Plane Scape @ Zaal5, Den Haag

Elk jaar mogen twee winnaars van de BNG-Workspaceprijs aan de slag met 9000 euro om een door hun voorgesteld plan uit te voeren. De eerste presentatie is van de prijswinnaars Wolfgang Bittner, Lyndsey Housden, Yoko Seyama en Jeroen Uyttendaele. Zij leveren met Planescape een indrukwekkende totaalervaring af.

www.filmhuisdenhaag.nl/zaal5

De foto’s bij dit report geven slechts een beperkte indruk van wat er in Zaal 5 te zien is, of liever gezegd wat er te ervaren is.

In een verduisterde ruimte is een flinke hoeveelheid elastieken gespannen tussen vloer en plafond. Daarop worden verschillende computergestuurde animaties geprojecteerd.

Het associeert met van alles uit een tijd van voor de geboorte van de makers, van oude vector game-graphics tot Tron.

De totaalervaring wordt afgemaakt met sonologische composities die klinken zoals men kan verwachten van sonologische composities en daardoor wordt de installatie nog meer het sciencefiction gevoel ingetrokken. Dat kan vervelend uitpakken en er blijft ook wel nieuwsgierigheid naar wat een andere geluidservaring zou doen met het werk, maar het werkt uiteindelijk wel.

Het principe is op zich eenvoudig en toch is de uiteindelijke ervaring best verrassend. Het publiek doolt ondertussen rond tussen de elastieken, alsof ze zich in een sleutelfilmscène bevinden, waarin goddelijke verlichting of communicatie met hogere machten en aliens verwacht kan worden.

Al het bovenstaande is slechts beschrijving van de ervaring bij benadering.

U zult zelf Zaal5 moeten bezoeken voor ‘ the real deal’ en dat kan gelukkig nog tot 20 oktober.

http://www.filmhuisdenhaag.nl/zaal5/1275/plane-scape.aspx

Wolfgang Bittner, Lyndsey Housden, Yoko Seyama en Jeroen Uyttendaele

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*