuiting en vrije handel kennen. Tijdens het Couplet 2.0 hebben hij en ik gewerkt aan een kunstwerk waarmee we een hulde konden brengen aan het thema’ voorspoed’.”

“Het vloeibare kunstwerk is gebaseerd op de raakvlakken tussen onze levensvisies. En het heeft tonen van onze beider karakters. Het is een sprankelend bier dat gebotteld is in een grote 70 cl fles, en dat verpakt is een koker waarop foto’s van de afgelopen maanden te zien zijn”.

“Dit persoonlijke kunst-bier tintelt als een Champagne. Evengoed tijdens de onthulling-avond schenken we het in flutes”

“Wij hebben het eerste exemplaar van de kunst-editie uitgereikt aan de Enschedese wethouder van cultuur (VVD). Hij en zijn partner hebben toegezegd dat zij de uitgave zullen laten opnemen in één van de stedelijke kunst-collecties. Het nummer-twee exemplaar is bovendien tot en met 12 januari 2020 in de expositieruimte van Concordia te bekijken”.

Ook ditmaal heeft ‘signature photographer’ Jeronimus van Pelt een grote rol binnen de project-realisatie gespeeld. Iedereen herkent de sprankelende wijze waarop hij wederom een groeiende vriendschap heeft vastgelegd. Eerder documenteerde hij al de allianties die Daan Samson aanging met Frits Bolkestein, Ad Visser, Bert Kreuk, Halbe Zijlstra en de Art Babes.

“Vlak na de zomer heb ik Andrei Haret voor het eerst benaderd. Vanaf september zijn we uiteenlopende activiteiten gaan ondernemen. Enthousiast zijn wij gaan hardlopen, hebben wij het Rijksmuseum Twenthe bezocht en leerden wij elkaar steeds beter kennen tijdens een kookworkshop. We hebben veel gesproken over cultuur en vrijheid.

Andrei en ik bleken het erover eens dat goede kunst genot, verlichting en verwondering brengt, en dat de verworvenheden van onafhankelijkheid, bloei en karakter kostbaar zijn. Regelmatig hebben wij op die thema’s een toast gebracht. En met ons afsluitende kunstwerk brengen wij daar nu dus een échte ovatie aan.”

‘Grolsch Couplet 2.0 – Andrei Haret & Daan Samson’ (70cl)

ad.nl/enschede/grolsch-topman-en-kunstenaar-brengen-een-ode-aan-voorspoed-en-vriendschap-in-enschede~a56b6cca

De project-foto’s zijn hier te zien:
daansamson.nl

About Daan Samson 110 Articles
De kunstwerken van Daan Samson behandelen de taboes, pijnpunten en verworvenheden van de welvaartsamenleving. Op Trendbeheer bericht hij over wáárlijke progressie, over botanische cultuuraangelegenheden en over alle fraaie dingen die door z’n vrienden worden gerealiseerd.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*