Ai Weiwei @ NAi

Om de verontwaardiging over de arrestatie van Weiwei en vier van zijn medewerkers extra kracht bij te zetten, is het NAi voor de gelegenheid geheel en al achter tralies gezet.

Het NAi is een jaar dicht – zoals het hoort, lekker verbouwen, deuren dicht en snaveltje toe – maar…

Verse WeiWei als statement.

Weiwei is 3 april in China opgepakt en wordt daar gladjes monddood gemaakt. Ai Weiwei verwordt tot de Salman Rushdie van de beeldende kunstwereld. Ook ik draag onder mijn overhemd een shirt met ‘Ik ben Ai Weiwei’.

Het NAi heropent aanstaande 1 julie met de groepstentoonstelling dwarsdesign. Ai Weiwei maakt daar onderdeel van uit en de voorbereidingen van de tentoonstelling lopen al jaren.

De tentoonstelling Dwarsdesign heeft niets van doen met een Free Ai Weiwei – en tegelijkertijd natuurlijk toch.

Oorlogsfotograaf in gevechtshouding

Marketingmomentje NAi: wij hebben Weiwei! Flux de pers gebeld voor het uitpakken van de kisten.

Linda Vlassenrood: “We hadden het geluk dat de ingelijste brieven niet op de studio stonden, maar nog in een werkplaats. Alleen werk uit de studio is in beslag genomen.” (bron)

Het betreft het werk dat Weiwei maakte naar aanleiding van de aardbeving in Sichuan in 2008. 5.385 leerlingen en studenten kwamen om. Weiwei probeert sindsdien informatie te achterhalen.

“Ai Weiwei lanceerde een campagne om de waarheid over het werkelijk aantal slachtoffers en de details over de constructie van de gebouwen te achterhalen.

De ruimtelijke installatie in dwarsdesign toont een deel van de resultaten van deze campagne. Het gaat om 144 ingelijste brieven afkomstig van diverse Chinese overheden aan Ai Weiwei met daarin een negatief antwoord op zijn verzoek om informatie over de veiligheid van de gebouwen, over de verantwoordelijken, over het aantal slachtoffers. De brieven zijn op internet vrijgegeven, maar niet eerder in een tentoonstelling getoond. Het is door de overheid nadrukkelijk gesteld dat deze brieven niet in de openbaarheid mogen worden gebracht.”

Waar overheden liever zaken doen, moeten instituten – en kunstenaars – zich uitspreken. Dat kan door het tonen van zijn werk – zoals in het NAi nu – en dat kan door niet collaboreren: geen Anish Kapoor in het National Museum in Beijing, ook Daniel Buren trekt zich terug.

De laatste lijsten heeft Weiwei bewust leeg gehouden – het is een ongoing project, slechts onderbroken door zijn arrestatie.

Deze installatie (in opbouw) in het NAi is – in zekere zin – door de Chinese overheid verboden. De brieven mogen niet in de openbaarheid worden gebracht.

Mooi werk – mogelijk ingebed in een kekke tentoonstelling.

Opent 1 juli. Eerste dagen Keigratis want open na dicht.

Dwarsdesign met Ai Weiwei, Urbanus, TO MEET YOU, Ma Ke, Rem Koolhaas/OMA, Hella Jongerius, Alexander van Slobbe, Irma Boom.

nai.nl/tentoonstellingen/verwacht/item/_pid/kolom2-1/_rp_kolom2-1_elementId/1_967176

Ondertussen in China – je kunt wel kritisch zijn, maar er moeten natuurlijk wel centjes worden verdiend en Weiwei was al drie keer gewaarschuwd – :

“sterke culturele merken van Nederland in het buitenland te positioneren […] Het NAi […] heeft ervoor gekozen om vooral in China en India aan de weg te timmeren vanwege de daar nog relatief grote onbekendheid met Nederlandse architectuur. […] matchmaking tussen Nederlands talent en de Chinese woningbouwopgave. […] kansen voor het Nederlands ontwerp voor de gigantische woningbouwopgave […] een kolfje naar de hand van Nederlandse architecten”

nai.nl/dialoog/blog/item/_pid/kolom2-1/_rp_kolom2-1_elementId/1_979023

About Jeroen Bosch 4659 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

5 Comments

  1. Idd zou wel eens een van de laatste dingen kunnen zijn die hij heeft gemaakt.

  2. Overigens:
    Wat doet die gesjeesde Landstra daar toch elke keer in beeld.
    Dat ie geen handschoenen aanheeft oké, ben meer bezorgd dat zijn kwijl op dat kostbare werk terecht komt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*