Eindejaarslijst NP 2010

Kunstwerk van het jaar 1

PointyURL™* door Hans van der Riet

Iets maken dat nog nooit iemand eerder heeft gezien, en nog wel voor de meest gebruikte tekst invoer-regel ter wereld. Sinds dit voorjaar kan het, een internetadres uitgedrukt in pijltjes. Ook zeer de moeite waard is het prachtige On bots waarin Van der Riet een experiment met 2 miljard webpagina’s opzette (looptijd 1 jaar) waarmee hij het gedrag van internet zoekmachines onderzocht. Maatschappelijk betrokken kunst in optima forma.

Kunstwerk van het jaar 2

advertentie(s)

Epos 257, 50 square meters of the public space, 2010.

Simpele doch magnifiek uitgevoerde interventie werd een lofzang op de bureaucratie die 54 dagen duurde. In de geboortestad van Kafka nog wel.

Kunstwerk van het jaar 3

The Clock van Christian Marclay

24 uur het klokje rondkijken middels filmfragmenten waar altijd een klok in beeld te zien is danwel over tijd gepraat wordt. Klinkt saai maar blijkt ongemeen spannend. Klokkijken was nog nooit zo verslavend.

Tentoonstelling van het jaar

Letterproeftuin in de Singer Sweatshop. De tentoonstellingsruimte als laboratorium voor experimenten in typografie. Propvol experiment en detail, loeistrak ingericht en opgehangen. Het plezier van het maken spat ervan af, daarom is kunst kijken in een kunstenaarsinitiatief toch vaak het allerleukst/interessantst/goedst. Bovenstaand fotootje doet absoluut geen recht aan deze totaalinstallatie, het uitgebreide openingsverslag komt enigszins in de buurt.

Tentoonstellingsperformance van het jaar

Trendbeheer presenteert @ Secondroom Brussel: vier solos, twee overzichts- en drie groepstentoonstellingen in drie uur. Negen tentoonstellingen achter elkaar in dezelfde ruimte. Twintig minuten voor opbouw, opening, documentatie, finissage, afbouw en elke tentoonstelling zijn eigen postje op Trendbeheer. In de video hierboven finissage Esther Kokmeijer, opbouw Koen Taselaar en Marijke Appelman.

Televisiemoment van het jaar

Alex Jacobs doet miljoenenjacht, wint een ruime ton en het hele land viert mee. Het nieuwe stijlicoon van 2010/2011 haalt daarmee Geen Stijl en is binnenkort te gast bij Koffietijd (nu al hét televisie- moment van 2011).

Muziekoptreden van het jaar

King Kahn & The Shrines op Camping Rotterdam in Overschie. Imca Marina was er ook maar die kon er echt niet tegenop, wat een show. James Brown meets Turbonegro. De dag erna het cd-tje gekocht en die is sindsdien de cd speler niet meer uitgeweest. Krijgt u de kans, gaat dat dan zien! Video hierboven is van een optreden uit 2009 in Boston.

De Trendbeheer-tentoonstelling-die-niet-doorging van het jaar

De Trendbeheer deelname aan Version Fest 2010. Koen Taselaar, Daan Botlek en uw correspondent hadden de koffers al gepakt maar helaas. Met dank aan een zekere aswolk werd er dit jaar niet gevlogen richting het Amerikaanse stadje C. (Klik hier voor eerdere delen van de doorlopende tentoonstellingsuitwisseling met Chicago.)

Soap van het jaar

De Clemens K story. Op z’n Bassie & Adriaans bijna de hele jaarbegroting van het Fonds BKVB doorsluisen richting Oostenrijk in een verhaal vol moord, geld en Thaise ombouwhoeren. Een ontluisterend kijkje naïviteit en bedrijfscultuur bij een van de grootste spelers op de culturele subsidiemarkt volgt. De uiteindelijke hoofdprijs, een zak subsidiegeld, gaat naar een gerenomeerde documentairemaker kunstenaar om een en ander haarfijn in beeld te brengen.

Slechtste kunstwerk in een groepstentoonstelling

De terrortafel van Mounir Fatmi tijdens Shadowdance in Kunsthal Kade. Gemaakt in 2004 en toen al een baard. Wegens verlengd succes nog te zien tot en met 6 februari 2011.

DJ van het jaar

Stefan Gross tijdens Trendbeheer meets Proximity #5. Uitermate draagbaar DJ meubel (kan in geval van nood ook dienstdoen als krukje) draait een hoogst obscure doch aangenaam toegankelijke selectie muziekgeschiedenis vanaf de jaren 20 tot nu.

Gebouw van het jaar

Het centrum van Zaandam volbouwen met groene stamp. Van een on-Nederlandse allure, Japan kan wel inpakken. Gaan zien is stuiteren (niet geschikt voor epileptici): Groen Zaandam.

About Niels Post 3632 Articles
Niels Post is beeldend kunstenaar en actief als mede-oprichter van Trendbeheer.com. Hij is opgeleid aan de AKI in Enschede en het San Francisco Art Institute. Zijn werk is wereldwijd te zien geweest op videofestivals, tentoonstellingen en als zelfinitiatief in de openbare ruimte. Spam, computer gegenereerde tekst die niemand wil maar die overal opduikt, vormt de laatste jaren het basismateriaal van zijn beroepspraktijk. Post gebruikt het voor interventies op leegstaande winkelramen, wandsculpturen en ruimtevullende installaties.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*