Navid Nuur – Lube Love @ Bonnefanten Maastricht

navidnuur1

“Iedereen de trein in naar Maastricht, Navid Nuur pakt grandioos uit.” kopte EvdL. En “OMG, zeg dat wel.” Ik heb daar weinig aan toe te voegen. Voor het volledige verslag verwijs ik u naar dat van EvdL.

Lube Love is breed en divers en zelfs met beide beeldverslagen naast elkaar is de tentoonstelling nog niet gedekt.

Een van de tentoonstellingen van het afgelopen jaar is nog tot 26 januari een feest om te zien.

bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/tijdelijke_tentoonstellingen/navid_nuur_lube_love

En dan te bedenken dat ook de selectie in Bonnefanten slechts een fractie is van wat Nuur allemaal doet. Hoe heet dat ook alweer: “hardest working man in showbusiness.”

navidnuur2

navidnuur3

Nuur dekt het hele spectrum, van 1 tot 100.000 euro. Van gratis publicatie, flesje water, via dikboek eposmaster Value of the Void naar experiment met stift, klei en telefoon. Of zoals bovenstaand: Nuur’s kraan, gestapelde kratten, een waterfabriek. Voor 1 euro neemt u een machtige Nuur mee naar huis. Dat flesje is net zo sprekend als grotere werken.

navidnuur5

Een zaal spiegelstiftsculpturen.

navidnuur6

Een zaal met felle TL-teksten waaronder TRY – in TL-buis met daarnaast de verpakking. Inklikken/opbergen. In het kleinere kistje het daartoe benodigde gereedschap.

navidnuur7

Ik kocht me deze Nuur in 2008. Bizar om een exemplaar opeens in een museum te zien hangen. (Deze is van Freek Lomme/Onomatopee – die de editie verzorgde.)
Het is Nuur tenvoeten uit: steeds wordt een publicatie begeleid door een special edition. Ook nu nog heeft Navid een hoge mate van bereikbaarheid. Wat zeg ik: voor 1 euro heeft u al een echte Navid Nuur in huis. Het flesje let us meet inside you is nog tot 26 januari in het Bonnefanten te koop.

navidnuur8

navidnuur9

Pijltjesfeest kennen we nog van Art Rotterdam; is daarna breed op tournee geweest en ook hier kunt u uw favoriete kunsttijdschrift aan stukken scheuren, rollen, draaien, scoren.

10

navidnuur14

navidnuur14b

Een wonderkamer met een kleine honderd pakken waspoeder. Riekt en oogt fris.

navidnuur15

Het kleinste werk loopt eenieder voorbij. Bij heden huurt u VISION NEEDS NO EYES TO SEE; hamer en letters en timmert u Nuur’s tekst bij u thuis in de muur.

navidnuur16

Droedels verneont.

navidnuur17

Belt u eens 06 3057 6635. Oeioei. Ik weet niet helemaal of ik dit wel zo heel erg goed vind.

navidnuur18

Ook de schilderzaal is apart. Nuur becommentarieert YELLOOOOOOW redredred de totstandkoming van een monsterlijk schilderij.

Te gek allemaal.

Must see:

bonnefanten.nl/nl/tentoonstellingen/tijdelijke_tentoonstellingen/navid_nuur_lube_love

About Jeroen Bosch 4660 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

11 Comments

 1. Erm nee hoor Jacko. De link verwijst naar een breder beeldverslag van de u welbekende Knijn bij datzelfde heden dat trots opent met dat topwerk NO EYES.
  Ah ik zie het al de links in dat bericht zijn kapot/tussentijds veranderd.

 2. Het was geen scepsis maar ik dacht dat ik er niet zoveel mee had, toch goed dat ik ben gegaan. Het is een wondermooie ervaring en de finale , de meen ik 4 uur durende film geeft een hedendaagse draai aan het trage medium van de schilderkunst. En wat een schilderij voor velen niet meer vermag in deze tijd, het langzame kijken wordt door Nuur op een hele aansprekende manier en met veel humor aantrekkelijk gemaakt. Het gooi- en smijtwerk van Ghenie levert inderdaad een fenomenaal lelijk doek op.

 3. ‘Allemaal spiegels die tot glas zijn gekrabt’ dekt wellicht ook de lading niet.
  Wat van de ene spiegel is weggehaald zit namelijk exact op de andere spiegels. Dat maakt het werk visueel bijzonder intrigerend. Er ontstaat bij het kijken een gevoel van: “hoe heeft ie dat nou geflikt?”

  Wellicht zijn de spiegellagen op het glas gezeefdrukt. Veel verder kwam ik persoonlijk niet, maar er lijkt in ieder geval een samenkomst plaats te vinden tussen (ogenschijnlijk) spontane vernietiging en zorgvuldige constructie.

 4. hardest man in showbusiness?????

  je maakt er als schrijver van dit dit artikel een een plek van waarin het gaat om business en show??
  Ik wil graag onafhankelijk van zulke zaken een werk bekijken.
  Sommige werken van Navid Nuur lijken wel erg over show business te gaat, zoals het waterflesje: let us meet inside you. \dat is nog 100 keer gladder dan coca cola. Net zoals die pijltjes: focus on your relationship: een beetje slick!
  Een beetje kritisch zijn mag wel, en elkaar niet zo na- papegaaien a.u.b. als rececent zijnde.
  Voor de rest is het een aangename en verfrissende tentoonstelling.

 5. “hardest working man in showbusines” is een knipoog naar James Brown en als zodanig niet letterlijk te nemen beste joop. Tis louter een buiging naar intense nijverheid. Want busy is-ie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*