CinemAsia Film Festival

CinemAsia Film Festival

    CinemAsia: Till we meet Again (Taiwan)

Het kan weer, met zijn allen de filmzaal in en naderhand in het café of op het terras in het zonnetje want ook die is weer aangekomen in Nederland, over de onderwerpen discussiëren. Ik ben zelf niet zo van de Hollywoodfilms, die zie ik meestal in het vliegtuig of online. Ik ben wel een fan van filmfestivals vooral de kleinere. Ik laat me graag verrassen door films en verhalen waar ik nog niets over heb gehoord. Ik ga naar CinemAsia, dit weekend in Amsterdam en volgend weekend bij het Filmhuis Den Haag. In Amsterdam liggen dit jaar de locaties van het festival door de stad heen, StudioK in Oost, Rialto de Pijp in “het Centrum” en het nieuwe Rialto VU Campus in Amstelveen. Ik peddel op de fiets tussen de verschillende locaties, de kwaliteit van de films is hoog, jammer genoeg zijn er geen regisseurs of producenten van de films aanwezig, zal ook wel liggen aan het feit dat er in Azië weer een nieuwe opleving van Covid is. Ik dompel me onder in politieke manipulatie en vraag me af maak je als individu nog wel echt zelf je keuzes?, een intiem menselijk drama waar, heel hedendaags, de hoofdpersoon de dood van haar moeder verwerkt met haar telefoon (technologie), en de obstakels maar ook kansen in het dagelijks leven van een vluchteling die een nieuw leven probeert op te bouwen.

CinemAsia is sinds 2006 het platform voor Aziatische media en cultuur in Nederland. Het festival vertoont Aziatisch verhalen (films). Azië is groot, ook het Midden-Oosten en Turkije horen strikt genomen tot Azië. Dit weekend hoor ik dat de focus en expertise op het moment vooral nog ligt op Oost Azië (Japan, China, Taiwan, Korea, Vietnam, …). Er is nu wel de ambitie uit Zuidoost Azië te vertonen maar het Midden-Oosten en Turkije hoort niet tot de expertise van het festival.

CinemAsia Film Festival

    CinemAsia alumni netwerk

Naast het delen van die verhalen, worden er ook nieuwe verhalen (films) gemaakt in CinemAsia FilmLAB en is er sinds een paar jaar ook het alumni netwerk. CinemAsia ontwikkelt zich tot het Europese instituut voor Aziatische media en cultuur.

Nieuwsgierig geworden?
AANRADER: Volgend weekend nog films in Filmhuis Den Haag!!

CinemAsia Film Festival 2022
10-15 mei
Studio K / RialtoVu, Rialot de Pijp, Amsterdam
21 en 22 mei
Filmhuis Den Haag
W: https://cinemasia.nl/nl

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*