Groninger Museum weigert werk Henk Helmantel

helmantel.jpg

Stilleven met perziken 28 x 47 cm – 2000

“Een weigering van het Groninger Museum om werk van de figuratieve kunstenaar Henk Helmantel te exposeren, heeft geleid tot vragen in Provinciale Staten van Groningen.”

volkskrant.nl/kuns[…]eum_weigert_werk_Henk_Helmantel

Meer in de Groninger Internet Coerant:

gic.nl/VerlengdBericht.asp?ali=32459&katern=1

advertentie(s)

Het Dagblad van het Noorden heeft reacties:

dvhn.nl/nieuws/kunst/article2165343.ece

helmantel.nl

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

10 Comments

 1. Sluipenderwijs en verraderlijk, zoals de CU zich te pas en te onpas denkt te moeten (en kunnen!)bemoeien met inhoudelijke beslissingen in kunst en cultuur. Tinky Winky let op je tasje!!
  Niet onverwacht maakt Helmantel veel los in het noorden. Het meest frappant zijn de reacties op de figuur (!) Kees van Twist, directeur GM uit A’dam. Enkele quotes van de DvhN site: “zo’n arrogante randstedelijke kwast”, “een bal van een westerling als directeur. Hag gewoon een normale Groninger als directeur genomen, gewoon nuchter en echte kunst”, “Van Twist houd meer van hetgeen door die personen uit ons volk wordt aangehangen die zich uit snobisme hebben afgekeerd van het gewone volk”, “Bah die vent hadden ze nooit hier in Groningen moeten neerzetten. Laat hem ophoepelen naar het westen”.
  En dan hebben wij het over R’dam vs. DHaag….
  Overigens zou Sjarel Ex het Groninger Museum rechtsom kunnen passeren met twee paneeltjes van Rien Janssen, Rotterdams meesterlijk stillevenschilder (óók HWW), uit Boijmans van Beuningen.

 2. In de Gruninger Courant doet van Twist tussen neus en lippen door overigens wel een interessante uitspraak: ‘Populariteit is geen criterium, want dan heb je geen beleid, maar dein je mee op de golven van populariteit. En dat willen we juist niet’.
  Dat is een gewaagde uitspraak voor een museumdirecteur heden ten dage. Ook al is van Twist dan misschien een ‘ballerige westerling’, (gebrek aan directheid kan onze Noorderlijke provincialen in ieder geval niet verweten worden) hij raakt daarmee wel een issue waar veel musea wel degelijk mee te kampen hebben.

  Misschien kan hij zich dat permitteren omdat het museum zo veraf gelegen is, en al wetende dat de mensen die Groningen bezoeken toch altijd wel weer even dat wonderlijke bouwsel van vormen van binnen willen bekijken.
  Of omdat er in Groningen-stad verder niet zo veel te doen is dan in een cafe naar Driek van Wissen luisteren.
  Dat kan natuurlijk ook.
  Maar opgepast. Voordat er een twist tussen provincien ontstaat.

  Een mooi werkje voor het dromerig slapen gaan:
  http://www.soestactueel.nl/Joomla/images/stories/Poortvliet.jpg

 3. Waar in Den Haag? Maar in Rotterdam? Wie maakt zich sterk voor een Rien Jansen-expositie in de kabinetten van Boijmans (stadsredactie?), Art Rotterdam (solo-stand?), Chabot museum, Vivid! HWW-ers ende versaeckt niet uwen historischen plicht! “Zijn specialiteit is kleine fijngevoelige stillevens op houten paneeltjes, in een zeer eigen stijl en techniek. (…) Hij tovert op een klein oppervlak met eitempera op masoniet”.

 4. Vanaf zaterdag 4 augustus is er de tentoonstelling ‘Opwaaiende zomerjurken’ in het CBK Rotterdam (nieuwe Binnenweg 75) met daarin vier meesterwerken van Rien Janssen die gratis te zien zijn en ook nog eens te leen.

 5. Ik heb gehoord dat Remko de trotse eigenaar is van een Rien Janssen, op slinkse wijze verkregen wel eens waar. Ik zelf ben in het bezit van zijn publicatie!!

  Het Boijmans heeft enkele Rien’s in de collectie. Dus wie weet wordt het tijd voor een Trendbeheer special?

 6. In 2008 Rien Janssen soloshow @Het Wilde Weten wat mij betreft!
  Arno, je hebt gelijk! doe jij de speech?

 7. @Marcha. Schrijf ik 1 keer per abuis ‘s mans familienaam met een ringel-s, germaniseert ganzsch t volk mit. Rien Jansen duss.

  Soloshow in HWW is prima idee, maar ik zou gaan voor ‘meer’, ‘externer’. En die speech, dat komt wel in orde. Hou me er maar aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*