KOOS VAN DEN AKKER – Vallen en opstaan

2012-inez-koos&marcel

    Acteur Marcel Musters met Koos van den Akker (foto: Inez Van Lamsweerde en Vinoodh Matadin)

Ik ontmoette Koos van den Akker (maart 1939 – februari 2015) in New York met acteur Marcel Musters en ging sindsdien vaak even bij hem langs om een beetje te buurten op het atelier. Achter de naaimachine vertelde hij dan honderduit over zijn leven. Tegen de tijd dat ik hem ontmoette was hij al ouder en hij herhaalde veel verhalen en de jaren waarin de dingen plaatsvonden waren ook iedere keer een beetje anders maar dat maakte de verhalen er niet minder interessant door.

Een vat vol tegenstrijdigheden was hij. Tegen wil een dank een echte Nederlander gebleven. Wie men liefheeft kastijdt men en zo gaf hij continue af op Nederlanders en Nederland, het land dat hij op 29-jarige leeftijd verruilde voor de American Dream.

Dat deed hij dan wel terwijl hij met een gelukzalige glimlach de door mij thuis gemaakte en in tupperware meegebrachte boerenkool met rookworst of rode kool met hachee at. Hij hield van Amerikanen en New York was waar hij zich thuis voelde. Toch waren veel van zijn echte “vrinden” oude, zoals “de Jannen”, en nieuwe als Marcel Musters, Arjan van Wis en fotograaf Richard Koek allemaal Nederlands.

Na het overlijden van zijn vader (maart 1967) besluit hij om naar Amerika te gaan en vraagt via de Gereformeerde Kerk ‘s-Gravenhage Oost waar de familie actief lid van is een greencard aan voor Amerika. Als missionaris. Hij krijgt dat in de zomer van 1968. Vervolgens ging hij met $180, een hutkoffer en zijn naaimachine naar het land van “Breakfast in Tiffany’s” om zijn Amerikaanse Droom te realiseren.

Hij arriveerde met het schip “de Statendam” op 30 september 1968 in New York, checkt in een hotel op de 30th avenue en na een maand huurt hij een kamer op West 76 Street op de hoek van Amsterdam Avenue. Hij naait op bestelling kleding voor wie maar wil en werkt voor Eve Stillman. In 1970 krijg hij zijn eerste winkeltje op de hoek van waar zijn kamer is op Columbus Avenue. Hij zet er zijn naaimachine en maakt daar zijn kleding zichtbaar voor iedereen die voorbij loopt. hij begint te verkopen.

Daar ontmoet hij niet veel later zijn eerste en enige “domestic partner” in zijn leven John Bell. Ze zijn 21 jaar samen als Bell in 1991 aan de gevolgen van AIDS overlijdt.

Ze hebben een geweldig leven, Koos gaat iedere dag naar het werk en John is degene die het sociale leven naast het werkt plant, ze gaan naar Broadway, geven diners, gaan uit in Studio 54 waar hij ook een party geeft als hij in 1983 zijn Amerikaanse paspoort krijgt en hebben een zomer vakantiehuisje op Fire Island. “They are having a ball”!

Na het overlijden van Bell blijkt dat Koos in grote financiële problemen is. Hij moet onmiddellijk weg uit het prestigieuze Ansonia appartement op 2109 Broadway en gaat naar een “rent stabilised” (sociale woningbouw) studio op de 51th avenue op de hoek met Fifth Avenue, daar zal hij blijven tot zijn overlijden. Koos heeft na Bell niet langer de behoefte aan een “domestic partner” en beperkt zich voortaan tot het bezoeken van sauna’s en betaald gezelschap.

Zijn carrière was een carrière van vallen en opstaan. Iedere keer als hij denkt nu gaat het echt gebeuren: zijn collage “truien” in de Bill Cosby TV-serie, het starten van een mannenlijn, het openen van een winkel in Los Angeles of verkopen via het QVC kanaal, gaat weer wat mis en gaat het bedrijf alsnog weer failliet.

Maar Koos vindt iedere keer weer een nieuwe investeerder die in hem en zijn visie gelooft, een bedrijf onder een andere naam start en Koos weer achter de naaimachine zet!

Zijn eerste investeerder was zijn vader die de 8000 spaargeld van de familie investeerde in de eerste winkel Koos van den Akker Couture op de Laan van Meerdervoort in Den Haag. Zijn laatste investeerder is de Nederlandse Puck Meunier (2003) die zelf actief als eigenaar directeur gaat werken en van Koos & Company een continue draaiend bedrijf maakt met een werkplaats in het fashion district en een kleine winkel op Madison Avenue.

Ze kocht de licentie op zijn naam en werk en nam Koos levenslang in dienst en zorgde, naast de werkplaats waar een zestal medewerkers de Koos kleding maken, voor een aparte ruimte in de werkplaats voor Koos waar zijn naaimachine kwam te staan en waar hij tot hij in het ziekenhuis en later hospice terecht komt vanaf dat moment iedere dag heenging.

