Is There a Future for Old-Fashioned Museums?

aa1.jpg

The Newseum in Second Life

Weten kunstmusea nog wel waar ze mee bezig zijn? Gaat het om vermaak of om educatie?

Musea zijn het niet eens over wat vooruitgang is. Museoloog Maxwell L. Anderson concludeert in zijn ‘Metrics of Success in Art Museums’ dat er geen algemeen geaccepteerde methode is om de prestaties van musea te meten. Een halve eeuw geleden werden ze vergeleken met bibliotheken en beoordeeld naar de grootte en kwaliteit van hun collecties. Vandaag is vermaak belangrijker dan leren. Musea zijn bedrijven geworden die belangrijk zijn omdat ze net zoveel publiek trekken als pretparken. Anderson wil de verwondering over de kunstwerken terug en het magische karakter ervan aanscherpen.
Met andere woorden: de kwaliteit moet weer centraal staan…

washingtonpost.com/[…]/article/2007/10/05

getty.edu/leadership/[…]/metrics.pdf (pdf alarm)

1 Comment

  1. Eindelijk een mooie ‘hook’ om het over de publicatie “Het museum als plek voor ideeën” van Rutger Wolfson te hebben. Die staat pal tegenover Anderson.
    Vreemde hype trouwens “museumdirecteur+”. Mannetjesputters die ‘het er wel even bij doen'(Wolfson: Vleeshal + IFFR, Van Twist: Groninger Museum + cultureel attache NYC, Esche: Van Abbe + van alles). Mijns inziens een denigrerende houding ten aanzien van het museum en de kunst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*