De PVV controleert

Haagse culturele instanties moeten de boekhouding inleveren – onder de noemer openheid, transparantie en natuurlijk vrijheid.

Vanochtend op de deurmat bij diverse Haagse culturele organisaties.

Leest u mee:

trendbeheer.com/pdf/pvv.pdf (pdf)

Dagscore:

sargasso.nl/archief/2010/07/26/gemeenteraadsfractie-pvv-schrijft-haagse-culturele-instellingen-en-verzoekt-om-boekhouding/

geenstijl.nl/mt/archieven/2010/07/lol_pvv_spamt_culturele_instel.htm

davidrietveld.nl/pivot/entry.php?id=1856

joop.nl/politiek/detail/artikel/pvv_opent_jacht_op_haagse_cultuursector/

lost-painters.nl/wilde-ideeen-en-leesvoer-8/2010/07/27/

whatspace.nl/nieuws/cultuurcontrole-door-pvv-den-haag.html

villa-la-repubblica.blogspot.com/2010/07/pvv-hobbyisme.html

arnoudboer.nl/?p=7096

hofstijl.nl/2010/07/26/de-jacht-van-de-pvv-op-alles-dat-cultuur-heet-is-ingezet/

nujij.nl/pvv-wil-jaarstukken-culturele-stichtingen-den.9319640.lynkx

vkblog.nl/bericht/326406/…den_jacht_op_den_linksche_hobbies_door_de_PVV_Den_Haag

weblogs.nrc.nl/cultuurblog/2010/07/28/pvv-den-haag-jaagt-op-kunstsubsidies

Avatar
About [Redactie] 8588 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

50 Comments

 1. Waar ik wel benieuwd naar ben, is of ze die brief ook naar de amateurvoetbalverenigingen, jeugdzorg, schietverniging etc. verstuurd hebben.
  Ik vermoed zelf eerlijk gezegd van niet.
  Het zou goed en veelzeggend zijn om te zien hoe de mailinglijst van deze club er uit heeft gezien.

 2. Schandalig gezien de manier waarop de PVV vrijheid weg probeert te nemen in de kunst, terwijl hun eigen financien een zwart gebied zijn voor ‘de inwoners van de stad’

 3. Pure intimidatie, die ook zo benoemd moet worden en waaraan niet toegegeven moet worden.

  De PVV kan dit fijn aan het college vragen; die gaan over de belastingcenten.

 4. Blijkens een bericht in Vrij Nederland van 3 juli j.l (p.20)heeft PVVolksvertegenwoordiger Hero Brinkman er voor gepleit de schildering van Ruud van de Wint in de vergaderzaal van de Tweede Kamer te vervangen door een ‘grote oranje leeuw’. Ironisch commentaar van journaliste Carolina lo Galbo: ‘… veelkleurigheid is zó passé.’ Kamervoorzitter heeft toegezegd die mogelijkheid te onderzoeken.

 5. PVV hoeft geen inzage te geven. Wat dat doen andere politieke partijen ook niet.
  Maar dat zij willen weten waar jouw en mijn belastinggeld blijft is zeer terecht.
  Blij dat er eindelijk een partij is die dit in jouw en mijn belang eens aan de kaak stelt!

 6. Ik heb hem voor Stichting Offline070 nog niet gehad. We hebben de hele boekhouding bij Gemeente Den Haag liggen. Kreeg nog 1000 euro van hen, herinner ik me ineens *maakt notitie*.

 7. Dus Johan von Eijk volgens jouw beredenering hoeven die Haagse kunststichtingen hoeven geen openheid van zaken te geven. Zolang ze het namelijk niet allemaal doen is het nergens voor nodig?

  Maar zoals JB zegt; de jacht op linkse hobby is geopend. Ben benieuwd wat het in de komende jaren voor vermaak op gaat leveren.

 8. doelmatigheid van de verstrekte subsidies?
  mmm ik ben bang dat ze dan toch maar eens een paar tentoonstellingen, voorstellingen of optredens zullen moeten gaan bekijken. die geven volgens mij een beter inzicht in de doelmatigheid van de subsidies dan de jaarstukken.

  man man man dat Machiel die brief met droge ogen verstuurt krijgt.

 9. @Johan van Eijk
  “aan de kaak stellen”?
  Dat klinkt nogal rancuneus. Meestal ga je eerst onderzoeken óf er iets aan de kaak gesteld moet worden..

 10. @Johan: “PVV hoeft geen inzage te geven.”

  Oh de PVV draait NIET op belastingcenten? Zelfs die lelijke cremespoeling van die bange eikel wordt van mijn geld betaald. Tsss!

