David Bade & Instituto Buena Bista @ S.M.A.K.

david-bade-smak

Knettergoed. S.M.A.K’s grote zaal voor knalt haast uit z’n voegen. De energie! De brille! de wansmaak! Wat een geweldig en overdonderend geheel.

smak.be/tentoonstelling.php?la=nl&y=0&tid=0&t=huidige&id=606

david-bade-smak-2

Het best stapt u binnen via de achterzijde – na de leegtes van Wilfriedo Pietro. Door de ICH poort.

david-bade-smak-3

David Bade is in Nederland een publiek figuur, geziene televisiegast, alom tegenwoordig met werk, praatjes, aanwezig alom. Maar ik zag zijn beelden alleen los. Zoals Anita – een opmerkelijk maar nauwelijks vragen oproepend standaolone beeld aan de Coolsingel.

david-bade-smak-4

Op zo’n samengesteld overzicht, bij deze spetterende solo, valt alles op zijn plek en meer. Het ontploft. De durf van samenwerking waarbij de signatuur alom tegenwoordig blijft. Erik van Lieshout meets (de oude) Charlotte Schleiffert. David Bade blijkt een begnadigd schilder en tekent veul beter dan Van Lieshout.

david-bade-smak6

david-bade-smak-7

david-bade-smak-8

david-bade-smak-9

david-bade-smak10

david-bade-smak11

Schokkend haast om te beseffen dat ik de kwaliteit van zijn schilderwerk nooit eerder heb gezien of opgemerkt. Misschien omdat het niet mijn soort kunst is – en ik wellicht over losse einzelwerken heen keek. Heel fijn om door zo’n grote solo op explosiegevaar gewezen te worden.

david-bade-smak12

david-bade-smak13

Een feest om doorheen te dwalen. Steeds andere details doemen op.

david-bade-smak14

david-bade-smak15

david-bade-smak16

david-bade-smak16b

david-bade-smak17

En een prachtig contrast met de lege zalen barok minimalisme (ahem) van Wilfredo Pietro, het andere grote overzicht, waarover later in een separaat bericht meer.

david-bade-smak18

david-bade-smak19

david-bade-smak20

david-bade-smak21

david-bade-smak22b

david-bade-smak23

En laat u door deze serie kieks niet weerhouden: het is allemaal veel grootser en levendiger dan deze foto’s doen vermoeden. Must see.

david-bade-smak24

david-bade-smak33b

Kleine noot voor wie niet bekend is met Bade en IBB, lees het stukje achtergrond en context en je kijkt er weer anders tegenaan:

“Sedert 2009 is het Instituto Buena Bista gehuisvest op het terrein van de pyschiatrische kliniek Capriles. In een omgebouwd paviljoen en een open tuin vinden de lessen plaats en werken een dertigtal studenten en twee buitenlandse kunstenaars in het residentieprogramma AIR. De patiënten van de kliniek lopen vrij binnen en buiten, werken samen met de studenten of nemen deel aan gemeenschappelijke activiteiten.”

smak.be/tentoonstelling.php?la=nl&y=0&tid=0&t=huidige&id=606

Interessant om na 18 augustus Bade te herbezoeken. Zwaan kleef aan, op lokatie gemaakt nieuw werk, wordt dan toegevoegd.

About Jeroen Bosch 4714 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

3 Comments

  1. > he amsterdammer,

    hehe, ja, daar staat-ie. Vlak bij de Lijnbaan. En hij staat daar goed.

    Ik heb/had nog een foto van peter vos 75B die Anita schrobt; althans: terugvinden doe ik hem niet. Foto van Anita tussenplakken was ik van plan maar kwam er niet van: die houd je nog tegoed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*