Under the Radar Festival:

INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Elk jaar in de eerste en tweede week van januari is het drukte in New York. Sneeuw, ijs, extreme kou, het mag de pret niet drukken, internationale theaters, programmeurs, vertegenwoordigers van fondsen en artiesten komen vanuit de hele wereld naar de stad toe.

Gaan we in de Beeldende Kunsten in maart en mei in New York naar Armory, Frieze, Volta etc. in januari is het de tijd van de Podiumkunsten: APAP en ISPA (theater) Globalfest (wereldmuziek), Winter Jazz Fest, CAM (kamermuziek), Prototype (Opera), American Dance Platform en Under the Radar (interdisciplinair theater en performance).

In alle theaters groot en klein, achterafzaaltjes en hotelkamers zijn er showcases. En iedereen probeert op te letten wat de hot tickets zijn om heen te gaan. De conferentiezalen in verschillende hotels staan bol van de booths met daarin agenten die hun artiesten en producties verkopen.

Er zijn panels met daarin deskundige vakgenoten die informatie geven over hoe jezelf te verkopen, hoe vind je een agent, hoe krijg je een visum als je in het buitenland gaat toeren, hoe krijgen we nieuwe publieksgroepen binnen, waar en hoe krijg je subsidies.

Er worden diverse prijzen uitgereikt en iedereen loopt druk met zijn agenda rond om meetings te scoren ‘over’ ontbijt, brunch, lunch en high tea. In de avonduren zijn er de feestjes door ambassades en consulaten en happy hours waar de nodige (gratis) drank en hapjes genuttigd kunnen worden en daarna de volledige voorstellingen of concerten.

Mijn persoonlijke favoriet is Under the Radar, opgezet door Mark Russel (voormalig directeur van PS122) bij het Public Theater. Russel stond altijd al bekend om zijn experimentele visie als curator, denk dan aan Blue Men Group, John Leguizamo en Meredith Monk. Met die visie neemt hij ook hier weer kansen en geeft hij ook nieuwe groepen die projecten ontwikkelen en op zoek zijn naar co-producenten een kans om hun werk te laten zien. Dit jaar zag ik er Shasta Geaux Pop in Incoming: A festival within a festival. Rapid Response. Controlled Chaos. New Work.

If Bubble Yum met Colt 45… when opposites collide…gritty bubbles…if saltwater taffy threw a party. If Millie Jackson, Roxanne Shante, OutKast and Monty Python had a baby in the year 3030…you’d get SHASTA!

Shasta Geaux Pop is een performance van Ayesha Jordan in regie van Charlotte Brathwaite. Jordan en Brathwaite ontmoeten elkaar in 2001 in Nederland. Brathwaite deed haar bachelor aan de Mime opleiding in Amsterdam. Jordan woonde en werkte daar 3 jaar lang als jonge maker met onder andere Made in da Shade en Nita Liem’s Don’t Hit Mama.

Brathwaite en Jordan wonen en werken inmiddels al jaren in New York City en ontwikkelden samen deze performance van Jordan’s alter ego Shasta Geaux Pop. Ze werken met muziekproducent Justin ‘Juice’ Hicks, DJ Avg Jo, performer Akhmose Ari en kunstenaar Abigail deVille.

Ik kan en mag er niet teveel over zeggen want de werken in de Incoming serie zijn allemaal works in progress en als zodanig niet voor review. Ik zag de performance samen met Holly Bass en Will Power en het gaf ons een flashback naar 20 jaar terug toen we allemaal net begonnen in New York en Hip Hop Theater een nieuw fenomeen was. Niemand, ook wij niet die het maakten, had een definitie of criteria. De term Hip Hop Theater was, denken Holly, Will, Eisa Davis en ik al discussiërend, net bedacht door Jonzi D, laat staan dat programmeurs wisten wat ze er mee aan moesten.

Anno 2017 is het HipHopHuis niet uit Rotterdam weg te denken, komen hiphoppers Lucia Marthas uitrollen en is Joop van den Ende druk bezig met het produceren van Hamilton…

Shasta Geaux Pop heeft diezelfde energie, enthousiasme, urgentie, actualiteit en belofte. Zeker gegeven de band die de makers hebben met Nederland wil ik het toch meegeven als tip met stip aan Nederlandse programmeurs die Trendbeheer wellicht ook lezen.

Soon in a space near you!?

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Will Power (links tegen pilaar)

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Under the Radar Festival: INCOMING! Shasta Geaux Pop

Foto’s: o.a. Bushwick Starr, Setty McIntosh.

About Sasha Dees 353 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*