CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Corona: een jaar later

In een lente geteisterd door guur weer en hagel in mei spring ik op een droge dag op de fiets en ga naar de Bijlmer. Vorig jaar bezocht ik CBK Zuidoost dus ik ga terug om te horen wat zij het afgelopen jaar uitgespookt hebben.

Als ik aankom gaan we eerst een broodje halen bij “de Surinamer” voor de lunch, yum. Annet loopt eerst met me mee om het hek van de GGD Teststraat die voor het CBK staat zien, rondom is er kunst te zien. Een suggestie van het CBK die daarna door de GGD overgenomen is voor de andere teststraten in Amsterdam.

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Op de muur achter de teststraat programmeert CBK al een aantal jaren banners met kunst, op het moment hangen er werken van Guy Wouate, een kunstenaar uit Kameroen, die te zien was in Crossing Cultures, 30 jaar Residentie Thami Mnyele. Helaas door COVID was deze tentoonstelling nauwelijks te zien voor publiek. Er werd wel een kleine publicatie uitgebracht met daarin de werken van de geselecteerde kunstenaars en een bio.

CBK is verantwoordelijk voor publieke werken in Zuidoost, ondanks COVID gaat het opdrachten geven en installeren van publieke werken gelukkig gewoon door. Een van de laatste aanwinsten is een muurschildering van verzetsheld Anton de Kom. Er is een hele route die je kan lopen om de publieke werken in de Bijlmer te zien!

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

    Anton de Kom muurschildering

Eenmaal binnen word ik voorgesteld aan Lisette van den Berg een nieuwe tijdelijke medewerker bij het CBK. In de periode 2021 – 2024 geeft CBK een plek aan jonge mensen om ervaring op te doen als curator en zo CV op te bouwen. Lisette, afgestudeerd als antropologe, is de eerste curator in dit trainingsprogramma. Lisette werkt dit voorjaar en zomer aan een tentoonstelling over “het zwarte lichaam” die in september zal openen.

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

    Lisette van den Berg, junior curator

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

    Annet Zondervan, directeur (links) en Renske de Jong, curator (rechts)

Op het moment is er de tentoonstelling Rooted/Uprooted, Sense of Place te zien, onderdeel van het grotere nieuwe project REFRESH geïnitieerd door het Amsterdam Museum waarbij kunstenaars gevraagd wordt om hun visie op de stad te geven. Verschillende locatie werken samen met het Amsterdam Museum en presenteren kunstenaars.

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Wes Mapes

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Bart Deuss & Michiel Voet

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Tja Ling Hu

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Jaasir Linger

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Judith Quax

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

CBK Zuidoost: Rooted/UpRooted, Sense of Place

Te zien t/m 25 Juli 2021

Rooted/Uprooted

Kunstenaars: Maja Irene Bolier, Eugenie Boon, Bart Deuss & Michiel Voet, Tja Ling Hu, Rabi Koria, Jassir Linger, Wes Mapes & Judith Quax & Camara Gueye. Curator: Renske de Jong.

En natuurlijk heeft CBK nog steeds de winkel met producten van ontwerpers en de kunst uitleen die zijn gewoon open! CBK Zuidsoost maakt kunst toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een kleine beurs! De collectie (ca. 2000 werken) is ook online te zien, klik hier als je nieuwsgierig bent naar de werken en geïnteresseerd om dit eens uit te proberen!

CBK Zuidoost
Anton de Komplein 120
1102 DR Amsterdam
020 – 22 52 880
info@cbkzuidoost.nl

OPEN: op afspraak (kan ook als je langsloopt) dinsdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*