 11. Als kunstenaar met een WWIK als zoethoudertje moet ook ik elk jaar heel mijn complete financiële leven ter inzage geven aan de overheid wil ik wat centen ontvangen, ik vind dat niet raar, wel vervelend. Ik weet ook dat als ik geen subsidie/uitkering meer ontvang er tal van andere wegen naar Rome zijn die bewandeld kunnen worden, die wegen zijn dan wel een stuk minder plezierig om te bewandelen maar dat moet ik dan maar voor lief nemen. Misschien is het dan ook wel eens goed als er een grote schoonmaak komt in cultuurland, daar blijft de sector scherp van en dat gaat verzadiging tegen. Dat is een onontkoombaar risico van een kunstwereld die haar fundamenten heeft gebouwd op het kapitalisme. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik het eens ben met de houding van PVV.

 12. @Johan: “want dat doen de anderen ook niet” Dat is de redenering van een dronken aardbei.

  Het belastingverhaal kunnen ze zo opvragen bij de Gemeente, dus geen reden om daar kunstenaars mee lastig te vallen.
  Dus zit er een andere reden achter: “een brief sturen is niet verboden, dus we zullen ze es ff bangmaken”. Zoals altijd zijn ze aan het intimideren en proberen ze angst in te boezemen.

  Dit geval toont alleen wel aan dat ze, eenmaal in de regering, zich niet zullen schikken en met rare fratsen zullen blijven komen.

  En wie zou overigens het PVV logo, posters en flyers hebben ontworpen, en het kledingadvies voor de PVV coryfeen doen, om maar wat te noemen? De loodgieter? Zo zie je maar, de heren PVV hangen van de schijnheiligheid aan elkaar.

 13. @Ralph: Voor elke Haagse subsidie moet een financiële verantwoording ter goedkeuring worden voorgelegd bij de gemeente, voordat een subsidie definitief wordt vastgesteld. De PVV had ook gewoon bij de dienst Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kunnen langsgaan.

  Ze zijn niet geïnteresseerd in de juistheid van de afrekening, ze zijn op zoek naar iets waarmee ze in de Telegraaf kunnen wapperen, een ticket budapest, een hotelovernachting, een marokaanse theeset, god mag weten wat.
  In ieder geval iets waarmee ze de linkse hobbies met luid vertoon ‘aan de kaak kunnen stellen’.
  Zo van “kijk dit doen die linkse kliekjes met ons zuurverdiende belastingsgeld.”

  @Johan van Eijk: andere partijen geven wel inzage. De PVV niet, want de giften zijn particulier. Dat is nu juist het punt van het artikel in de VN. U doet er goed aan het artikel te lezen voordat u uw commentaar loslaat.

  Het Nederlands volk heeft er natuurlijk recht op te weten wat er met subsidies gebeurt en daarom zijn er verschillende vormen van (financiële) controle en archivering.

  Het Nederlands volk zou misschien ook wel geïnformeerd moeten worden als een politieke partij gefinancierd wordt door een buitenlandse organisatie of een bedrijf met mogelijke commerciële belangen.

 14. Ach, het goede nieuws is dat ze toch geen zetels hebben gekregen. En niet geheel onwaarschijnlijk is dit een manier om toch maar in de media te komen in de hoop ooit nog zetels te halen. Het is de PVV maar… hopeloze rechtse hobby.

 15. Ehm…
  Nu we het toch over subsidies hebben; hoeveel subsidie gaat er ook alweer jaarlijks naar Hero Brinkman’s favoriete clubje ADO-Den-Haag?
  Nee, daar hoor je ze in Den-Haag dan weer niet over…
  Wel heerlijk trouwens, dat eeuwige gejammer over (belasting)geld, da’s zo VVD/PVV!
  Heerlijk!
  Yummie!!
  *tekent en schildert vrolijk verder*

 16. Ow, zijn telefoonnummer staat erbij. Even bellen vind hij vast niet erg. Staan ook geen contacturen bij dus snachts ook geen probleem!

 17. En verdorie, dat was natuurlijk TON die geen zetels heeft… ach, van PVV zijn we volgende verkiezingen ook weer vanaf.

 18. Ik heb hier een wat uitgebreidere reactie geschreven: http://www.davidrietveld.nl/pivot/entry.php?id=1856

  Ik denk inderdaad ook niet dat het de PVV om eerlijke controle te doen is. Ook al omdat de jaarrekening een maand geleden is goedgekeurd door de gemeenteraad het het college decharge is verleend. Dat controlemoment is dus gewoon voorbij.

  De PVV-fractie kennende zullen ze inderdaad op zoek gaan naar ‘leuke’ voorbeeldjes waarmee ze ‘cultuur’ belachelijk kunnen maken. Ik denk dat het een goed voorstel is om ze een brief terug te sturen met een uitnodiging om eens langs te komen.

