Opbouw Alicja Kwade @ Voorlinden

Kosten noch moeite zijn gespaard voor Die Notwendigkeit der Dinge, een grootse museale solo vol site specific werk van Alicja Kwade in Voorlinden. En wat wordt het heerlijk, wat wordt het superb. Eén groot kunstwerk. Laagdrempelig en toegankelijk (zo schat ik het in) maar tegelijk mysterieus en ongrijpbaar. Exhuberant in esthetische details en de preciese en keurige afwerking. All the art money can buy daar heb ik vaak een broertje aan dood, maar hier is de technische perfectie die bereikt wordt noodzakelijk en drager van betekenis van formaat. De tentoonstelling is precies zoals die zijn moet: een complex visueel feest, volbloed beeldend met een verwijzende annex die meerwaarde heeft. Althans – zelfs door de werkzaamheden heen – de tentoonstelling is nog in opbouw – knettert het al dat het een aard heeft. Must see, opent 9 maart.

voorlinden.nl/tentoonstelling/alicja-kwade

Omdat de tentoonstelling nog in opbouw is, een bescheiden beeldimpressie. Met noot dat er ook een aantal site specifieke buitenbeelden zijn geplaatst.

Voor mij een van de hoofdwerken. Uitgeprint op A4 en deels aan de muur gehangen het DNA van Alicja. 255025 vel zit in koperen achiefdozen.

4000 stuks aan de muur – de opbouwploeg kun je wegdragen, wed ik.

Met in vet wat specifiek is voor Alicja – 99,9 procent van het menselijk DNA is identiek.

Drie langzaam draaiende mobiles, een schommelstoel en een berg verpulverde flessen vodka. (En had je die lap niet even kunnen wegfotosjoppen Jeroen.)

Versteende verpulverde palmboomstammen, 65 miljoen jaar oud.

En ja – de vloeren zijn voor de gelegenheid belegd met wit vinyl. Dat wordt lekker klossen met je moddervoeten, de poetsploeg voortdurend paraat.

Zelfportret fotograaf.

Wordt vervolgd. Ik kijk enorm uit naar de opening. Dan is alles glad en netjes, wat steriel zou kunnen overkomen. Ik ben vooral benieuwd naar de grote zaal, waar vandaag slechts staketsels stonden. Een tentoonstelling in zes hoofdstukken, zeven als je buiten meeneemt.

voorlinden.nl/tentoonstelling/alicja-kwade

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*