About [Redactie] 9038 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

6 Comments

 1. En terecht! Die hele kunstenaarshonorarium is een farce.

  Staatssecretaris Bussemaker en directeur Donker van het Mondriaanfonds hebben het goed voor zichzelf geregeld. Het gaat om subsidie voor een kunsthonorarium dat bij de kunstinstellingen terecht komt (dus eerst de fondsen), in plaats van bij kunstenaars.

 2. De richtlijn kunstenaarshonorarium is bedoeld om kunstenaars een onderhandelingspositie te geven. Waarop ze kunnen terugvallen, bijvoorbeeld indien een museum hen te kennen geeft dat ‘ze blij mogen zijn met het statusverhogend effect van een museale presentatie en dat dit echt veel meer waard is dan een financiële vergoeding. Het is ook een manier om het kunstenaarshonorarium van sluitpost naar uitgangspunt voor een tentoonstellingsbegroting te tillen.
  De experimenteerregeling van het Mondriaan Fonds is voor instellingen die aantoonbaar voldoende honorarium betalen aan kunstenaars. Het geld komt dus wel degelijk als honorarium (en niet als onkostenvergoeding) bij de kunstenaars terecht.

  Gezien de situatie tot nu toe begrijp ik je afwachtende houding, Willem. Maar ik zou je willen suggereren om elke situatie waar dat van toepassing is aan te grijpen om de richtlijn te hanteren. En met jou al je collega-kunstenaars.

 3. Oh oh Arno. Veel dank voor de suggestie. Indertijd was ik erg blij met het statusverhogend effect van de museale presentatie van mijn vroege werk. Het heeft mij bovendien 20 jaar kunstsubsidie opgeleverd. Het zou voor iedereen ‘in het veld’ toch duidelijk moeten zijn dat er voor de gemiddelde kunstenaar geen droog brood valt te verdienen. Iedere poging dat te maskeren is door institutionele belangen gedreven symboolpolitiek.

 4. Ha GS – de oude garde, die kwam er nog mee weg, een museale aankoop of ooit eens genomineerd voor bv de prix de rome en op grond van dat heugelijk wapenfeit 20 jaar subsidie… je bent een uitzondering. Prijs je gelukkig en nu hop aan de slag! Tijden van vroeger komen niet weer (en zijn gechargeerd maar je komt er zelf mee)

  Ik denk – mooi uitgangspunt vooral ook omdat het normaal mag zijn dat voor te verrichten arbeid normaal betaald gaat worden en niet in gelukskoekjes, aura en status alleen.

  Keuning verklaart niet mee te doen aan de regeling “omdat de fundatie principieel niet met kunstenaars werkt.”

  ((Dat levert slechts “Armoede, troep, gezever in de tent.” Keuning verklaart: “De fundatie werkt alleen met professional artists” Nick en Simon (of omgekeerd) zijn het met hem eens. “Wij laten ons niet boeken, eens het kunstalarm rinkelende” Simon (of Nick) verklaart: “We stonden eens in de rij voor de kassa -achter een kunstenares. Dat was je reinste horreur. Die had geeneens niet genoeg geld bij zich om heur 6pack euroshopper af te rekenen. Stonden wij weer. Te wachten.”))

  Doch soit: “Iedere poging dat te maskeren is door institutionele belangen gedreven symboolpolitiek.” Dat is fors aangezet. Goede bedoelingen mag je best wantrouwen, maar ik denk niet dat Mondriaan met deze insteek gebrek aan inkomsten van kunstenaars wil verbloemen, eerder omgekeerd daadwerkelijk een positieve bijdrage levert.

 5. Positief denken is het grootste gevaar voor de kunst. Hiero op de Academie leren ze inmiddels obesitas bestrijden. Wat je noemt out-of-the-box. Kunst is geen maatschappelijk werk. En dan die calculator voor kunstenaars. Het wachten is op een museumdirecteur die de politiek in gaat. Wist je dat bij Dante alle curatoren in de buitenste ring van de hel terecht komen? Helaas worden de luie kunstenaars daar ook ondergebracht. Moet ik straks tot in eeuwigheid met zeven of acht personen de verzamelde toespraken van Arno van Roosmalen uitzitten.

 6. Ja, er zijn ook steeds meer kunstenaars die ‘onderzoeken’. Als je vraagt wat ze gemaakt hebben, dan zeggen ze ‘ik doe onderzoek naar…’ De kunstenaar als fopwetenschapper, want interesse in een uitkomst hebben ze niet, want dat biedt de ruimte voor ongewenste kritiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*