In 2012 werk ik met Marcel aan de productie “Rietje meet Koos” in Bellevue Theater en ontmoeten we Jose Teunissen van Modekern. Na Piet Paris en Alexander Slobbe doneert ook Koos vervolgens zijn persoonlijk archief aan Modekern waar het in 2017/2018 toegankelijk zal worden voor het publiek in het Gelders Archief te Arnhem.

Aan Puck Meunier is gevraagd of ze bereid is het werk archief (patronen en anderszins) als ze het bedrijf stopt (Meunier is ook al ruim over de pensioen leeftijd) ter aanvulling wil doneren aan Modekern. Voorlopig draaien de werkplaats en winkel nog steeds door.

Modekern geeft via Artez Press van alle ontwerpers in hun archief een biografie uit. Als je door bovenstaand nieuwsgierig geworden bent naar Koos en zijn hele levensloop is deze biografie nu verkrijgbaar en wellicht een leuk kerst kadootje!

koos+familie-50-ies

Koos (rechts) met zijn familie (vader moeder links en zusjes Tiny & Ria achterin) in de Francois Valentijnstr 88d Den Haag

1954-57-academie007

Koos op de academie in Den Haag (54-57)

1961-65-parijsaukeraam062

Koos met kunstenaar Auke de Vries in Parijs (61-65)

1965-lnvmeerdervoortwinkel152

Winkel Laan van Meerdervoort (1965)

1968-vaderkooslaatsteshow010

Kolenboer Jan Pieter van den Akker (1906-1967) de vader Koos de laatste modeshow van Koos voor hij overleed.

1968-farwelnienkevantussenbroek+vrienden-bootnaarNY168

De vriendenclub van Koos neemt afscheid van hem op de Statendam waar hij in september 1968 mee naar Amerika vertrekt.

1969-koosinNY146

Koos in NY (1969)

12-01-1972-336ColumbusAv-winkel-NYtimespicture

De eerste winkel/atelier op Columbus Avenue

1971-columbusavstore-models104

Modellen op Columbus Avenue (1971)

1975-summerfirstrentalFire-island-bestfriends126

Fire Island met John en hun beste vrienden Pat Pagano & Richard Grey.

1978-brookshields019

Brooke Shields in Koos (1978)

koos-labels

1980-ies-sethgaaikema,koos,mom,john041

Koos en zijn moeder (in Koos creatie) met Seth Gaaikema (80-ies)

1985-ish-koos&billcosby

Met Bill Cosby (80-ies)

billcosby-sweater3

Bill Cosby Trui

1985-fall-show

Najaarscollectie 1985

americanpsycho

Koos in het boek American Psycho van Bret Easton Ellis (1991)

1970-ies-crown-oceanFIhousewithmother149

Moeder Adriana Geertruida (Jeanne) van den Akker – Verdoorn (1906-1999) bezoekt Koos jaarlijks in Amerika, hier met haar vriendin (beide in Koos creaties) op Fire Island.

1990-ish=coat-hat126

2002-koosin5thavehenribendelstore024

Koos werkt in het Henri Bendel raam in NYC (2002)

2006-up-collage1-koos-pucks-clothes136

Madison winkel en werkplaats (2006) met in het midden eigenaar Puck Munier (2005 – heden)

2011-stafW35street073

Werkplaats ontwerpers en naaisters (2011)

2012-rietjemeetkoos1

Rietje meets Koos door Mug met de Gouden Tand in Theater Bellevue (2012)

2012-rietjemeetkoos-metzijnzussen

Koos met zijn zussen bij Theater Bellevue (2012)

2013-voguepattern

Vogue Patroon (2013)

koos-folkloremuseum-sashsdees-ayeshajordon,ericageralds-richardreyes29-01-2014

Met Koos in het Folk Museum in New York (2014) waar hij een jurk maakte voor de tentoonstelling Folk Couture die nu is opgenomen in de permanente collectie.

bombyx-viintage

Koos bij Bombyx Vintage (2014)

boek cover

KOOS de biografie is gepubliceerd door ArtEZ Press
ISBN 978-94-91444-32-6
Verkoopprijs: € 24,90

bol.com/nl/p/monografieen-4-koos-van-de-akker/9200000066113625/?suggestionType=browse

Gelders Archief
Westervoortsedijk 67-D
6827 AT Arnhem
Route (auto of overig vervoer)
Telefoon: 026-3521600
Email: info@geldersarchief.nl

Het archief van Koos van den Akker wordt in 2017/2018 toegankelijk via de website van het Gelders Archief. Verantwoordelijk en contactpersoon voor het archief van Koos bij het Gelders Archief is: Corine Boonstra

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*