Eindejaarslijst JB 2010

Toptentoonstellingen:

Zomeropstelling 1983 Van Abbemuseum Eindhoven

Onbegrijpelijk groots en fraai: zo kun je dus ook tentoonstellingen maken. Educatieve insteek en duiding ontbreken. Bescheiden naambordjes. Gewoon spannend geplaatste kunstwerken. Een tentoonstelling die staat als een huis. Gemaakt in 1983, nu herhaald.

trendbeheer.com/2010/01/24/zomeropstelling-1983-van-abbemuseum-eindhoven/

Bernhard Willhelm en Jutta Kraus @ Groninger Museum

Wat er zich ontvouwt, gaande door de zalen Bernhard Willhelm en Jutta Kraus in het Groninger Museum: een zeldzaam briljante scenografie, adembenemend werk, mode nota bene.
Waar de kunstenaar zich steeds vaker etaleert als decorbouwer, kermisklant, theatermaker, is de presentatie van de haute couture van Willhelm en Kraus meer dan modeshow. Waanzinnig gedetaileerd, in scene gezet met grote gebaren, de ideenrijkdom spat er vanaf.

trendbeheer.com/2010/02/10/bernhard-willhelm-en-jutta-kraus-groninger-museum/

DR Faustus @ W139

Opnieuw toonde W139 zich als een van de leukste / beste / spannendste grote initiatieven van Nederland (doorhalen wat niet van toepassing is). De Grote Opbouwshow van Dr Faustus, inpandig en vrij voor inloop met verf tot aan het plafond. Moddervet, sprankelend, geweldig. Afscheidstentoonstelling van scheidend directeur Gijs Frieling.

trendbeheer.com/2010/03/06/dr-faustus-w139/

Inside job / de Verborgen Stadscollectie @ Boijmans en @ gallery 182A.

Een collectie clandestien geplaatste werken in de permanente collectie van het Boijmans. Schaduwtentoonstelling tijdelijk in gallery 182A. Een totaalproject van kunstenaar en gelegenheidscurator Jeroen Jongeleen.

trendbeheer.com/tag/inside-job/

Onderdeel van die permanente collectie van het Boijmans is Arranged and placed (Boijmans) van Jeroen Bosch. Als Arranged and placed (Boijmans) onderdeel van tentoonstellingen in gallery 182A en in Heden Den Haag.

trendbeheer.com/2010/06/23/jeroen-bosch-arranged-and-displaced-boijmans

Desigwinkelcentrum met allure:

Piet Hein Eek Eindhoven Vijf Sterren Totaaltheater

Een kraker van jewelste. Eindhoven heeft er een publiekstrekker van formaat erbij. De IKEA kan wel inpakken: Piet Hein Eek gaat onnederlands groots in Strijp R. Dit onthalen wij met gejuich.

trendbeheer.com/2010/11/01/piet-hein-eek-eindhoven-vijf-sterren-totaaltheater

In de categorie eigen zaken eerst:

Trendbeheer presenteert: vier solos, twee overzichts- en drie groepstentoonstellingen in drie uur

Solo Jeroen Bosch 19:05 – 19:25

Briljante tentoonstellingsperformance op lokatie in Brussel.

trendbeheer.com/2010/02/28/trendbeheer-presenteert-vier-solos-twee-overzichts-en-drie-groepstentoonstellingen-in-drie-uur/

First Virtual Exhibition of Shows

First Virtual Exhibition of Shows

Trendbeheer presenteerde op Art Amsterdam de First Virtual Exhibition of Shows: tegelijkertijd vijfentwintig tentoonstellingen op lokatie in binnen- en buitenland, live beam op de stand. Eenheid van tijd, verschil van plaats. Het netwerk als tentoonstelling. Genomineerd voor de prestigieuze expo jaarprijs die nipt aan ons voorbij ging.

Performance:

Absoluut hoogtepunt: Bees van Anita Hrnic en Pleuni van Tongeren. Een gewijde sfeer in een sacrale ruimte. Gezien tijdens Art Amsterdam 2010. Niet van deze wereld. Waanzinnig goed.

Ook op Art Amsterdam: Sander Breure en Witte van Hulzen en het geheim van de bloedmooie galerista. De performance Galleri Ansgar Lund: vijf dagen kunsttoneel bij Tegenbosch van Vreden.

trendbeheer.com/2010/05/31/art-amsterdam-2010-iv/

Beste aankoop 2010:

Een heuse Gerhard Richter.

Tapijtkoning om de dag aan de telefoon: “WTF en OMG en DAT is niet de bedoeling.” Eerst alleen de importeur, later ook de Duitsche producent. Klaarblijkelijk zijn er nog nooit zoveel stalen om niet geleverd. Na plaatsing op Trendbeheer dagelijks tientallen bestellingen voor een gratis Richter bij de firma Vorwerk.

trendbeheer.com/2010/06/27/richter-tapijt/

Kunstwerk van het jaar

Tweet This: De ultieme verwijzer PointyURL™ van Hans van der Riet ism de West Samoan Society Pointing Things To Other Things.

drunkmenworkhere.org/220

Voornemen 2010:

De visie van het ‘kabinet’ indachtig.

Stapels kwaliteitswerken voor het nieuwe jaar.

Goede groet en met de beste wensen.

(Song van het jaar Toots & the Maytals, Funky Kingston, maar de absolute topper is toch Jan Koltrui met Olé. Tijdschrift van het jaar als vanouds De Groene, boek van het jaar decennium Jonathan Littell – De Welwillenden, beste zelf gebakken menu had de heerlijkste champagne in zich. Best uit gegeten Parkheuvel. Beste biertje dronk ik in Japan.)

About Jeroen Bosch 4735 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

2 Comments

  1. Inside Job wat mij beteft zeker ook de expo van het jaar! (ondankt maar ook door aansluitend ontslag op staande voet)
    Lang leve de kunsten! en goed 2011 aan u allen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*