  Overigens komt het reële gevaar voor de culturele instellingen in Den Haag niet van de PVV, maar van het huidige college. Die snijden in lopende afspraken uit het Kunstenplan en willen vanaf 2013 tussen de 20-25% minder aan cultuur uitgeven.

 19. Ik ben het zeer met RR eens.
  En @ Eelco, wat maakt het uit dat ze naar de televaag gaan? dat is een kutkrant en dat weet ook de PVV

  Het is fresh om die subsidie verdelers eens te verversen, of de kraan eens wat dichter te draaien. Even kijken wie er echt voor hun kunst gaan, het koren van het kaf scheiden.

 20. Goede actie van de PVV ! Dat geld kan beter worden besteed dan aan tekeningetjes van anti-democratische handophouders. Lees veel zielige reacties van mensen die maar eens aan ‘t werk moeten.

 21. Grappig die reakties van al die linksmensjes die in hun broek schijten voor de pvv.

  Je mag kennelijk niet weten waar de belastingcentjes blijven,niet dat er onder bovenstaande reageerders veel werkers zullen zijn,liever klagen en de subsidiestromen in stand proberen te houden.

  Prima initiatief van pvv.

  Ok niek,zet je hanekam recht en reageren maar,

 22. Deze actie is niet alleen bedoeld om te zoeken naar leuke voorbeelden die in het straatje van de PVV passen. Ze laten met deze actie ook aan hun kiezers zien dat ze, ondanks dat ze niet in het college zitten, de boel scherp in de gaten houden. Als ze gewoon de jaarverslagen bij de gemeentelijke dienst hadden opgehaald hadden ze al deze publiciteit niet gehad. Petje af dus voor de communicatiestrategie!

 23. “Petje af dus voor de communicatiestrategie!”

  Hmm, de grote verdienste van de PVV is dat ze het fascisme salonfahig heeft gemaakt. Als malle Pietje nu al zo klunzig op jacht gaan op andersdenkenen is dan ook mi onverstandig. Het is een domme brief: wordt die ook verzonden aan de marokaanse bakker en de turkse slager? Aan ADO?
  Je kunt ook binnen marcheren en de boel eens inspecteren.
  Straks wil men ook weten hoe de PVV gefinancieerd wordt.

 24. Even zo doorgaan PVV en een Google search op PVV levert alleen maar verwijzingen naar PVV-fratsen zoals deze op. Echt een ge-wel-di-ge communicatiestrategie.

 25. for the record: Ik ben het niet met deze aanpak eens. Maar nogmaals. Deze brief versterkt het imago van de PVV als partij die de linke hobbies aanpakt toch alleen maar? Zonder ook maar beschikbaar / zichtbaar te zijn in de stad. Politiek vanuit de luie stoel zou je kunnen zeggen.

 26. Vanuit hun optiek bezien is dit op de korte termijn wel een handige zet. Maar hoe vaker ze dit soort dingen uithalen hoe meer het ridicuul zal worden, denk ik. Ik vraag me af hoe er over 10 a 20 jaar over de PVV zal worden gedacht. Als je dan de TV beelden van Wilders of Brinkman terugziet kom je niet meer bij.

 27. Wel weer ‘mooi’ om te zien hoeveel reakties die brief losmaakt op zowel Trendbeheer, deJoop en GeenStijl.
  PVV heeft z’n truukje weer getoond;
  mensen tegen elkaar opzetten en uitspelen…

 28. Een goed idee om de aan de PVV gestuurde gegevens (al vrees ik voor de PVV dat niemand gehoor zal geven aan deze brief) op te vragen bij de PVV; daar hebben wij als burgers recht op.
  Ik heb nog geen antwoord gehad op mijn verzoek.

 29. @Bertus: het merkwaardige is dat ze dat tot nu toe nog niet gedaan hebben. Het blijft bij klagen dat het allemaal niet ver genoeg gaat.

  @Paul: de meeste instellingen zetten jaarverslagen gewoon op hun website. Verder is alles – mocht je dat willen – opvraagbaar bij de gemeente. Alle gesubsidiëerde instellingen moeten namelijk op grond van de Haagse Kaderverordening Subsidieverstrekking verantwoording afleggen. Vervolgens legt het college van B&W daar weer verantwoording over af aan de gemeenteraad. Dat proces hebben we een maand geleden afgerond, dus over 2009 en eerdere jaren is het wel klaar dacht ik zo.

 30. PVV wil vooral onzinnige subsidieclubjes aanpakken. Kijk vooral eens hoeveel van die ontwikkelings / vluchtelingen / milieu clubjes er zijn die ruim 4 miljard subsidie opmaken en niets bereiken.

