Marc Bijl – In case you didn’t feel like showing up

1034nai-omslag

Ook Marc Bijl heeft een catalogus op stapel staan waarvan de voorverkoop al in al heftigheid is losgebarsten:

Vanwege zijn successen in Duitsland en Spanje waar binnenkort een solo presentatie van het werk van de afgelopen 11 jaar te zien zijn in DA2 te Salamanca.
Voor we niet kan komen is er de catalogus:

“In case you didn’t feel like showing up”

Te bestellen via

naipublishers.nl/kunst/marc_bijl.html

Deze publicatie biedt een overzicht van de belangrijkste werken die Bijl in de afgelopen tien jaar realiseerde. Tegelijk is het een kunstenaarsboek waaraan Bijl zelf zijn creatieve bijdrage levert.

Met zijn vroege werken reageerde Marc Bijl op thema’s die spelen in de wereld en op de fascinatie die mensen hebben voor symbolen van politieke macht, economische globalisering en nationalisme. Dat resulteerde in ingrepen in de openbare ruimte, video’s, sculpturen en installaties die de perceptie van de wereld onderstrepen of ondermijnen. Of het nu politiek is, religie, (anti)globalisering, of de kunstwereld zelf, hij wilde met zijn werk het oppervlakkige imago of de mythe eromheen ontmaskeren. Hierbij gebruikte hij beeldelementen die ontleend zijn aan punk, gothic-cultuur en anarchisme. Deze elementen zijn ook terug te vinden in de latere werken: de graffiti op de muren met citaten van diverse filosofen, de bekende vlaggen in verschillende uitvoeringen en teksten, en de zwarte sculpturen van duistere ridders te paard, adelaars en Lara Croft.

Zijn meest recente werk is abstracter en minimalistischer en illustreert een verandering in zijn aanpak waarin hij verschillende invalshoeken en werkwijzen terugvoert naar een nieuwe essentie. Het gaat niet meer zozeer om de ‘symboliek’ maar over waar die symboliek voor staat en wat het betekent.

1084449516b

artwork_images_424521042_458461_marc-bijl

About Marc Bijl 301 Articles
Post-internet-punker

9 Comments

  1. goeie ministry-quote marc , jammer dat ik er niet bij kan zijn in hengelo , kijk uit naar de multiple

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*