Verwoest Huis – Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

In de nieuwste installatie “Verwoest Huis op Noord” van Marjan Teeuwen is een nieuwe stap binnen haar oeuvre te herkennen. In haar grootste werk tot nogtoe zijn behalve de bekende stapelingen ook vloeren doorgezaagd of hangt er een vloer omgevouwen loodrecht naar beneden.

Je treedt het huizenblok van 14 oude sociale huurwoningen binnen via een oude achterdeur in het midden van het blok. De woningen werden speciaal door Woningbouwvereniging Rochdale voor Teeuwen behouden voor de sloop, na 22 juni gaat het tegen de grond.

waterlandpleinbuurt.nl/verwoesthuis

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Het is letterlijk één grote puinzooi, in de gang die je naar het hart van de installatie voert, is sloopafval van verschillende afkomst gestapeld. Als je binnen bent zie je overal om je heen doorgebroken muren en is het een chaos van bouwstof, gruis en puin.

De zeer smalle oude trap en de kleine kamers op de begane grond liggen vol met rommel. Als je de trap omhoog gaat loop je tegen de eerste ordening aan. Een strakke muur van gestapelde stenen.

Aangekomen op de eerste verdieping is te zien dat Teeuwen dit nieuwe werk ruimtelijker aan heeft willen pakken. Er zijn niet alleen de bekende stapelingen van gips- en kanaalplaten te zien, maar ook de vloer van de tweede verdieping is doorgezaagd en hangt schuin naar beneden richting verdieping een.

Een ander deel hangt kruiselings de andere kant op. Aan de andere kant van de smalle vloer waarop de bezoeker staat, hangt er een vloer loodrecht naar beneden. Je kijkt zo naar beneden, zonder hek of railing. De verdieping waarop je als bezoeker aankomt, loopt enigszins schuin. Dit tart je gevoel voor evenwicht en veiligheid.

De installatie doet destructief en enigszins apocalyptisch aan, tegelijkertijd zijn de stapelingen van een grote schoonheid en steken in al hun orde sterk af tegen de geruïneerde omgeving.

De stapelingen lijken soms uitgehouwen uit een groot blok en volgen op andere plekken de richting van de omgevallen vloer. In de stapelingen zijn vaak prachtige details te zien, sporen van bewoning; een douchekop, een stuk behang of een oude lichtschakelaar.

Hoe hoger je komt hoe meer geordend de installatie is, er ligt geen puin meer op de vloer en de witte stapelingen zijn bijna op zichzelf staande sculpturen.

Verwoest Huis op Noord plaatst destructie tegenover constructie, geeft de kijker een groot gevoel van onbehagen en biedt tegelijkertijd beelden van een grote schoonheid. Dit werk van formaat is even spectaculair als poëtisch en heeft de kijker ontzettend veel te bieden.

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Verwoest Huis - Marjan Teeuwen

Marjan Teeuwen (midden) met haar constructeur links en stagiar.

 

Verwoest Huis op Noord van Marjan Teeuwen is nog tot en met 15 juni ieder weekend te bezichtigen. Entree €2,00. Reserveren aangeraden.

waterlandpleinbuurt.nl/verwoesthuis

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*