‘underwhelming’ als understatement

\'underwelming\' als understatement

Ja, de watervallen van Olafur Eliasson. Nou ik heb er een in volle glorie gezien hoor en eerlijk is eerlijk, ‘t stelde echt niet veel voor. Er speciaal voor naar New York komen hoeft écht niet.

Alles in het werk ziet er naar uit dat het een moetje was voor de beste man. Waar Cristo op eigen kracht en eigen geld ook zijn Central Park werk realiseerde, en men het er in de straten nu nog over heeft, moest Eliasson op uitnodiging van de stad aan het werk om een nieuwe toeristen-trekpleiser te bedenken. Een paar stijgerpijpen en een zuiderwindje verder en dit is dan het resultaat zoals gezien vanaf de Manhattan brug.

\'underwelming\' als understatement

\'underwelming\' als understatement

Allemaal leuk hoor, maar geen hond die erbij in de buurt kan komen. Tenzij je natuurlijk 45 dollar wilt neerleggen voor een speciale boottocht langs het werk. Nou, laat maar dacht ik toen ik dit zag.

Dit spul is bedacht in een atelier, en ongetwijfeld overweldigend mooi in een witte doos als het MoMA of om het even, maar om met kunst buiten te gaan spelen wordt toch andere benadering van de maker verwacht om het tot een goed eind te brengen naar mijn mening. Om die dingen van bijvoorbeeld Richard Serra (ook groot) kun je tenminste heenlopen. Wat mij betreft een losse flodder in een glas water, waar het marketing bureau van de stad New York z’n handen nog vol aan zal hebben om er wat van te maken.

De groeten uit New York.

About Jeroen Jongeleen 131 Articles
Uw gelegenheidscorrespondent in den vreemde

10 Comments

  1. “art by virtue of checkbook” zoals iemand snaaks opmerkte.

    De kunstenaar als theatermaker / decorbouwer. Groot is goed en veel is lekker gaat niet altijd op. Joop van de Ende maar dan saaier?

  2. ik geloof dat het zelfs op het nos journaal was,
    in krachtpoeptermen als : zoveel duizenden liters water, zoveel meters zus en zo, maar klimaat neutraal wawawa, ook op de verrekijk leek het op een flink uitdehand gelopen doethetzelf cursus volkstuin irigaatie. ik hou er wel van, glorieus de plank (plons) misslaan. dank voor het mooie verslag,

  3. I can’t understand most of what you’ve written of course…but I agree! a waste of fossil fuels.

  4. ik vond die waterval onder de brug, ik geloof de brooklyn brug, er best goed uit zien, in ieder geval op tv dan..

  5. Zo de knetter… ik vind zoveel op deze site getagd met olafur eliasson, en jullie hebben nog steeds geen snars begrepen van wat die man doet? Wat een telegraafverslag inderdaad. Koop een boek, en lees wat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*