DOCUMENTA 15: Another Alice Yard Exchange, part 3

Documenta 15

Iedere dag staan om 7 uur twee schoonmakers op onze verdieping, nadat ik op de eerste dag half slapend haastig uitgelegd heb dat het lawaai van stofzuigen om 7 uur ’s ochtends als een rooie lap op een stier werkt op mensen die tot 4 uur aan het werk zijn houden ze het maar bij moppen. Vanochtend lieten ze ons uitslapen het is al half 9 als ik hoor: ‘sie schlafen noch’. Mijn cue om op te staan en havermout deluxe en koffie te gaan maken.

We hebben een extra gast. Elke Gruhn, directeur van de Nasauischer Kunstverein in Wiesbaden, maakte een stop vanuit Basel onderweg naar Wiesbaden. In 2006 maakte ze de groepstentoonstelling “Funky Nassau” met kunstenaars uit de Bahama’s (Nassau is de hoofdstad) waaronder kunstenaar in residentie Blue Curry. In 2011 presenteerde ze “Stranger than Paradise” zijn eerste solo tentoonstelling.

Ontbijt met extra gast Elke Gruhn

Als de zaalwacht om 10 uur komt vertelt hij dat er bij een ander collectief ook werk is gestolen. We besluiten het werk van Belkis Ramirez (1957-2019) aan de tafel vast te kitten voor een nieuwe horde pers en industrie, vandaag vooral ook uit Basel op doorreis naar huis, binnenvalt.

Alexis, Selene, Blue, Fariba & Sean (WH22)

Als ik ergens op de dag Entangled Species wil laten zien aan een bezoeker en naar de leestafel loop is het boek verdwenen. Bij de borrel horen we dat er die dag bij een ander collectief met een archief door de dag heen de helft van hun publicaties is verdwenen. Wie o wie? Ik mag aannemen dat we de boeken niet ineens zullen zien staan in de boekenkast van Alex Farquharson of bij het Prins Clausfonds?

De manager van de zaalwachten zegt laconiek dat er bij alle edities van Documenta waar zij werkte altijd “souvenirs” werden meegenomen. Wow, bizar!

Ik moet vandaag langs de persbalie op de Freidrichsplatz en ren door de locaties in de buurt, Fridericianum, Ottoneum en documenta Halle om een taste van het werk te zien, en aan jullie te laten zien, van andere collectieven.


Black Archives in Fridericianum


*foundationClass*collective & Richard Bell in Fridericianum


Gudskul Fridericianum


ikkibawiKrrr in Ottoneum


Inland in Ottoneum


Wajukuu Art Project in documenta Halle


Baan Noorg Collaborative Arts and Culture in documenta Halle

Het was weer een uitputtende dag dus we hebben wel een borrel verdiend!
Wordt vervolgd…

Verdiende borrel

Alice Yard:
Alice Yard is een hedendaagse kunstruimte en network. Alice Yard wordt beheerd en samengesteld door architect Sean Leonard, kunstenaar Christopher Cozier, schrijver en redacteur Nicholas Laughlin en ontwerper Kriston Chen in samenwerking met een evoluerend groeiend internationaal netwerk van kunstenaars, curatoren en andere creatieve partners. In Documenta zijn naast Leonard (juni), Nicholas Laughlin (juli), Cozier (augustus) en Chen (september) opeenvolgend negen kunstenaars in residentie: Blue Curry, Louis Vasques Le Roche, Nicole Cecilia Delgado & Amanda Hernandez, Shannon Alonzo, Versia Harris, Michelle Eistrup, Bruce Cayonne en Ada M. Patterson. Daarnaast een deels ad-hoc in te vullen groep van maximaal 2 kunstenaars en/of kunstprofessionals, zoals ikzelf, Richard Fung, Tessa Mars, Oneika Russell en Razia Barsati.

Meer over Alice Yard: aliceyard.blogspot.com

DOCUMENTA FIFTEEN INFORMATIE:

Curator/artistieke leiding
Het kunstenaarscolectief ruangrupa uit Jakarta Indonesie heeft de artistieke leiding van de vijftiende editie van Documenta. De normen, waarden en ideeën van Lumbung (Indonesische term voor een gemeenschappelijke rijstschuur) zijn het fundament van deze editie. De praktijken van de veertien geselecteerde kunstcollectieven en kunstenaars zijn gebaseerd op principes als collectiviteit, gemeenschappelijke verdeling van middelen en gelijke toewijzing.

Diverse locaties
Kassel, Duitsland
W: documenta-fifteen.de/en

18 juni – 25 september 2022
15-17 juni: pers en industrie

Openingstijden:
8AM – 8 PM

Toegang:
Dagkaart: 27 euro
2 dagen-kaart: 45 euro
Vrije toegang hele periode: 129 euro

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*