Wormonomics #1: Eenvoud & Geduld

Als onderdeel van mijn huidige WORMONOMICS project, waar regenwormen de hoofdrolspelers zijn in een aankomend videokunstwerk, publiceer ik de komende weken een serie van vijf essays op Trendbeheer. Deze essays zijn gebaseerd op vijf statements uit het gelijknamige manifest, dat samen met het videowerk eind augustus zal verschijnen.

Storyboard videokunstwerk Wormonomics

Mijn fascinatie voor regenwormen begon tijdens de pandemie van 2021, toen ik met Tourist Shop Art Zine de satirische zine Underground Farmers maakte waarin acht levenslessen van regenwormen werden verkend.

Dit groeide uit tot een diepere waardering voor hun impact en wijsheid, waardoor de lessen uit 2021 gereduceerd zijn tot een manifest met vijf statements en evolueerde tot een script voor een videokunstwerk dat de opkomst van ondergronds kapitalisme in de wereld van regenwormen onderzoekt. Het videowerk stelt speels vragen over macht, hebzucht, exploitatie, samenwerking, genderdiversiteit en gelijkheid.

Storyboard videokunstwerk Wormonomics

Daarnaast begon ik een eigen regenwormboerderij in mijn achtertuin, dat zowel compost biedt, het ecosysteem stimuleert door de razendsnelle reproductie van de wormen (want een boerderij is automatisch een kwekerij, of je nu wil of niet) en mij in de gelegenheid stelt om de dieren na te tekenen, te schilderen en te tuften en nauwkeurige observaties te meten.

regenworm-tapijt-in-progress

Op dit platform worden de komende weken dus de vijf statements uiteengezet, met deze week als nummer één: Wormonomics #1: Eenvoud & Geduld

Regenwormen leven bescheiden en doeltreffend onder de grond, waar ze essentiële taken verrichten zonder veel vertoon. Ze bewegen methodisch door de bodem en graven tunnels met opvallende precisie. Een regenworm besteedt gemiddeld een uur aan het graven van een tunnel van zo’n 30 centimeter lengte, wat twee tot drie keer langer is dan hun eigen lichaamslengte van ongeveer 10 tot 15 centimeter. Per 24 uur kunnen dit wel 10 van zulke tunnels zijn.

bovenaanzicht wormenboerderij

Ze voeden zich met bladeren, plantenresten, en dragen bij aan de natuurlijke kringloop. Eenvoud integreren impliceert niet het afwijzen van vooruitgang, noch het opgeven van (post-)moderne gemakken, maar het herijken van perspectief en prioriteit. Doordat iedere regenworm met kleine stapjes aan eigen persoonlijke doelen werkt, kan je spreken van een collectieve toewijding wanneer uiteindelijk het hele land door de regenwormen is verrijkt. De werkethiek is bewonderenswaardig: geen ego dat leidt, maar efficiëntie. Hun onzichtbare impact in de bodem en de natuurlijke kringloop benadrukt hoe kleine individuele bijdragen een grote positieve invloed kunnen hebben.

In een toekomstige compassionate society die streeft naar meer duurzaamheid in verschillende opzichten, kunnen de tijdloze inzichten uit de harmonieuze wereld van de regenworm helpen. Life is easy.

Het huidige manifest, is een herschreven versie van deze “8 life lessons we can
learn from our Underground Farmers” uit 2021.

About Charlotte van Winden 24 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*