HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK! Afgelopen 15 april ging HENK in première bij Felix Meritis in Amsterdam, een documentaire over het leven van Henk Shakison door Rietveld studenten Sara Blok en Lisa Konno en tentoonstellingen van de kledinglijn HENK van Lisa Konno, mode ontwerper, en een fotoserie over het leven van Henk door fotografe Coco Olakunle Plooijer.

Henk is het 3e deel van een drieluik van korte films die Blok en Konno maakten: Nobu, Baba en Henk.

Voor studenten op de Amsterdamse Rietveld Academie is Henk de conciërge, maar achter Henks glimlach schuilt een ander levensverhaal. Dat weet ik als geen ander want ik ken hem als artiest. Hij vertrok als danser naar Amerika waar hij aangenomen was door het dansgezelschap Alvin Ailey, en ik ken en werkte met hem als muzikant.
In 1995 maakten Kim Refos (regie en presentatie) Joe Andeloe, Bienta Burleson (regie/editor) ik (producent) het hiphop TV magazine On Track. We waren allemaal jong, nieuw en ongeschoold in het maken van tv/film. Met al ons enthousiasme kregen we de kans onbetaald, gecoached (Richard Troelstra, Geeske Hendriks, en Gerard Reteig) en met faciliteiten van MTV Amsterdam een pilot seizoen te maken.

HENK @ Felix Meritis

    On Track Team

Voor een van de afleveringen die we maakten volgden we de band .nuClarity op weg naar hun eerste optreden op het Le Printemps de Bourgest Festival in Frankrijk. In de band zaten vrienden van ons Lucien Kembel (gitaar), Maarten van Hinte (MC), Arjen van Drie (drummer) EN Henk Shakison (bas). In Bourges interviewden we meer internationale artiesten zoals Warren G. In 1998/1999 gingen we ook samen (drummer Arjan van Drie was toen inmiddels opgevolgd door Onne Dirkzwager) naar Suriname en speelde .nuClarity daar in het kader van het jaarlijkse festival Surifesta.

Een paar maanden geleden vond ik de foto’s terug (geprint, digitaal moest nog uitgevonden worden)en gaf ze aan Lucien als documentatie.

HENK @ Felix Meritis

    .nuClarity met Henk rechts.

Nu 25 jaar later is er dus deze documentaire over Henk. Hoe tof! Felix Meritis bruist wanneer ik aankom, vol met Rietveld studenten en vrienden van de makers, en ‘onderwerpen’: Nobu, Baba en Henk. De makers maakten ontroerende portretten, eerlijk, herkenbaar en ook vol humor van wel heel bijzondere vaders die je in de films hun kinderen met passie en onvoorwaardelijke liefde ziet ondersteunen en aanmoedigen om te worden wie en te doen wat ze willen, wat dat dan ook is. Het publiek lacht, zucht, pinkt een traantje weg, knikt, grinnikt en glimlacht.

In de jaren zeventig vertrok Henk als tiener met zijn moeder en zussen vanuit Suriname naar Nederland. In zijn jongere jaren maakte hij muziek, danste op hoog niveau en rolschaatste de benen onder zijn lijf vandaan. Maar daarover zal je hem nu niet zo snel meer horen. Gehuld in een uitbundige modecollectie geïnspireerd op zijn leven, zet de Surinaams-Nederlandse Henk Shakison zijn eigenzinnige kijk op migratie en succes uiteen.

HENK @ Felix Meritis

Henks mening valt niet in een hokje te plaatsen. Zijn desinteresse voor het krijgen van erkenning maakt hem een uitzondering in deze tijd, zeker op een kunstacademie waar studenten ernaar streven om gezien te worden. Henks optimisme en schijnbare onaantastbaarheid komen ook niet voort uit een ‘prachtige Nederlandse maatschappij zonder racisme’, maar vooral uit zijn eigen veerkracht. Via zijn levensverhaal en zijn lichte, soms tegendraadse houding ten opzichte van de multiculturele wereld waarin we leven, ontdekken we zijn originele blik op thema’s als vaderschap, geluk en integratie.

HENK @ Felix Meritis

Fototentoonstelling Henk.

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

Baba

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

Nobu

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

Kkledinglijn Henk

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

Lisa Konno en Sara Blok.

HENK @ Felix Meritis

HENK @ Felix Meritis

Henk en familie.

HENK @ Felix Meritis

HENK is nog online te zien op:
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/kort/2022/henk.html

Regie Sarah Blok en Lisa Konno. Eerder maakte dit duo de korte films NOBU en BABA, die samen met HENK een serie modefilms over geëmigreerde vaders vormen. HENK is geproduceerd door Studio Ruba in coproductie met VPRO, met steun van het NPO-fonds.

NOBU & BABA nog online te zien op:
https://vimeo.com/sarahblok

Foto’s: Sasha Dees & Coco Olakunle 

About Sasha Dees 345 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*