Rinus van de Velde @ Tim van Laere Gallery

De nieuwe werken van Rinus van de Velde zijn bijna eerder wanhopig anekdotisch dan resultante van pregnant straf tekenwerk. Droodles on the move passen en passant en kunnen als zo terloops beschouwd best geinig zijn – geinig, ja, dat wil je niet horen als het een karakterisering van een kunstwerk is – als bewaarwerk moet de anekdote iconisch zijn, uitstijgen boven beeldende verpozing alleen. En dat doet het nieuwe werk van Rinus Van de Velde hier nergens.

Waar Marcel van Eeden tegen anekdotiek aanhikt roepen zijn beeld/tekst combinaties altijd verwondering op en voeren ze je mee in een andere wereld met heel eigen zeggingskracht. Narratief maar dan in je eigen kop ja.

Juist dat mis ik bij Van de Velde hier. Ik vind er ook echt slechte tussen zitten – dat nagepoerde portret van Rembrandt is afstotelijk. En ook de vlekkenparade door/tussen de onderschriften kan weinig bekoren; het is krampachtig slordig, gewild niet netjes.

Irony and activism don’t go well together. Ik weet het niet. Voor 50.000 gekke pastel moet het netjes gelijst. Ironisch genoeg zie je op de poster Rinus gezeten in grootse stoel voor naakte papieren prenten ruw aan de muur gehangen en zo hoort het.

Whatever: kleurige formaten voor boven de bank. Herkenbare figuratie met veelal letterlijke schilderkunstige verwijzing. Plat genoeg om op voorhand uitverkocht te geraken. Vaardig tekenwerk van zijn hand ja graag. Achter in de schuur hangen er een paar die lekker zijn en naar meer smaken.

En wat een schuur – dat moet wel even gezegd worden. Een monumentale bunkerkolos midden in een frisse woonwijk.

Bordkartonnen kluis van formaat

Nog tot 19 November, 2021

timvanlaeregallery.com/rvdv-exh2021-views

About Jeroen Bosch 4753 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*