Wormonomics #2: Ondergrondse allianties

Regenwormen zijn meesterlijke wezens in het aangaan en onderhouden van verbindingen, zowel onderling als met hun omgeving. Hun leven onder de grond is een voortdurende dans van samenwerking met elkaar en met de aarde, waarbij ze de biodiversiteit bevorderen. In een later essay beschrijf ik uitvoerig hun fascinerende manier van voortplanten, maar dat komt hier nu nog niet aan bod – we leren ze immers pas net een beetje kennen.

Schets van storyboard voor het te verschijnen videokunstwerk Wormonomics

Zoals ik beschreef in Wormonomics #1: Eenvoud & Geduld zijn regenwormen experts in het graven van tunnels. Ze leven in een netwerk van deze tunnels in symbiose met elkaar, waarbij ze voedingsstoffen delen en communiceren via chemische signalen en fysieke aanrakingen. Experimenten zoals dit toonden aan dat regenwormen zoals de Lumbricus terrestris (de ‘gewone’ regenworm) hun graafgedrag coördineren om efficiënter tunnels te creëren. Hiermee wordt de bodem beter belucht en de waterafvoer bevorderd waardoor planten beter kunnen groeien.
Een studie door Butt (1999) in “Pedobiologia” (link naar PDF) toonde aan dat regenwormen zoals Eisenia fetida (de compost worm) feromonen afgeven die andere regenwormen aantrekken. Deze feromonen bevorderen het groepsgedrag en helpen bij het opbouwen van een stabiele populatie in een geschikte habitat. Deze chemische signalen verhogen hun overlevingskansen door een verbeterde toegang tot middelen en bescherming tegen vijanden.

Een glimp van de meesterlijke samenwerking in eigen regenwormboerderij

Regenwormen hebben ook een symbiotische relatie met bodemmicroben. Hun darminhoud is een broedplaats voor microbiële activiteit, en hun uitwerpselen, bekend als wormenhumus, wormenthee of wormenpercolaat zijn rijk aan aan voedingsstoffen zoals stikstof, fosfor en kalium. Dit proces van nutriëntenrecycling verbetert de vruchtbaarheid van de bodem aanzienlijk zonder de schadelijke effecten van kunstmest.

Regenwormen voor het claymation gedeelte in het videokunstwerk Wormonomics

Deze sociale interacties en chemische communicatie benadrukken de betekenis van onderlinge verbondenheid en samenwerking in de wereld van de regenwormen. Door hun voorbeeld te volgen, kunnen we streven naar een meer compassionate society met respect voor mens en planeet. Collab is the key.

Enthousiast geworden om zelf de bodem te verbeteren met wormenpercolaat voor je eigen (balkon-)moestuin of (kamer-)planten bijvoorbeeld? Ik verkoop de compost (en ook een klein aantal regenwormen om zelf een regenwormboerderij te beginnen) uit eigen wormenkwekerij zonder winstoogmerk op mijn website
charlottevanwinden.com/WIP-Wormonomics

About Charlotte van Winden 24 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*