Klaas Kloosterboer @ Kristof De Clercq

Kunstenaar Klaas Kloosterboer is tot zondag 20 juni 21 te gast bij Kristof De Clercq gallery te Gent met Hoog spel

kristofdeclercq.com/exhibitions/60/overview

De Nederlandse kunstenaar Klaas Kloosterboer (°1959) is al lang geen onbekende meer in jullie kunstenlandschap. Hij is zoals dat heet ‘een fundamentele onderzoeker van het medium schilderkunst’. Zijn werk is opgenomen in alle belangrijke Nederlandse museumcollecties, en in vele binnen- en buitenlandse privé-verzamelingen zoals ook in België natuurlijk. Zijn eerlijk speels werk wekt verwondering en controverse op, maar eens je van zijn eigenzinnig en uitgesproken oeuvre hebt geproefd, kom je er niet meer van los. Zijn spanningsveld tussen denken en doen, abstractie en actie, levert een frisse beeldtaal op met een sterke fysieke uitdrukkingskracht.

Edo Dijksterhuis schreef in Museumtijdschrift over de kunstenaar: “Hij verkent de mogelijkheden, rekt ze op en bevraagt de betekenis – niet van de uitdrukkingskracht in figuratieve of abstracte zin, niet van verf als materie, maar van het schilderen als handeling. Hij zou zonder overdrijving de grootste non-verbale theoreticus van de schilderkunst genoemd kunnen worden.”

En we kennen de heer Kloosterboer natuurlijk ook van zijn beruchte uitspraak: ‘Het werk doet er niet toe.’ Zo heeft hij nog meer prikkelende ‘KKK-wetten’ – een soort van zelfgeschreven theorie – die zijn denken en handelen preciezer kunnen vatten, alsook om dialoog uit te lokken.

Hoe en wanneer het ooit allemaal begon? In 1990 met een ‘oerpropje’.

Maar over naar de expo, waar wordt voorgedragen met een open blik te kijken. De tentoonstelling Hoog Spel is reeds zijn vierde expo bij Kristof De Clercq, een van de beste Gentse galeries. (Vorige keer rook het er zelfs naar hooi, daar hij op zijn expo GUTS (NO GUTS) ons zomaar eventjes stropoppen presenteerde. Dat hij een durfal is, wisten we al.)

Bij het binnenkomen van de eerste grote galerieruimte, zien we grote witte doeken hangen met een explosie van kleur en een aanstekelijke energie, ‘de dag’ verbeeldend. In deze grote ruimte worden de krachtige, heldere en transparante kleuren uitgespeeld tegenover de witte leegte van het doek. Er is een grote spanning tussen het gebaar, het stellen van de daad, het patroon en de herhaling, wordt me verteld door the master himself.

De werken zijn kinderlijk. Grote kleurrijke strepen – tot zelfs eenvoudige geschilderde bloemetjes – zijn de hoofdrolspelers. Het is een gedurfde radicale actie voor een man van 62 lentes jong. Hij vertelt me tevens dat hij zocht naar een manier om het gemak, het directe en vooral het speelse van het werken op papier te vertalen naar groot formaat. Na een intense werkperiode ontstonden deze frisse verrassende doeken. De gouache op erg glad polyester doek gaf ons zijn gezochte energie, dat onmiddellijk op ons overslaat. Van instant vrolijk worden gesproken! Kloosterboer slaagt er altijd in om zijn werk met een zekere branie te tonen, en nooit weet je wat er nu écht achter zijn eenvoudige beeldentaal schuilt.

In de tweede ruimte treffen we meer naar binnen gekeerde werken met een eerder donkere blik, waar er meer gewag wordt gemaakt van ‘de nacht’. De sfeer in deze kleine, meer intieme ruimte is meerduidiger: zowel in de gebruikte media als in de aangeraakte thema’s. (ik hoor: confetti, verval, tijdelijkheid). De vlekken, bloemen en patronen resoneren de vitaliteit van de voorste ruimte, maar de stemming is bedrukter. Hier lijkt Kloosterboer meer al zoekend, proberend en stuntelend, zijn werk uit te knobbelen, wat deze reeks werken visueel meer diepgang en gelaagdheid geeft. Maar Kloosterboer zou Kloosterboer niet zijn als we ons daarin niet zouden vergissen… Stof tot nadenken dus. Al staat niets een omarming in de weg.

Bij deze recente werken is de schriftuur – schilderen alsof het schrijven is – nog essentiëler dan normaal. De schriftuur vormde in deze reeksen volgens Kloosterboer “de graadmeter om te zien of een werk wel een werk was”. Het motto luidt dus: gaan ‘zien’. In Gent. Waar er buiten deze frisse expo nog meer schoons en interessants op kunstvlak te ontdekken valt!

kristofdeclercq.com/exhibitions/60/overview

About Hilde Van Canneyt 18 Articles
Hilde Van Canneyt is vooral gekend omwille van de talrijke interviews met bekende en minder bekende kunstenaars uit Vlaanderen en Nederland. Elke twee weken post ze een interview op hildevancanneyt.be

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*