Offspring Ateliers en open dagen Hisk

Chad Burt

    Chad Burt

In het weekend van 25 mei openden zowel de Ateliers in Amsterdam als het Hisk in Gent de deuren.

de-ateliers.nl
hisk.edu

Penny Andrea

    Penny Andrea

De Ateliers deed dat in het kader van de jaarlijkse ‘Offspring’, de presentatie van vertrekkende Ateliers kunstenaars. Het Hisk wacht daarmee tot het eind van het jaar, maar hield dit weekend open huis.

Timmy van Zoelen

    Timmy van Zoelen

Het zal voor de Ateliers waarschijnlijk de laatste Offspring zijn, voordat de Ateliers samen gaat met de Rijksakademie. De Rijksakademie maakt van haar presentaties altijd een groot feest met verschillende openingen en een flinke dosis PR.

Eric Sidner

    Eric Sidner

De Ateliers is van nature wat meer ingetogen. De Offspring is een kijkje achter de muren van het kunstklooster waar kunstenaars voor twee jaar de tijd en ruimte krijgen om aan hun ontwikkeling te werken.

Adriana Arroyo

    Adriana Arroyo

Het gesloten karakter van het instituut lijkt door te ebben in het werk van de kunstenaars die er op zitten. Samen met enkele kunstprofessionals bekijk ik in ingetogen stilte het werk dat er niet veel zin in lijkt te hebben zichzelf snel bloot te geven.

Lennert Lahuis

    Lennart Lahuis

In de ruimte bij de ingang dragen de Lysterine geurende werken van Lennart Lahuis bij aan de steriele sfeer van het geheel.

open deur

    Daniël de Roo

De kunstprofessionals zijn tevreden; het werk voldoet allemaal precies aan de tijdgeest of is keurig afgeleid van de huidige smaakmakers. Dat het allemaal nogal gesloten overkomt sluit hier naadloos bij aan.

martijn lucas smit

    Daniël de Roo

Een enkele kunstenaar hangt in de eigen ruimte rond om toelichting op het gebodene te bieden. Wil de bezoeker iets meer weten dan kan er een catalogus aangeschaft worden; zaalteksten of andersoortige informatievoorzieningen zijn afwezig.

Simeon Cieslinski

    Simeon Cieslinski

Het instituut waar van je zou hopen dat het zou aansporen tot diversiteit, originaliteit, experiment en risico heeft een lichting keurige kunstenaars afgeleverd, precies zoals de status quo binnen de Nederlandse kunstwereld verlangt.

het oh zo populaire 'kunst met een drumstel'

    Andreas Arndt

Een enkele individuele presentatie doet vermoeden dat er meer mogelijk is voorbij de gebaande paden en het gestaar naar de eigen kleine navel.

boot

    Andreas Arndt

Wie weet trekt een van de laureaten eenmaal buiten de muren van het klooster de scheur open en begint hij of zij godslasterlijk te krijsen.

Lijkt me fijn.

nederland

    Suat Öğüt

Van het gereformeerde klooster trekken we naar de Vlaamse abdij van het Hisk. Het heet simpelweg Hisk open dagen en zo eenvoudig als het klinkt, zo eenvoudig blijkt het ook te zijn.

tafeltennis

De geïmproviseerde tafeltennistafel staat zelfs nog een beetje onbedoeld kunstwerk in de gang te zijn.

20130602-121719.jpg

    Lola Lasurt Bachs

Vergeleken met de Hollandse collegae van Rijks en Ateliers moet het Hisk het overduidelijker zuiniger aan doen.

boekje

Het voltallig personeel inclusief poetsvrouw staat achterin het gratis boekwerkje dat bij de ingang wordt verstrekt; het zijn bij elkaar zeven krachten die samen zorg dragen voor de ontwikkeling van zo’n twintig kunstenaars.

20130531-135243.jpg

    Andrea Galiazzo

Hier geen ingetogen stilte. De gangen worden gevuld met het geroezemoes van een variatie aan publiek, van de kunstprofessionals tot de vrouwenclubjes.

ogut

    Suat Öğüt

Het eerste atelier bij de ingang is dat van Suat Öğüt die elke bezoeker verwelkomt met een stempel op de hand, een presentje in de vorm van een enveloppe met inhoud en een serie ouderwets aandoende bustes. De statige portretten op sokkel en postzegel zijn geen afbeeldingen van beroemde politici of revolutionairen, maar van Turkse immigranten.

belgie

    Suat Öğüt

Suat Öğüt hutselt heden en verleden en feit en fictie door elkaar voor een verhaal dat wellicht niet rond en nieuw is, maar waar wel veel lol en geestdrift uit spreekt.

wokmeni

    Patrick Wokmeni

En zo blijkt de Hisk bij elk atelier een nieuwe verhaal te bieden, variërend van droge formele abstracties tot gezellige wildebrasserij.

schilderij

    Andris Eglitis

Het lijkt onvoorstelbaar dat iemand als Andris Eglitis zou worden aangenomen op de Ateliers, maar binnen het Hisk levert hij een zinnige bijdrage aan een bont pallet van kunstenaars.

praatje

    Kasper Bosmans

Elke kunstenaar hangt rond de eigen ruimte en is aanspreekbaar voor toelichting of kletspraat en voor diegene die het initiatief tot persoonlijk contact niet aandurven is er de helpende hand van directeur Oscar van den Bogaard die een gesprekkentoer voor bezoekers begeleidt.

sara

    Sara Bjarland

Dat er van het Hisk spannende kunstenaars afkomen met een mooie carrière lijkt onvermijdelijk.

hoogtepunt

    Federico Acal

Mensen als Federico Acal,..

Hock

    Erika Hock

..Erika Hock..

20130531-135700.jpg

    Hamza Halloubi

..en Hamza Halloubi lijken klaar voor de buitenwereld..

electrodes

    Katerina Undo

Voor de achterblijvers lijkt het een kwestie van lekker door gaan en van op, langs of over de gebaande paden huppelen.

samen spelen

    Meggy Rustamova

De sfeer op het Hisk is er in ieder geval naar.

savage

    Savage

In de vrolijke Abdij van het Hisk drinkt men een pintje, ..zonder mondwater.

de-ateliers.nl
hisk.edu

4 Comments

  1. Top!

    “godslasterlijk krijsen” haha toe maar.

    (H)eerlijk verslag n- kunst die op kunst lijkt vs kunst divers op kunst lijkt; tis wat vilein aangezet haast, en de ateliers keurig afgeserveerd.

  2. Erg eens met de kritiek op de Ateliers. Museale presentaties die naadloos in diezelfde musea afgeleverd kunnen worden zonder ook maar enigerlei contact met de buitenwereld te hoeven verdragen.

  3. Ik had meer verwacht van de Ateliers eerlijk gezegd. Erg voorzichtig en netjes allemaal… Interessant werk maar beweegt niet. Bijna onnodig crue gezegd. Excusez

  4. Daar staat tegenover dat het natuurlijk nogal voorspelbaar is dat trendbeheer gecharmeerd is door Arndt. Hij was ook goed. Maar Lahuis vond ik minstens even intrigerend.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*