  En kijk dan ook eens hoe vaak daar een of andere CDA hotemetoot bij betrokken is. Dat werpt ineens een ander licht op de formatie.

 31. Die mannen van de PVV hebben toch weer wel gevoel voor humor. Dat gaat nog wat worden indien ze in een regering komen. Ik verheug me er nu al op.

 32. Ben totaal geen fan van de PVV, maar de spastische manier waarop hiermee wordt omgegaan zegt meer over de desbetreffende instellingen dan over de PVV.

  Het is 2010, dit is een democratie en subsidiegeld is openbaar geld opgebracht door de burger. Dus wat mij betreft hoort elke instelling die gesubsidieerd wordt gewoon deze gegevens geheel uit eigen beweging online te publiceren zodat elke kiezer/belastingbetaler ze zonder onnodige hindernissen kan inzien, inclusief de PVV-malloten.

  Zolang openbare controle van publieke middelen niet de gewoonste zaak van de wereld is juich ik dit soort ongein van de PVV alleen maar toe. Uiteindelijk zijn zij niet degenen die zichzelf te kijk zetten.

 33. Wat een gebral van mensen die waarschijnlijk mee profiteren van de vele en onnodige subsidie’s die gegeven worden door de diverse Overheidslichamen. Dat moet stoppen en dat zal stoppen. Dus: Een goed initiatief van de PVV dat ook landelijk uitgevoerd moet worden.
  Beste mensen, zijn jullie dan blind en zien jullie dan niet dat de corrupte (linkse) Overheid zonder controle! met bakken ons belastinggeld het raam uit gooit? Nee, zien jullie dat niet – jammer dan!

 34. Nog even iets om jullie mogelijk op andere gedachten te brengen: Kijk eens op http://www.leoverhoef.nl om te zien hoe wij belazerd worden door dezelfde Overheid waarin links (nog) domineert.
  Deze register-accountant heeft geconstateerd dat in alle Overheids-lagen zwaar gefraudeerd wordt en de PVV mag geen actie starten? Zijn jullie nou – of ben ik soms….

 35. @Sandokan
  Beste meneer de register-accountant.
  Natuurlijk mag jouw partij zo’n brief sturen. Maar controleer dan alle organisaties die subsidie ontvangen! De PVV heeft nog steeds geen uitsluitsel gegeven naar welke organisaties deze brief is gestuurd. Maar ik durf te wedden dat deze alleen naar “linkse hobbïstische” cultuurorganisaties is verstuurd.
  Wedden dat sportverenigingen, buurthuizen en ouderen-organisaties deze brief niet ontvangen hebben?
  Het gaat er hier om dat cultureel Nederland voortdurend weggezet wordt als een stelletje profiteurs.
  U als registeraccountant zou wellicht moeten kunnen begrijpen dat het hier gaat om de drijfveren van de PVV en de selectieve zorgen die ze hebben om bestedingen van overheidsgeld.
  En die drijfveren zijn onzuiver en rancuneus.
  Daar gaat het hier om.

  Overigens zal deze tendens, als die doorzet Nederland uiteindelijk ook geen goed doen, maar dat terzijde. Zo’n klimaat is immers ook slecht voor onze handelspositie. We verworden steeds meer tot een achterlijk en bang stukje van Europa. Niet echt een fijn uitgangspunt voor een land dat grotendeels afhankelijk is van internationale handel lijkt me.

 36. Affijn de nieuwspagina van PVV Den Haag opent op moment van schrijven met echt belangrijke zaken, zoals de stand van zaken ADO, voetbal en bier:

  “Kunnen rare milieudoelen waar ADO helemaal niet bij gediend is, zoals het ‘groenste stadion’ van Nederland van tafel? Het enige wat groen moet zijn is de grasmat en een deel van het tenue.”

  “Een andere maatregel die volgens de PVV voor ADO geld zal opleveren is het afschaffen van het nu geldende alcoholverbod in grote delen van het stadion en rondom het stadion. ADO loopt door deze maatregel per wedstrijd tienduizenden euro’s aan omzet mis en bovendien moeten alle supporters in en rondom het stadion, bijvoorbeeld op het nu zo kille Aad Mansveldplein, gezellig een biertje kunnen drinken. ”

  http://www.pvvdenhaag.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=136:inbreng-richard-de-mos-pvv-debat-ado&catid=1:nieuws&Itemid=5

 37. @ JB

  Moet jij niet verder met zoeken naar atelier ruimte + woonruimte in Amsterdam?

  Vergeet die PVV, ook zonder subsidies zal de kunst overleven

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*