Sneak Preview Lantaren-Venster: Die Fälscher

faelscher.jpg

Die Fälscher, Stefan Ruzowitzky, 2007

KZ-films lijden aan het euvel hoe kwaad boeiend te vatten. Zoals Hanna Ahrend het al kernachtig samenvatte: Die Banalität des Bösen. Deze film heeft een wel te verfilmen waargebeurd verhaal uitgekozen, om daar vast scenariotechnisch enkele vrijheden te hebben toegepast. Duits-Joodse meestervervalser Sorowitsch wordt voor de oorlog opgepakt, om in 1944 in Mauthausen te belanden ter ondersteuning van de operatie om fikse hoeveelheden Britse ponden en Amerikaanse dollars na te maken. Geprivilegieerd als deze groep kampgevangen zijn, ontstaat er een situatie die licht normaal lijkt te zijn, alhoewel de dood uiteraard op de loer blijft liggen. Sorowitsch heeft sneller door hoe de vlag erbij hangt dan Berger, de rechtlijnige communist, maar toch kunnen ze niet zonder elkaar. Met bijbehorende couleur locale: de hauptsturmbahnführer met ambities tot middelmatig MKB-directeurschap (fikse acteerprestatie) en de kapo die pas gewelddadig durft te zijn als de hsb even weg is. Nogal lijkend op je normale kantooromgeving, behalve dan natuurlijk die alom aanwezige kans op de dood.

imdb.com/title/tt0813547/
www.berlinale.de[..]20070915.pdf (omdat de imdb wat leeg is)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*