Prospects & Concepts @ Lantaren Venster

mondriaan1

De Mondriaantentoonstelling slaat de plank mis.

mondriaanfonds.nl/Activiteiten/Prospects_Concepts

Mondriaan belicht ‘de besteding van Onze Belastingcenten’ positief door het tonen van een gecurateerde selectie prachtwerk van veelbelovende topkunstenaars. Het is een wat koude kermis.

Geen naamkaartjes.

Dan heb je de mooie inzet ‘wat is er mede mogelijk gemaakt met fondsgeld’ en dan tolereer je een onnozele tentoonstellingsopzet.

Is het a) “Kijk deze kunstenaars die krijgen zoveel subsidie die hoeven nooit meer te werken voor geld dus hoe cares hoe ze heten” of is het b) “Kijk deze kunstwerken zijn zo Goed en Belangrijk daar gaan we niet zo een ordinair naamkaartje bijhangen want dat is onchique en bederft het uitzicht en stel je wilt het echt weten, want je bent een kenner net als wij – en wij hebben al die aanvragen ook helemaal MOETEN LEZEN – voor goede kunst moet je MOEITE doen.”

Snobisme en/of arrogantie ik weet niet wat ik aan a) of b) moet hangen. Waarschijnlijk een combinatie van beiden.

c) Onkunde kan natuurlijk gewoon ook.

Onkunde is de usance. Onwil of bewuste obstructie is minder regulier dan je zou verwachten. Je weet nooit weet hoe het zit in het hoofd van mensen.

simon-van-til

Op de openingsfoto is een werk van Simon van Til te zien.

Er staan nummers op de grond. Voor de zekerheid zijn die nummers random verspreid over de ruimte. De tentoon opent met 27. Zodat je lekker kunt bladeren.

Kwa a) arrogantie of b) snobisme had natuurlijk ook ipv een nummer een naam op de grond kunnen worden geplakt.

suz

suz2

mj

huh

Huh?

nt

Nee natuurlijk, die. Ik dacht al.

pz

Deze pixelzut was zonder nummer. Dus hoorde misschien niet bij de tentoon.

vr

Een zaal vol vrolijke mensen. “Heb jij voor mij nummer 4 dan heb ik voor jou 34”

kk1

kk2

jhvbvjhvjv-jhvjhbvljhbjhvjhbljhbg

Nog tot 10 februari. Entree € 2 / bezoekers van Art Rotterdam en LantarenVenster € 1 maar u mag gratis naar binnen als u zegt dat u via trendbeheer komt.

mondriaanfonds.nl/Activiteiten/Prospects_Concepts

(Noot: supergoede kunstenaars, laat je niet weerhouden door de c) van het opdrachtgeversschap van Mondriaan in dit geval.)

About Jeroen Bosch 4733 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

6 Comments

 1. JB. je hebt helemaal gelijk wat opzet van deze tentoonstelling betr. dat kan zeker helderder en beter. maar toch, toch is het erg goed dat het mondriaan fonds de presentaties van kunstenaars die recent een startstipendium ontvingen weer oppakt.
  juist nu er minder geld beschikbaar is, is het van belang dat het fonds op zoek gaat naar nieuwe manieren om kunstenaars te steunen. het verstrekken van een platvorm om het werk te tonen is daar zeker een erg goede stap in de juiste richting.

 2. Waarom moet je daar een euro voor betalen? Dan kan het toch ook gratis als de drempel omlaag moet?

 3. waarom gaan als je een post als deze hebt: even better than the real thing baby
  (afgesloten met smiley)

 4. Wat een gezeur allemaal over nummers en namen, maar geen commentaar over het getoonde werk zelf. Dat verwacht ik eigenlijk wel op jullie site.
  Het werk staat op de eerste plaats. Het is een goed initiatief en voor herhaling vatbaar om het resultaat te tonen waar belastinggeld aan besteed is.

 5. Erm ja het werk staat op de eerste plaats. Daarom is het bevreemdend dat er 34 werken van evenveel kunstenaars in een ruimte gepropt worden. Veelal werk dat wel wat ruimte kan gebruiken, tis geen Telegraafkunst danwel anders schreeuwpoppenkast maar typische fondskunst – BAk, Appel, Casco, Witte de With – uit die sferen. Geef het context en laat het ademen.

  De organisator is geen kunstenaarsinitiatief of anderszins nieuwe danwel vreemde eend in de bijt maar de top van de piramide, daar zit al het geld. Het is ook het bolwerk van beoordeling. Zowel voor kunstenaars als instellingen. Je mag dan kritischer zijn. Nu ja boven staat al wat ik er al van dacht en zag met a) b) ceetjes en levendig beeldverslag .

  (Overigens schoot me dat vandaag pas te binnen: mondriaan voorziet ook alle presentatieinstellingen van financiering. Die op hun beurt de fondskunstenaars tonen. Een van de redenen dat het bijna logisch is Mondriaan en FondsBKVB te laten fuseren.)

  Deze presentatie is gewoon niet gelukt. Neemt niet weg dat ik het vooral voor herhaling vatbaar vind maar gerust ook naast beursgeweld.

  Kritiek op de tentoon wordt overigens vrij breed gedeeld. LP: “Door de bomen is het bos niet meer te zien en werk is in veel gevallen slechter gepresenteerd dan een galerie zou goedkeuren. Gepropt is een understatement.” Geen enkele foto danwel bespreking van het getoonde werk.

  MM: “In deze black box met theatervloer en veelkleurige wandpanelen, zonder enig daglicht, is het, op zijn zachtst gezegd, nogal krap behuisd. Echt goed tot hun recht komen de werken niet, ook omdat ze overwegend subtiel van vorm en onderzoekend van aard zijn: ”

  Maar waarom niet de kunstenaars getoond: het is voor mij ondoenlijk op deze wijze plaatje aan bron te koppelen. Gewoon te lastig. En dat geldt niet alleen voor mij als verslaglegger maar voor alle bezoekers.

 6. Daar wil ik aan toevoegen dat de context geen eer doet aan werk wat vaak op andere plaatsen al respectvol getoond is. Juist het Fonds zou het goed moeten doen en slaagt daar niet in. Het zou onterecht zijn de kunstenaars daar bij te betrekken. Het is wel terecht het Fonds er op te wijzen dat dit echt niet kan. Iets met hoge bomen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*