Eindejaarslijst 2006

nieuwjaar.jpg

Meest opmerkelijke champagne 2006

monteiros.jpg

Vinho Espumante Monteiros Branco, de geilste Portugeesch

Niet de beste, wel de meest bizarre, want vloeibare viagra. Prikwater dat een haast obscene invloed uitoefent op het mannelijke lid, enkele uren na nuttiging.

Meest interessante / spannende kunstenaar voor 2007

pinktrendbeheer.jpg

Pink S.

Ja dat is dus geen kunstenaar. Geen kunstenaar als ambtenaar althans, kwa opleiding volgen, stempeltje halen, gedurig roeren in en loeren naar de subsidiepot en voornamelijk geinteresseerd zijn in CV-building en netwerken, maar iemand die stijlvast heel veel foto’s maakt en plaatst op flickr en die gespecialiseerd lijkt in de productie van een brede variatie kleurrijke zero content: elke dag dezelfde foto maar toch anders. (Ook te vinden onder de rubriek beste aankoop eindejaarslijst volgend jaar 2007.)

Plaat van het jaar 2006

partykeller.jpg

Tyrants in Therapy – Nude below the waist

Zo lelijk en toch zo dwingend: new wave meets hiphop, gewrocht ergens halverwege de jaren tachtig. Gevat op de verzamelaar Party Keller.

Runner up:

Max Roach

Max Roach Quartet at the Jazz Workshop, speak brother SPEAK! Max Roach is de John Coltrane onder de drummers. De plaat die je laat luchtdrummen als een airgitarist.

Ontdekking van het jaar:

cohran.jpg

Pete Cohran & the Artistic Heritage Ensemble: lekker trommelen op toet! toet! en met hier en daar een koortje. (Motherhood is een nummer tegen de pil, lees ik nu op de hoes. Zwarte vrouwen moeten baren volgens Pete. Muziek met een boodschap, kom daar maar eens om vandaag de dag.)

Een compleet overzicht van mijn muzikaal welbeleven vindt u tzt bij artBBQ’s mp3-lijst.

Beste CD van het jaar 2006

psb.jpg

Pet Shop Boys – Fundamental Wat anders? Beste release sinds Bilingual en met Very, Behaviour en Introspective het vijfde topalbum van het legendarische duo Tennant / Lowe.

Draait u op mijn begrafenis – of mijn de fik erin – maar rustig het slotnummer van Fundamental The Integral. Draait u op mijn begrafenis – of mijn de fik erin – maar rustig het slotnummer van Fundamental The Integral. Ik kan het maar beter herhalen. De eerder te dien einde geopperde obscure 12″ Somewhere – derivaat van het topalbum Bilingual – is wat lang en tijd is schaars.

Mooiste vrouw in 2006

mirjam.jpg

De maakster van dit schilderij. (Ook in 1993 was zij al eens mooiste vrouw van het jaar, toen ik haar trof in de toenmalige Albert Heijn aan de Bloklandstraat met een mond aan en ogen in als nooit gezien.)

Beste aankoop 2006

marcbijlsold.jpg

“Sold”

Een werk van de heer Marc Bijl. Moet nog steeds worden ingelijst.

Beste boek 2006

Marcel Möring – Dis. (En wellicht ook van 2005, 2004, 2003 etc, maar toen was het nog niet geschreven.)

Beste onverkochte werk 2006 uit de winkel

achterkantbovenkantklein.jpg

60135 achterkant bovenkant. Je moet haast wel een genie zijn om zoiets te kunnen maken.

Beste spel 2006

dicewars.jpg

Dicewars: verslavend.

DiceWars is als Patience: lekker klikken maar zie maar te winnen. De langste keten bepaalt het aantal willekeurig over de velden te verdelen blokjes.

2006 als 2006:

Geen beste film, TV, muziek, website, kunstenaar, tentoonstelling of terroristische aanslag. Een matig jaar wat dat betreft.

Film: Andrej Rublev van Tarkovsky werd drie avonden vertoond in Lantaren-Venster, maar die voorstellingen heb ik gemist. TV: ik eet graag bij De Wereld Draait Door. Muziek: The Knife is veel meer dan aardig, maar om dat dan tot best of uit te roepen… Dan zitten de Pet Shop Boys in de weg, met hun meer dan fenomenale return. Website: Google earth en maps: ongekend. Kunstenaar: de heden overal tegenwoordige Erik van Lieshout. Beste tentoonstelling Spectacular City in Nai.

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

  1. Ja Jezus, ik houd niet van lijstjes! Neem ik een proefabonnement op de Groene om het kerstnummer met geniaal werk van PJ Roggeband en Dick Tuinder te verkrijgen voor niets en wat ontvang ik: een eindejaarsnummer met necrologieen van in 2006 gestorvenen! Alsof ik het hele jaar mijn ogen dicht heb en uit mijn neus vreet. Kunnen we niet gewoon vooruit kijken! Overigens wel binnenkort een studioplaylist bij Ron, maar dat is de continue stand van zaken in mijn studio.

  2. Ha,

    het was slechts een algemeen ongenoegen dat ik uitte! Uw lijstje was de pijn van het doorworstelen waard, herkenning alom. Dis ligt klaar,ga ik lezen, al is het maar omdat mijn favoriete lectuur word vernieuwd naar het schijnt (“Make it new!” als Pound schreef). Het boek wat me het meest gedaan heeft is “De émigrés van W.G. Sebald”. Mijn indrukwekkendste kunstenaar van het jaar is momenteel Joep van Lieshout die maar door blijft zeuren in mijn hoofd met dat hoge Brabantse toontje. Beste Kunstenaar van het jaar blijft Goya en het beste wat ik gezien heb was de Wiegand-wand van Marcel van Eeden in de Berlin-Biënnale ex equo met de opening van het Philip Akkerman-gebeuren in Haarlem met PJ Roggeband. Vrouw van het jaar is de mijne, maar die kent niemand. Scheur van het jaar is wat mij betreft toch die van Mary J. Blige, daar kan niemand op dit moment tegen op. Muziek verder Spinvis, na het concert in Nighttown in het begin van het jaar steeds weer teruggekomen op mijn apparatuur. Als ik Ojos de Brujo had live kunnen zien waren die het misschien geworden, maar die kwamen niet. Drank van het jaar de Bubbels bij de opening van het Putje (I) , de dag erna heb ik in een roze wolk doorgebracht, ik heb ook nog een Madiran geprobeerd die stof ligt te vergaren en die vèr de diepte in blijkt te gaan. Site van het jaar is wat mij betreft Trendbeheer toch wel. Poëzie van het jaar Celan (grijp ik steeds naar de laatste tijd) en film Star Wars die ik met mijn zoon nu pas aan het ontdekken ben. Meest negatieve ervaring is de Nederlandse politiek, je denkt elke keer dat het niet erger kan en dan gebeurt het toch. Grootste belofte: het HKME- project op diverse plaatsen het komende jaar! Dit is een snel geïmproviseerd lijstje, maar dat is toch vaak het meest raak.

  3. > Joep van Lieshout die maar door blijft zeuren in mijn hoofd met dat hoge Brabantse toontje.

    Dirk, Lotte, Joep, Erik, het is allemaal van Lieshout. Maar doelt u niet op die uit Deurne, daar waar u het over een hoog Brabants piepstemmetje toontje heeft?

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*