Bram de Jonghe (En dat ook) @ 1646

Bram de Jonghe is weer fantastisch. Fan vanaf het begin (Billytown, Pakt, VK, Stroom, These Things Take Time) en wat is de huidige show ‘en dat ook…’ in 1646 weer goed.

1646.nl/projects/en-dat-ook

Bram is zowel van het grote gebaar – een ruimte wordt doorsneden, het plafond verlaagd, de vloer verhoogd, een muur op een wasdroger geplaatst, een afsluitende rij coniferen wordt gesealed in de weg geplaatst – als van de opmerkelijke artefacten – stiekem vertoonde video’s, mosselschelpen, ronddraaiende tekeningetjes. De opmerkelijke combinatie van monumentale ingreep als statement en ingreep als decor maakt dat zijn sculptuurtjes vlinderen door de geheel naar eigen hand gezette ruimte.

Ik ben jaloers op het fantastische, het ongebreidelde en sculpturale, het eigen metier van iets zo neerzetten dat het ontglipt aan de aandacht en tegelijk concentratie oproept. En hé het oogt als kunst maar het is ook altijd leuk. Lichtvoetig zonder platitude, humorvol zonder moegestreden ironie, kom daar maar eens om.

 
Wat een oeuvre. Deze Bram gaat heel erg groot worden, een internationaal kunstenaar. Is heel erg groot. (Overigens – Bram is niet van de club helaas – maar in de trendbeheer shop mogen we het prachtige stacked mussels aanbieden.)

Over de 1646 show en waarom ik die zo geweldig vind:

De ruimtelijke ingrepen vallen in eerste instantie niet op. Wie 1646 goed kent mist wellicht de trap. Precies. Die is en passent weggesealed. Ook de achterruimte is van vorm veranderd.

Zoals de hele linkermuur is rondgehoekt met krimpfolie.

De eigenlijke ruimtevuller bestaat uit een ronddansend gerailed kaarsje. In de achterruimte tegen het plafond draait en zwiept een kleine witte brandende kaars een eindeloos traject. Gaandeweg worden de muren voorzien van rondspattend kaarsvet. (Veel plezier met kuisen jongens.) Als een tjoekend treintje, rails miniworld, het licht van de wereld, daar, vlak onder het plafond.

Bram is van de tweede instantie. In eerste instantie zie je niets, niets anders dan het grote gebaar. Gaandeweg blijken het juist de details te zijn die het werk uitmaken.

Deze kaarsrunner alleen al zou een goede installatie zijn. Sereen rondjes maken, sporen achterlatend, je bent klaar. Maar en dat is uniek aan Bram – zonder dat enig gevoel van volheid oprispt is de hele ruimte tegelijkertijd gevuld met kleinere sculpturen.

Met krimpfolie versculptuurde objecten. Geen idee wat er onder het zwart huist – mysterie of zal ik het vragen?

    In de winkel: Bram de Jonghe – Stacked Mussels, mosselschelpen (Zeeuws), gegalvaniseerd ijzeren stang, 14cm×8cm×15cm

Stacked Mussels hangen er ook.

Een tekenmchine die ik niet helemaal begrijp.

Een hoedendokter die ik niet vat. En lees dat als een pré, niet als kritiek. Het roept verwondering op, momentjes van WTF.

Verplichte kost. Gaat het zien en bezorg uzelf een goed humeur. Nog tot 2 juli.

1646.nl/projects/en-dat-ook

About Jeroen Bosch 4752 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

1 Comment

  1. Dank voor deze peptalk in komkommertijd JB. Die zwarte klomp is van teer en zal (ooit) slowly but surely gaan druppelen met een frequentie die zich alleen laat meten op een geologische tijdschaal. Dat haal ik tenminste uit die andere review. Inlezen verdient bij kunst verreweg de voorkeur boven de onbemiddelde ervaring, die overigens een fictie is. Hoe dan ook een elegante en opbeurende reflectie op tijd en eeuwigheid. Verders leunen we wel weer zwaar op het arte povera erfgoed met zijn niet ongevaarlijke materiemystiek.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*