Wormonomics #4: Dig your own path

Regenwormen laten ons zien dat vooruitgang begint met het graven van je eigen weg. Ze zijn pioniers in hun eigen recht, constant bezig met het verkennen en aanpassen van hun omgeving. Deze bescheiden, maar buitengewone wezens laten zien hoe belangrijk het is om methodisch, verbonden en flexibel te leven. In dit vierde essay ligt de focus op de inspiratie die regenwormen bieden om een eigen weg te graven en een individuele koers te varen.

Prototype maken van een regenworm masker voor in het videowerk Wormonomics

In Wormonomics #1: Eenvoud en geduld beschreef ik hoe regenwormen zich methodisch door de bodem bewegen en gemiddeld een uur bezig zijn met het graven van een tunnel van zo’n 30 centimeter lengte, wat twee tot drie keer langer is dan hun eigen lichaamslengte. Deze toewijding aan hun taak, waarbij elke regenworm individueel zijn bijdrage levert aan het grotere geheel, benadrukt de kracht van persoonlijke inspanning.

Prototype af

Darwin beschreef in 1881 hoe regenwormen de bodemstructuur verbeteren door hun graaf activiteiten, wat leidt tot betere beluchting en waterafvoer. Dit individuele gedrag heeft collectieve voordelen, iets wat ook geldt voor menselijke inspanningen. Regenwormen zoals Eisenia fetida (de compostworm) geven feromonen af die groepsgedrag bevorderen, zoals aangetoond in een studie door Butt (1999) waarover ik in Wormonomics #2: Ondergrondse Allianties al schreef. Hoewel dit sociale aspect belangrijk is, blijft elke regenworm individueel bijdragen aan het geheel door zijn eigen tunnels te graven en voedsel te verzamelen. Dit benadrukt dat binnen een gemeenschap individuele bijdragen cruciaal zijn.

Mal maken van prototype met gipsverband

Deze twee benaderingen – samenwerking en individualiteit – vullen elkaar aan. De samenwerking van regenwormen toont hoe gezamenlijke inspanningen leiden tot een gezond ecosysteem, terwijl de individuele bijdragen elke worm zijn eigen rol laat spelen in dit systeem. Dit betekent soms het nemen van moeilijke beslissingen en doorzetten door een onbekend donker pad. You can go your own way!

Detlef Villerius (Tividorfabriek) neemt de stem op van acteur Fabian Jansen die alle wormen vertolkt in Wormonomics

Majda Vidakovic fotografeert mijn getufte wormen

Foto Majda Vidakovic

About Charlotte van Winden 25 Articles
Charlotte van Winden (1988) is kunstenaar en initiator. In haar werk onderzoekt ze de grenzen van de maakbare wereld en de positie van het individu. Haar werk omvat performance, installatie en video.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*