Ton Pret

FD stond bekend om degelijk kunstverslag. Met Ommezwaai Ton Pret wordt een andere weg ingeslagen.

fd.nl/artikel/16852204/bono-kiest-nederlandse-kunstondernemer

“Vijf jaar geleden verkocht Ton Pret nog verzekeringen, nu loopt U2-zanger Bono rond in zijn t-shirts. Hoe een entrepreneur kunstenaar werd.”

“Terwijl de meeste kunstenaars noodgedwongen allerhande bijbaantjes hebben om hun kunstenaarsleven te bekostigen, kan Pret zich tegen goede betaling voltijds met kwast en verf creatief uitleven op doeken, T-shirts, pumps, stoelen en sinds kort ook op een Ferrari.”

“De basis van de ondernemende kunstenaar, met naar eigen zeggen een jaaromzet van euro 100.000, is een laagdrempelige website waarop de bezoeker direct als klant wordt aangesproken. Daarbij slingert Pret zijn werk via sociale media als Hyves en MySpace de digitale snelweg op.”

De laagdrempelige website:

tonpret.nl

Stilistisch wordt het nu bloedserieus:

“De lof van bedrijven en particulieren voor het werk van Pret staat in schril contrast met de waardering van vakgenoten. De kleurrijke naïeve stijl, die associaties oproept met de Cobra-beweging en Keith Haring, wordt door geschoolde vakbroeders vaak met minachting bekeken. […]

Als de dilettant zich in 2006 ook nog eens laat paaien door de veroordeelde meestervervalser Geert Jan Jansen om op diens slot Beverweerd een atelier te nemen, ligt Pret er in de kunstscene definitief uit. […]

Door collega-kunstenaars mag de kunstentrepreneur met de nek worden aangekeken, bezoekers van kasteel Beverweerd in Werkhoven, zoals voormalig Yab Yum-eigenaar Theo Heuft, tennisicoon Richard Krajicek en serieondernemer Marcel Boekhoorn vinden de uitbundige stijl prachtig. ‘Toen Boekhoorn mijn werk zag, heeft hij direct een beschilderde spijkerbroek besteld.’

Natuurlijk steekt het de eeuwige twijfelaar dat vakgenoten op hem neerkijken, maar de mores van de kunstelite kan hem uiteindelijk gestolen worden.”

fd.nl/artikel/16852204/bono-kiest-nederlandse-kunstondernemer

(Clemens van Herwaarden, de schrijver van het stuk, zou eens contact moeten opnemen met Daan Samson:

twitter.com/daansamson)

About Jeroen Bosch 4751 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

8 Comments

  1. Pret, de naam alleen al…..dat kan ook
    alleen maar kleurijk gek creabea zijn.
    Dit moet een grap zijn…

  2. Het is wat mij betreft net zo’n homo als dat kunstvolk dat hem niet serieus wil nemen.

  3. Die gast heeft wel een okay vriendinnetje die met die pumps. beter dan al die mummies & trollen die je op al die openingen tegenkomt…

  4. Ik vind er geen barst aan, en het kan me ook niet schelen dat anderen het wel mooi vinden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*