A New York Gallery Crawl

Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Quantum Man (The Sixth Portal), 2016, Marble, Cretan walnut, Serbian oak, lead acrylic, mixed media. 157.5 x 30.5 x 41.9 cm / 62 x 12 x 16 1/2 in

Eind 2015 ging ik naar het toen recent geopende Hauser & Wirth in New York. De zaken gaan goed voor H&W in Amerika. Nauwelijks een jaar later, ging ik afgelopen donderdag naar de opening van Jack Whitten in de dit jaar geopende tweede H&W New York locatie. Wederom enorme open ruimtes waar kunstenaars natte dromen van krijgen en voor de bezoekers naast de galerie ook een kunstboekenwinkel. Waarschuwing: het kost een enorme discipline om te locatie te verlaten!

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

 New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  The Third Entity #5, 2016, Black graphite and renaissance wax on evolon
  76.2 x 55.9 cm / 30 x 22 in

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Detail Black Monolith X, Birth of Muhammad Ali, 2016, Acrylic on Canvas
  213.4 x 160 cm / 84 x 63 in

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Quantum Wall, II (Missing Matter), 2016, Acrylic on canvas,
  121.9 x 243.8 x 7.6 cm / 48 x 96 x 3 in

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Detail Quantum Wall (A Gift for Prince), 2016, Acrylic on canvas with tivar
  213.4 x 482.6 cm / 84 x 190 in

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Detail Quantum Wall (A Gift for Prince), 2016, Acrylic on canvas with tivar
  213.4 x 482.6 cm / 84 x 190 in

Jack Whitten is al ruim 50 jaar een succesvol abstract kunstenaar. In de afgelopen jaren kennen we hem vooral door zijn mozaïek-achtig werk waarmee hij een eigen authentieke taal ontwikkelde. Hij bewerkt, speelt, manipuleert en controleert acryl als materiaal. Zoals het hierboven paarse werk een hommage aan de overleden Prince en in ook hierboven Black Monolith X (detail) een hommage aan Mohamed Ali. Hoor hem praten over zijn proces:

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Wangechi Mutu – Ndoro Na Miti opening

Dezelfde avond opende Wangechi Mutu in Gladstone Gallery. Getraind als beeldhouwer (Yale) is Mutu bekend geworden door haar collagewerk. Toch heeft ze beeldhouwen nooit kunnen loslaten en zijn er altijd sculpturale elementen terug te vinden in de tentoonstellingen van haar werk. In deze show zijn de collages volledig verdwenen en zien we alleen sculpturen waarin ze verschillende materialen (aarde, brons, dekens) gebruikt. De werken hebben (nog) niet de wooow-factor die haar collages oproepen. Dat gezegd hebbende, ik kan de durf van Mutu om een sprong in het diepe te doen en echt totaal voor dit medium te gaan meer dan waarderen. De werken laten een zoektocht zien, er is de aarzeling en de belofte van groei. Ik ben meer dan benieuwd hoe deze kunstenaar met haar al bewezen kwaliteiten zich in de komende jaren gaat ontwikkelen als ze zich volledig aan haar medium wijd.

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Nguva, brons, 2016.

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

  Ira Eduardovna – Diminuenda opening.

Weg uit de gevestigde kunstscene zie ik twee dagen later Diminuendo in Williamsburg van Ira Eduardovna, een Art Omi alumni. Ze maakt films en animaties die eigenlijk allemaal gaan over immigratie. Een hot topic op het moment dat er tegelijkertijd een protest gaande is bij terminal 4 op de JFK Luchthaven en een rechter in Brooklyn de uitspraak doet dat het aanhouden van reizigers met geldige papieren (visa en permanente verblijfsvergunningen), ook uit landen die de president besloten heeft te verbannen, niet rechtsgeldig is en dat zij toegelaten moeten worden.

advertentie(s)

Er zit altijd een architectonisch element in het werk van Eduardovna. Ze bouwt huiselijke decors waar haar films en/of animaties in vertoond worden. Dat is ook hier in de Unisex Salon weer zo. Een soort theatraal decor waar je als publiek ook achter kan lopen met 4 animaties die allemaal gaan over oorzaak en gevolg. Zo zie je handen die aan een touw trekken waarin in een volgende animaties een deur open gaat en iemand naar buiten komt.

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

A New York Gallery Crawl Jack Whitten, Wangechi Mutu, Ira Eduerdovna

Nog te zien:

tot 4 maart 2017 – Diminuendo
Unisex Salon
133 Manhattan Ave
Brooklyn, NY 11206
unisex@unisexsalon.nyc

tot 25 maart 2017 – Ndoro Na Miti
Gladstone Gallery
530 West 21st Street
New York, NY 10011 USA
Open: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur

tot 8 april 2017 – Jack Whitten
Hauser & Wirth
548 West 22nd Street
New York 10011
Open: dinsdag t/m zaterdag 10.00 – 18.00 uur

Foto’s: © Jack Whitten (Courtesy the artist and Hauser & Wirth) // Wangechi Mutu (Courtesy the artist and Gladstone Gallery)

About Sasha Dees 337 Articles
Verbinder. Wereldburger; Onafhankelijk curator en producent; Focus op Internationaal, Innovatief, Inclusief en Interdisciplinair. Schrijft o.a. voor Trendbeheer, Africanah en ARC Magazine. www.sashadees.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*