MoMA collectie 1880-present

De pandemie heeft toch iets raars alsof er een vouw in de tijd gemaakt is. Het is alweer 6 jaar geleden dat ik voor het laatst in New York en dus ook het MOMA was maar het voelt alsof ik hier helemaal niet weg geweest ben. Ik kan wel mijn hart weer ophalen en veel gaan zien want de tentoonstellingen in de musea, galeries, projectruimtes enz. zijn natuurlijk wel allemaal nieuw.

Ook de opstelling van werken uit de collectie bij het MOMA zijn niet alleen opgeschud maar is ook aangevuld. Ik ga kijken want ik verliet New York om naar het Caribisch gebied te gaan voor onderzoek naar de kunst infrastructuur daar wat resulteerde in de Entangled Species publicatie. [hier te koop, laatste exemplaren, Red.] En vorig jaar kocht MOMA ‘Tropical Night’ aan een groot werk op papier aan, van de ook in de publicatie opgenomen Christopher Cozier. Het werk is dit jaar voor 3 – 6 maanden (de maximale presentatie lengte voor een werk op papier in het MOMA) te zien in de collectie opstelling dus het is een van mijn eerste stops nadat ik gearriveerd ben.

Christopher Cozier & Jacob Lawrence

Het werk is te zien op de vijfde verdieping die de collectie 1880 – 1940 laat zien samen met de Jacob Lawrence Migratie serie. Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd want Cozier en zijn werk zijn niet uit die periode. Cozier heeft ook geen migratie achtergrond maar is geboren en getogen in Trinidad, haalde een BFA en MFA in de VS (er is geen kunst academie in Trinidad) en keerde direct daarna terug en heeft sindsdien als kunstenaar, hoewel met een erkende internationale carrière, altijd op Trinidad gewoond en gewerkt. ‘Tropical Night’ bestaat uit 268 tekeningen in totaal, is gemaakt in de periode 2006 – 2014, een selectie van 153 tekeningen (9 x 17) is te zien op zaal.

Het reflecteert op actuele sociaal maatschappelijke en politieke gebeurtenissen in Trinidad vanuit het perspectief van een in ontwikkeling zijnde democratie en republiek en de gaande invloed en consequenties van de koloniale geschiedenis, macht van VS en China en transnationaal kapitalisme op de actuele context. Dit linkt het werk aan hoe Lawrence een eeuw eerder werk vanuit een ander perspectief liet zien op de toen actuele context in de VS met in achtneming van koloniale geschiedenis.

Christopher Cozier, Tropical Night, 2006 – 2024, collectie MOMA

Ik slenter verder rond door de collectie verdiepingen (5, 4 en 2)

Meret Oppenheim, Object 1932

Ik zeg het wel vaker Nederlanders zijn overal…
Evelyn Taocheng Wang

Even later herken ik ‘Tied to the Other Side’ een werk dat Otobong Nkanga (Nigeria) dat ik in in het Textielmuseum zag met andere werken die daar allemaal in 2021 in residentie gemaakt werden. Naast Nkanga o.a. ook werken van Raquel van Haver, Alydia Weever & Ryan Odubar en Patricia Kaersenhout (die zijn (nog) niet in de collectie hier opgenomen).

Jacob Jongert

Bij de categorie architectuur mag hoewel wij het in de kunst vanaf volgend jaar ‘aan de kant schuiven’, ook Van Nelle niet ontbreken…

Zaaloverzicht – Ellen Gallagher gaat ook lekker deze dagen…vinden we haar nu Nederlands of …en wat vind ze zelluf (ook niet onbelangrijk…hahaha)

Broadway Boogie Woogie
Telt juist niet meer als Nederlands, veranderde zijn naam in Mondrian en werd Amerikaan…

Zaaloverzicht met o.a. Martin Wong, Niels schreef onlangs nog over de tentoonstelling van Wong in SMA.

Nikki de Saint Phalle

Henry Dreyfuss & Jorge Castillo

En weer een link met Entangled Species (hoofdstuk museum) [hier te koop, laatste exemplaren, Red.] Kazimir Malevich, Suprematist Composition, white on white, 1918

Mike Kelly, stuffed animals die je niet mag aanraken, kan het irritanter… ik moest gelijk denken aan werk van zachte dekens dat ik zag van Marcha van den Hurk bij Garage in Rotterdam en wat je juist wel mocht aanraken!

Zaaloverzicht – Plaster

Zaaloverzichten

COLLECTION 1880-PRESENT
Museum of Modern Art (MOMA)
Verdieping 2, 4 en 5
11 West 53rd Street
New York City, NY 10019
www.moma.org/calendar/exhibitions

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

1 Comment

  1. Ha Sasha, ik was er misschien wel gelijktijdig. Ik was juist zo verheugd de hele/halve serie van Jacob Lawrence te zien. En The Met, Harlem Renaissance en … en …;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*