New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

    CAA (Coco Fusco – Artist Talk)

In januari schreef ik al over de beurs voor podiumkunsten. In februari was er de beurs van de College Art Association (CAA) waar kunsthistorici, critici, schrijvers bij elkaar komen. Om het andere jaar komen vier dagen lang komen zo’n 5000 mensen die wereldwijd in de kunst werken bij elkaar in het Hilton Hotel in New York (het andere jaar is het in een steeds wisselende plek in Amerika, vorig jaar bijvoorbeeld in Las Vegas).

In verschillende ruimtes zijn er presentaties over allerhande onderwerpen in de kunst waar je iedere twee uur kan kiezen uit zo’n twintig onderwerpen. Er is zo merk ik behoorlijk wat aan de hand in de kunst waar we het over willen hebben. Zoals vaak met dit soort bijeenkomsten zijn er super saaie presentaties en panels maar gelukkig ook heel wat waar je van denkt wow, blij dat ik dit gehoord en/of gezien heb. Je kan in en uit lopen en overal wat van meepikken en weggaan als het niet zo interessant is. Er zijn 2 verdiepingen boekenbeurs waar alle universiteits- en kunstboeken uitgeverijen hun boeken aanprijzen. Er is een banenbeurs voor de schoolverlaters en universiteiten die vacatures hebben voor meer senior posities interviewen kandidaten voor deze functies hier op de beurs. Verder is het net als bij alle andere beurzen een netwerkmoment, ook hier veel mensen die elkaar groeten terwijl ze rondkijken waar de volgende persoon is die ze moeten groeten. Je moet lid zijn van CAA om er heen te kunnen en ook om er een presentatie te kunnen geven. Er is een Open Call voor papers/presentaties meestal rond april in het jaar voor de conferentie. Voor 2017 ontving CAA een record aantal: 850, waar ze uit kozen. Naast een jaarlijks lidmaatschap betaal je voor de beurs zelf waar je als lid dan korting voor krijgt. Dit jaar bood de beurs de mogelijkheid voor niet leden om voor 1 dag te komen waarin je mag betalen wat je kan maar dan mag je wel maar 1 dag komen. Hoewel dit een internationale conferentie is ben ik helemaal geen Nederlanders tegengekomen.

Na al deze academische wijsheid is het dan begin maart tijd voor de eerste serie kunstbeurzen. Hier kunnen we gaan zien waar we in februari over discussieerden. Armory, Volta, Independent, NADA, Springbreak en popups in de Lower East Side.

Dit jaar zien we het negatieve economische effect van de kortingen op het Kunst & Cultuur budget in Nederland. Nederland is nauwelijks meer vertegenwoordigd op de beurzen. In de Amory was alleen Ron Mandos Galerie nog te zien met werken van Levi van Veluw. In het aparte Focus gedeelde presenteerde het Berlijnse KOW Cercle d’Art des Travailleurs de Plantation Congolaise (CATPC) i.s.m. Fons Welters. In VOLTA ook eenzaam en alleen Rutger Brandt Galerie maar met de Belg Jan de Vliegher en de Spaanse Carlos Sagrera. Het lijkt dus de hoogste tijd voor Nederlandse kunstenaars als ze nog wat willen betekenen om hun blik op het buitenland te richten en (ook) een buitenlandse galerie te zoeken. Zo kwam ik Willum Geerts tegen die werk had in een groepstentoonstelling in Brooklyn. Hij was niet naar de opening gegaan maar had besloten naar de afsluiting van de tentoonstelling in New York te komen omdat die samenviel met de beurzen. Smart move! Een uitstekend moment om te netwerken en hij heeft diverse afspraken gemaakt tijdens de beurs.

CAA-Conferentie

New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

ARMORY

New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

Willum Geerts & Ron Mandos met werk van Levi van Veluw.

New York kunstbeurzen

CAPTC (KOW/Fons Welters)

New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

VOLTA

Dit jaar was het de 10e editie van de beurs. Volta is altijd een favoriet van me, het is niet overweldigend groot, het is niet markt gedreven. Het toont kunst van nu met kunstenaars die geëngageerd zijn, die je kent, waar je mee werkt, die nog kunst maken omdat ze een urgentie hebben.

New York kunstbeurzen

Marshall AMP gemaakt van een piano, en het werkt! (foto: Sheldon Scott)

New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

Artistiek Directeur VOLTA, Amanda Coulson.

New York kunstbeurzen

Michael Scoggings

New York kunstbeurzen

Ruth Hardinger

New York kunstbeurzen

Andy Dixon

SPRINGBREAK

Sympathieke beurs waar het curatoren en niet galeries zijn die kunstenaars presenteren. Deze beurs is altijd in een leegstaand pand dit jaar was het in de oude Vanity Fair kantoren op Time Square. Je betaalt niet voor je ruimte, alleen Electra, Wi-Fi etc. en de verdeling bij verkoop van werken is 50% kunstenaars, 35% beurs en 15% curator.

New York kunstbeurzen

Daniel Horowitz

New York kunstbeurzen

Jason Peters, je loopt in het donker langs en door dit oplichtende “beest” gemaakt van allemaal plastic bekertjes, super tof.

New York kunstbeurzen

Kristin McIver – dat somt de menselijke behoefte weer mooi op!

New York kunstbeurzen

Brendan Fernandes

New York kunstbeurzen

New York kunstbeurzen

Foto’s: Armory, Sringbreak, Volta en de kunstenaars.

About [Redactie] 9073 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*