Franz Müller’s Wire Spring van Roi Alter

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

    Een prachtige combinatie van absurdisme met een serieuze, relevante ondertoon.

Op zaterdag 16 mei bracht ik een bezoek aan de voorstelling Franz Müller’s Wire Spring van Roi Alter in Splendor, een oud badhuis in het centrum van Amsterdam. Een heel klein theaterzaaltje. Bij binnenkomst bleek dat er geen stoelen waren en al snel genoeg werd duidelijk waarom niet. Roi Alter heeft voor zijn voorstelling het verhaal Franz Müller’s Drahtfrühling van Kurt Schwitters als uitgangspunt genomen. In het verhaal weet een man een revolutie te ontketenen door enkel en alleen te staan. Het drijft de omstanders tot waanzin. De omstanders in dit geval zijn wij. Het staan en ontbreken van een podium maakt dat de situatie tot leven komt en je niet kijkt naar, maar deel bent van de situatie die geschetst wordt.

(een bericht van Cindy Moorman)

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

De rollen worden briljant gespeeld en de acteurs weten mij mee te nemen in het verhaal. Het enige wat ik jammer vind is dat er toch een voor en achter is. Dat breekt enigszins met het idee van het publiek als deelnemer. Maar dat is dan ook serieus het enige wat ik erop aan te merken heb. Het is vooral een prachtige combinatie van absurdisme met een serieuze, relevante ondertoon en een mooi samengesteld decor van objecten, kleding en geluid die het geheel een eigen sfeer meegeven.

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

In een tekst over het werk van Alter die ik online vindt staat “Als kunstenaar, probeert Roi Alter de rudimentaire elementen die liggen onder de gemeenschappelijke zichtbare façade van de samenleving te onthullen. Hij zoekt constant naar dat wat essentieel is en openbaart tegelijkertijd het tekort, het gebrek, het falen.” Hoewel het voelbaar is in de uitvoering bewijst dit nog maar meer dat het een logische keuze was voor Alter om voor dit stuk van Schwitters te kiezen.

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

De man staat simpelweg, maar het onbegrip en oncontroleerbaarheid lijken mensen niet te kunnen verdragen. En zoals in het persbericht staat: “Het zijn uiteindelijk de gebeurtenissen om hem heen die leiden tot chaos en revolutie. Het verhaal van Schwitters snijdt twee vruchtbare onderwerpen aan: de kracht van het individu en die van de massa. Is een individu in staat om daadwerkelijk agitatie en verandering te bewerkstelligen? En waar ligt de kracht van de massa, die amorfe entiteit wiens acties catastrofaal kunnen zijn?”

Franz Müller's Wire Spring van Roi Alter

Regie, set design, kostuums, vertaling: Roi Alter
Acteurs: Styrmir Örn Guðmundsson, Anat Spiegel, Daniel Rovai 
Licht en Geluid: Thomas Myrmel 
Opdrachtgever en producent: Maaike Gouwenberg (A.P.E)
Presentatie partner: Splendor, Amsterdam
Productie partner: Open Ateliers Zuidoost (Petra Ponte)

Franz Müller’s Wire Spring is een A.P.E. (art projects era) Production en in samenwerking met Open Ateliers Zuidoost en Splendor gerealiseerd.

Ondersteund door Ida Hannover, Stiftung Horizonte, Open Ateliers Zuidoost, Splendor, en A.P.E. (art projects era).

In het najaar zal het stuk worden uitgevoerd bij productiehuis Rotterdam.

Meer informatie:
http://www.artprojectsera.org/projects/franz-muller-wire-spring
http://air-oazo.nl/artist/roi-alter/

About [Redactie] 8950 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*