2016 days of awesome photo books @ LhGWR

awesome780 2

Het hele pand van LhGWR in Den Haag staat in het teken van het fotoboek. In de tentoonstelling 2016 days of awesome photo books is momenteel een selectie van de favoriete boeken van fotoboekenbewaarder Peter van Beveren, voormalig curator van het NFM Flip Bool, Agence VU oprichter Christian Caujolle, en kunstenaar/fotograaf Paul Kooiker te zien. Van curator Suzanne Swarts en verzamelaar Reyn van der Lugt volgen later aanvullingen.

grotewittereus.nl/html/exposities/2016/awesome-photobooks.html

awesome780 3

Het is een erg goed vormgegeven tentoonstelling, waaruit prachtig blijkt hoe subjectief en persoonlijk ieders “verzamelbeleid” is. Verschillende boeken kocht ik zelf ook, maar hebben in de context van de desbetreffende selectie toch weer een andere betekenis.

awesome780 1

awesome780 4

awesome780 5

awesome780 7

    Op de achtergrond: Celine van den Boorn

Zo is daar het nieuwe boek Noir van Martine Stig, dat sinds ik het op Offprint kocht, op mijn bureau ligt te branden. Een mooi vervolg op haar fantastische boek Cauchy Horizons. Ik weet het zelf nog niet helemaal te plaatsen, het lijkt klinischer dan eerder werk, maar blijft uitnodigen tot herlezen. Naast de andere boeken die Flip Bool selecteerde, van G.P. Fieret, Celine van de Boorn en Anne Geene & Arjen de Nooy kijk ik toch meer naar het ontwerp van het boek dan naar het idee van het werk.

De half subversieve selectie van Paul Kooiker geeft je een inkijkje in wat hem -als je zijn geweldige oeuvre kent- inspireert.

“Bewaarder” (dixit P. v. B.) Peter van Beveren had naar eigen zeggen een meer associatieve manier van selecteren en laat boeken uit zijn bijzondere en bijzonder omvangrijke collectie zien. Sommige onder glas en zichtbaar gemaakt door middel van een filmpje op een iPad.

Iedere selectie heeft zijn eigen persoonijke richting en kader. Het zijn er precies genoeg om niet oververzadigd te raken en om je mee te trekken in een paar haarvaten van de fotoboeken wereld.

Het zijn steeds selecties van professionals, maar het is toch vooral de keuze van de liefhebber die hier naar voren komt. Onomstotelijk is het dat juist die keuze binnen de eigen persoonlijke pico niche overeind blijft staan in het hedendaagse geweld van dummyawards en andere fotoboekenprijzen.

De tentoonstelling 2016 days of awesome photo books is verlengd en nog te zien tot en met 4 februari.

Aanstaande zaterdag 21 januari van 15:00 tot 17:00 uur lichten Reyn van der Lugt, Flip Bool en Peter van Beveren hun keuzes toe in de galerie.

rest1

rest2

rest3

rest4

rest5

flip2

Verder kun je in het souterrain nog grasduinen in de tevens prachtig vormgegeven tentoonstelling met boeken van de studenten die Vincent van Baar begeleidde op de KABK; “My name in 100 colophons”. En in de viewing room kijken naar filmpjes van de FLIP Photobook Award (heeft niks met Flip Bool te maken).

De tentoonstelling 2016 days of awesome photo books is verlengd en nog te zien tot en met 4 februari en aanstaande zaterdag 21 januari van 15:00 tot 17:00 uur lichten Reyn, Flip en Peter hun keuzes toe in de Galerie.

grotewittereus.nl/html/exposities/2016/awesome-photobooks.html

About Johan Nieuwenhuize 61 Articles
Johan Nieuwenhuize is kunstenaar, fotograaf en curator. De relatie tussen het geheugen en fotografie vormt de basis van zijn werk. Zijn werk was te zien in de Vleeshal, Fotomuseum Den Haag, Streetlevel Photoworks en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum en is opgenomen in diverse publieke en privécollecties.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*