Vorig jaar introduceerde Catherine Lee, destijds de directeur van Treasure Hill artist village and residentie in Tapei, me voor aan kunstenaars Te-Mao Lee en zijn vrouw. Ze nodigden me uit naar Hualien een kleinere stad aan de oostkust van Taiwan. (zie: https://trendbeheer.com/2023/06/08/standplaats-taiwan-hualien/ )
Deze zomer is Lee drie maanden in residentie in ARE in Enschede en samen met Luca Favaro (Italië) presenteren ze in de laatste twee weken van hun residentie het gemaakte werk in de duo tentoonstelling ‘Moving Spaces’. Ik stap in te trein(en) naar Enschede en ging op studio bezoek. Naar goed Taiwanees gebruik krijg ik eerst te eten waarna ik een rondleiding krijg door het pand.
Dan laat hij me de werken zien waar hij de afgelopen drie maanden aan werkte en legt uit hoe het proces is verlopen. Toen hij in 2023 een aanvraag indiende voor de residentie, gebruikte hij Google Street View om de nabijgelegen straten te verkennen. Enschede ligt dicht bij de Duitse grens, en hij liep in google street view naar de grens om een kijkje te nemen. Maar toen hij de grens bereikte, kwam hij vast te zitten. Hij kon niet verder. Hij realiseerde zich tot zijn verbazing dat Duitsland geen dekking voor straatweergave had. Maar in april 2024 nadat de residentie toegekend was, en hij opnieuw op Google Maps keek was Duitsland volledig bedekt met straatbeeld. Net als in andere Europese landen, kon je nu ook in Duitsland overal rondlopen. Hij zocht uit dat 14 jaar geleden toen Google begon met het maken van Street View, het Duitse volk het daar niet mee eens was. Als gevolg hiervan hadden bij de eerste uitrol van Google streetview slechts een paar steden in Duitsland straatzicht. Duitsland ging pas halverwege 2023 definitief akkoord waarop Google snel alle Street View-gegevens toevoegde. Hij besloot hier een werk van te maken.
In Enschede aangekomen ging hij naar het grensgebied, naar delen van wegen die niet onder Street View op Google Maps vielen, en nam een reeks panoramische foto’s, die hij vervolgens openbaar toegankelijk maakte op Google Maps. Toen hij begon te werken aan Google-fotopunten, dacht hij na over het concept “naast”, “achter”.
Ruimtes grenzend aan waar het lichaam kan komen, naast waarneming, naast ervaring, naast tijdelijkheid… Hij begon na te denken over deze kwestie van zichtbaarheid en onzichtbaarheid, het onzichtbare is niet geheel onzichtbaar, maar bestaat naast het zichtbare.
Hij ging experimenteren met het opnemen van enkele ultra-lage frequenties geluiden onder de 20Hz, die onze oren kunnen niet waarnemen. Deze geluiden bestaan naast onze auditieve waarneming. Hij benaderde deze materialen vanuit het perspectief van de materialiteit van geluid. Tijdens het proces begon hij deze ultrasone geluiden in lagen aan te brengen. Het voelde als een soort opeenstapeling van trillingen, de materialiteit van trillingen. Hij stelde zich voor dat deze accumulatie voor onbepaalde tijd doorging. Het leek een opeenstapeling van kinetische energie, waardoor ‘de ballonnen’ werk nummer twee in zicht kwam…
Zijn tijd in residentie en eerdere bezoeken aan Nederland gaven hem de indruk dat het een goed georganiseerd land is met veel maatschappelijke betrokkenheid en een sterke maatschappelijke consensus. Waarschijnlijk door zaken als onderwijs, systemen, natiekarakter en efficiëntie, allemaal opgebouwd over een lange tijd, hij vindt het behoorlijk indrukwekkend. Het geeft hem het gevoel dat deze samenleving behoorlijk stabiel is. Het voelt veilig, de systemen zijn duidelijk en de regels zijn niet al te moeilijk. Mensen hebben de neiging om zich zorgen te maken over grote kwesties, zoals wereldwijde voedselproblemen of de toekomst van het milieu.
De ballonnen die hij koos, ze liggen al op de trap en in zijn tentoonstellingsruimte, zijn groot en zacht gekleurd. Als ze niet te opgeblazen zijn, geven ze een feestelijke sfeer af. Maar naarmate ze groter worden, ongeveer 60 cm of meer, en met het geluid van de luchtpomp die de ballonnen langzaam en met tussenpozen opblazen, is er een gevoel van spanning wanneer het publiek dicht bij ze komt of erlangs loopt, kunnen ze elk moment barsten. In deze stabiele burgermaatschappij gebruikt hij dit gevoel van spanning om een emotionele piek te creëren die contrasteert met ons gebruikelijke ordelijk geregeld leven, en maakt de fragiliteit van zekerheid, veiligheid, bestaansrecht en stabiliteit voelbaar.
Als een echte Hollander probeer ik het meeste uit mijn 6 uur reistijd en kosten te halen, en geen idee wanneer ik weer in Enschede kom, dus maak op de weg terug naar het station nog een korte stop bij Concordia.
ARE is opgericht in 2007 en ontvangt 8 kunstenaars per jaar voor een residentie van 3 maanden incl. een tentoonstelling) Er zijn 2 werk/woon studio’s beschikbaar. De residentie periodes beginnen altijd op hetzelfde moment voor 2 kunstenaars. Voor meer informatie en deadlines voor applicaties check hier: https://areholland.com/application/
Moving Spaces nog te zien t/m 25.08.2024
ALLEEN op afspraak dat kan via email: luca.favaro93@gmail.com met je gewenste datum en tijd dat je wil komen.
Artist Residency Enschede, Hoge Bothofstraat 166, 7511 ZE Enschede
E-mail: areholland@gmail.com
W: luca.favaro93@gmail.com met je gewenste datum en tijd dat je wil komen. Artist Residency Enschede, Hoge Bothofstraat 166, 7511 ZE Enschede E-mail: areholland@gmail.com W: https://areholland.com/”>https://areholland.com/
Concordia
Oude Markt 15, Enschede
https://www.concordia.nl/expo
Leave a Reply