NYC: HARLEM
Studio Museum Harlem & MIST

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Filmmaker Thomas Allen Harris, conceptueel kunstenaar Lorraine O’Grady en galeriehouder Alexander Gray en aanhang (opening 16 juli, 2015 SMH)

Harlem is in Nederland vooral bekend vanwege de origine van de naam: “Haarlem” en als de “zwarte buurt” waar je komt voor een “Gospel Tour”. Je gaat naar een “zwarte kerk” The Abyssinian Baptist Church op 138 Street en gaat naar Sylvia’s op Lennox Avenue om “soul food” te eten. Maar de wijk Harlem in Manahttan is natuurlijk veel meer dan dat.

Voornamelijk Italiaans/Joods rond de 20e eeuw wisseling werd het begin twingste eeuw het toevluchtsoord en thuis voor de uit het zuiden migrerende zwarte bevolking, intelectuelen en kunstenaars. Tijdens de Harlem Renaissance (1920 – 1945) was het de wijk van schrijver Langston Hughes, kunstenaar Jacob Lawrence, vocalist Billie Holiday, politicus Marcus Garvey, activist W.E.B. Dubois, acteur Paul Robeson en filantroop en entrepeneur Madame C.J. Walker. Na WOII schrijver James Baldwin, kunstenaar Romare Bearden, vocalist Nina Simone, activist Malcolm X, politicus Adam Clayton Powell, acteur Ossie Davis en filmmaker fotograaf Gordan Parks. Ook nu in 2015 is Harlem nog steeds een centrum van intellectuelen en kunstenaars.

Op 125 Street tussen Lennox Avenue en Adam Clayton Powell vind je Studio Museum Harlem (SMH). Het Amerikaanse museum voor hedendaagse kunst werd opgericht in 1968 en gewijd aan het werk van afro-Amerikaanse kunstenaars van de 19e eeuw tot nu. Het museum heeft tentoonstellingen, artists- in-residence, educatieve en openbare programmering, een permanente collectie van circa 2000 werken, een archief en is een plek voor onderzoek. Het verhuisde in 1977 naar de huidige locatie. Thelma Golden de huidige directeur van het museum kondigde deze maand aan in de pers dat het museum op de huidige locatie een nieuw gebouw krijgt. Een prestigieus bouwproject met een bodem budget van 250 miljoen dollar, ontworpen door architect David Adjaye.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Stanley Whitney, Dance the Orange, 2013, olie op linnen, 120 x 120cm.

Stanley Whitney (begane grond, curator Lauren Haynes) en Lorraine O’Grady (basement, curator Amanda Hunt) openden hun solo tentoonstelling na de aankondiging van de plannen voor het nieuwe gebouw.

advertentie(s)

Art is…, is een vrolijke foto serie gemaakt tijdens de Harlem Parade in september 1983. O’Grady reageerde met een performance in de parade op de opinie dat zwarte mensen en (avant-garde kunst) niet bij elkaar passen. O’Grady crasht the party met een wagen met daarop een grote gouden lijst en een dansgroep die rondliep met kleine gouden lijsten waarmee ze alles wat ze tegenkwamen gedurende de parade op Adam Clayton Powell kunst maakten. De foto serie, als serie te zien sinds 2009 zijn krachtig, direct en dwingend en bewijst eens te meer de geest van O’Grady’s actie in 1983.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Art Is… (1983/2009), Chromo digitale prints, 40.64 x 50.8 cm; editie 8 met 1 artist proof.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Art Is… (1983/2009), Chromo digitale prints, 40.64 x 50.8 cm; editie 8 met 1 artist proof.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Art Is… (1983/2009), Chromo digitale prints, 40.64 x 50.8 cm; editie 8 met 1 artist proof.

Stanley Whitney’s werk laat naast O’Grady’s werk onbedoeld zien dat zwart en minimalistische kunst ook samen gaan. Zijn geometrische vlakken doen denken aan Mondriaan, zijn kleuren aan Binky Palermo. Maar Whitney buigt de regels en improviseert. Whitney geeft ons vooral meer en met wit volledig afwezig als kleur zijn de abstracte werken warmer, zachter, feller, speelser, levendiger, rijker, voller en vrijer!

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Stanley Whitney, My Name is Peaches, olie op linnen, 2015.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Stanley Whitney, My Tina Turner, 2013, olie op linnen, 150 x 150 cm.

SMH is open donderdag t/m zondag van 12.00 tot 18.00 uur. Na het zien van een tentoonstelling zijn er veel plekken waar je heen kunt voor eten en namiddag en avond vertier! Zo opende op W116th Street tussen Lennox en Fift Avenue op loopafstand van het museum Madiba, een Zuid Afrikaans restaurtant (ook te vinden in Brooklyn). Naast het restaurant zijn er in hetzelfde gebouw een koffieshop, een kleine galerieruimte en MIST een concertzaal. Harlemites als Greg Tate (schrijver, conductor/muzikant) programmeren in MIST, waar je een hedendaagse ervaring krijgt van hoe het geweest moet zijn tijdens de Harlem Renaissance.

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Rock Diva Kim Nicole

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

NYC: HARLEM Studio Museum Harlem & MIST

  Harlemites hanging out: professor dr. Rich Blint, opera zanger Alicia Moran, poet Jessica Care Moore en directeur Romare Bearden foundation Diedra Harris Kelly.

Stanley Whitney
Tot 28 Oktober 2015: Dance the Orange, Studio Museum Harlem, 144 West 125th Street, NY NY
STUDIO MUSEUM, New York
Dance the Orange
July 15 – October 28, 2015STUDIO MUSEUM, New York
Dance the Orange
July 15 – October 28, 2015

MIST / Madiba
46 West 116th Street.

foto’s: Stanley Whitney/gallery; Diedra Harris Kelley, Thomas Allen Harris.

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*