GOTH @ Designmuseum Den Bosch

Wat een waanzinnige tentoonstelling, bomvol werk: foto’s, zwaarden, stoelen, schilderijen, keramiek, grafmonumenten, kraaltjes, schedels (veel), tweedehands kledij, Anne Wenzel, horror, hardcore en stoelen. Als het maar zwart of zwaar en genoeglijk gothic kan worden ingepast. Van Geiger tot The Cure, van Siouxsie tot Spoelstra, van Steven King tot het atelier van Jeroen Bosch.

  Ok dan: echt een van de mooiste en indrukwekkendste Renie Spoelstra’s die ik de laatste jaren zag. Verwerden haar tekeningen op zeker moment tot potlood wonderland op herhalingsdrift, dit is een straf monumentaal meesterwerk, dat kun je zien. Wat het met gothic van doen heeft?

Toen ik enkele maanden geleden het persbericht las of van het voornemen hoorde dat men van zins was in ‘s-Hertogenbosch een tentoonstelling thematisch op te tuigen onder de vlag Gothic was ik verbijsterd, verbaasd en jaloers. Hoe simpel briljant ingezet: zulks market zichzelf. Heb je de nazi’s gehad, nou, neem dan De Gotiek als thema. Superslim. Ik had er zelf op willen komen en toen ik de (nogal brede) setlist las dacht ik waarom zit Anouk Griffioen het niet bij? Nou? Designmuseum Den Bosch? (Ow – ze werken aan een groepstentoonstelling I Used To Love The Rainbow met een fijne hoofdrol voor haar werk. Excuseert u mij.)

  Iets met bomen. En echt – als je dit ziet… perfect vormgegeven, die hoes. Zullen we de eerste minuut (of meer) herbeluisteren en bezien: wat een vrolijke gezichtjes van die kornuiten! en dan beamen – zeldzame hoogte… Het gelijkt wel kunst… Je zou er haast van naar vroeger verlangen. Seventeen seconds dan.

Tentoonstellingen neem ik vaak gehaast, soms gretig tot me. Ik had geen verwachtingen anders dan Slim Gedaan bij Gothic. Maar wat een leuke tentoonstelling. Woonde ik om de hoek, ik ging me er op zeker nog eens vermeien. Het is rijk, breed wellicht, maar vooral een groot visueel feest waarbij de samenhang niet eens echt opgelegd is. Een verzameling deelverzamelingen vol zwarte randjes.

  Een fijn amalgaam snuisterijen, fotografie, kledij

Een sfeerimpressie in 20 foto’s, het leeuwendeel zonder bij- of onderschrift:

  Carolein Smit

  H. R. Giger – die gast maakte de props voor de eerste Dune film. Cultklassieker.

  En raad eens wie dit is, met zijn telephoon als camerette…

  “Ik heb zulks gepenseeld en ik doop het De Tuin der Borsten.”
  (Frans Kops – het atelier van Jeroen Bosch)

Op de keper beschouwd is Gothic ook nog eens tegendraads. Niks woke modische inclusiviteitszut, niks research based maatschappelijk relevante illustraties bij een subsidiegeslepen curatorendroom. Gewoon een berg vaag familiaire plaatjes bij elkaar gebracht die je visueel kunt lezen: heerlijk. Allemaal kleine en grotere verhalen, verwijzingsvol, door de beelden zelf op het toneel gezet.

Hulde ook voor de transparante tentoonstelingsvormgeving. Het is hier in het designmuseum opnieuw gewoon een zwarte doos. Zeg maar een white cube zonder daglicht met zwarte verf die niet helemaal opgemuurd is – verbindend en onderscheidend element vormt de ruwweg ongeverfde plint.

GOTH is te zien tot 18 april 2022.

designmuseum.nl/en/tentoonstelling/goth-designing-darkness/

About Jeroen Bosch 4742 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*