Gabriel Rolt failliet verklaard

Oud nieuws, wellicht wist u dit al, uit mijn vakantie (uitspraak was 20 juni) maar dat ziet er niet lekker uit voor Rolt. Achterstallige huurtermijnen van bijna € 13.000. “De opslag in Hoofddorp staat helemaal vol met kunstwerken. Volgens de bestuurder zijn de werken allemaal aan failliet in consignatie gegeven en dus niet van de boedel. Er is geen inventarislijst en de bestuurder weet ook niet precies wat er staat.” Op de rekening bij de Rabobank een creditsaldo van € 14,29. Waar het saldo van de KNAB Bank d.d. 30 juni 2017 nog een whopping € 0,10 bedraagt.

Nu maar hopen dat er niet teveel kunstenaars zijn die nog geld tegoed hebben. Wie weet meer?

“Failliet exploiteert een kunstgalerie aan de Tolstraat in de Pijp in Amsterdam. Zij zou
kunstwerken in consignatie van kunstenaars hebben gekregen en die gedurende een expositie dan onder behoud van een marge pogen te doen verkopen voor deze kunstenaars.

De aanvrager van het faillissement is een Japanse kunstenaar en fotograaf, wiens kunstwerken door failliet in consignatie werden gehouden met als doel deze te verkopen tegen een commissie.

Nadat failliet de facturen van de kunstenaar niet meer voldeed, is de procedure aanhangig gemaakt bij de Rechtbank Amsterdam en bij vonnis van is failliet veroordeeld tot afgifte van 53 kunstwerken, alsmede tot betaling van de openstaande facturen, te vermeerderen met rente en kosten. Hierop heeft failliet 16 kunstwerken teruggegeven en zouden er volgens de aanvrager nog 37 bij failliet aanwezig moeten zijn.”

Uit PDF op rechtspraak.nl:
solventies.rechtspraak.nl/pdf.ashx?ID=13_ams_17_234_F_V_02

gabrielrolt.com

About Jeroen Bosch 4658 Articles
Smaakmakend sinds jaar en dag: onafhankelijk kunstenaar, tentoonstellingmaker, trendbeheerder en oprichter art agent orange, artist run art agency. Eigen werk onder jeroenbosch.com Meer info zie trendbeheer.com/jeroen-bosch

11 Comments

 1. Rolt stond niet bepaald bekend als een galeriehouder die ervan hield zijn kunstenaars te betalen. Goed dat een kunstenaar een keer naar de rechtbank stapt en het hele zootje door de plee spoelt.

 2. Nou Herman de tragiek is mogelijk dat de kunstenaars uit zijn stal (ook) de sjaak zijn; bij een faillisssement gaat iedereen voor zul je zien – staat er niet een ton belastingen open (zie pagina 8) Gelukkig zijn de werken buiten het failliet gehouden. Maar dan nog. Wie nog wat tegoed had van Rolt kan waarschijnlijk naar (een deel van) zijn of haar centen fluiten.

 3. Beste Jeroen,

  Het is duidelijk dat jij en Rolt niet op goede voet staan. Jammer dat dit zo duidelijk in het artikel naar voren komt. Een faillissement lijkt mij al zwaar genoeg voor alle gedupeerden. In een ander artikel praat je nog vol lof over de tentoonstelling van zijn dochter bij Amsterdam Art Fair 2016, een klein meisje die je hier indirect ook mee raakt. De feiten blijven, maar iemand verder naar beneden halen door zijn saldo openbaar te maken gaat ver. Daarnaast vraag ik mij ook af hoe je aan deze informatie komt. Een artikel deels gebaseerd op onrechtmatig verkregen informatie. Men kent het gezegde: ‘de een zijn dood is de ander zijn brood’. Ik hoop dat je in het vervolg je emoties niet te veel op zijn beloop zal laten en deze site niet tot een banaal privé tijdschrift omdoopt. Wat er met Rolt is gebeurd zal hij verder zelf moeten oplossen. Je schildert hem af als een geld monster die niet om zijn kunstenaars geeft. Ik vraag mij af of dat zo is. Zoals jij passie voor trendbeheer.com hebt en daar als het goed is voor door het stof zult gaan doen anderen dat ook voor hun bedrijf ongeacht de strijd die daarvoor geleverd moet worden, zowel persoonlijk als publiekelijk. Wees een heer en laat deze mensen het verder zelf oplossen.

 4. Als het regent word je nat.

  “In een geval waren er zelfs advocaten bij betrokken geraakt. En wat was nou helemaal het geval? Hij zou een werk verkocht hebben en de kunstenaar daarna hebben verteld dat het was zoekgeraakt op transport. “…No tiene perdón de Dios”, galmden de Gipsy Kings. De kunstenaar had er een zaak van gemaakt, maar Salvador zelf zag het probleem niet.

  En een andere kunstenaar was boos omdat hij pas na twee jaar betaald had gekregen. Gran cosa. Hij kende kunstenaars die met internationale galeries zakendeden en helemaal geen geld zagen. Die Hollanders stonden altijd meteen zo op hun strepen. ”

  https://trendbeheer.com/2017/03/22/panish-stroll/

 5. Beste marc,
  Eerst lezen voordat je huilt,
  De saldo’s van de bankrekeningen staan in de pdf van rechtspraak.nl waarnaar gelinkt wordt

 6. Beste ‘Bwob’,

  Huilen doen we niet zo gauw, daarnaast staan de saldo’s van de bankrekeningen niet in de pdf waarnaar gelinkt wordt.

 7. Excuus, de bedragen staan er tussen.
  Verder blijft het eerder geschreven bericht dezelfde boodschap behouden.

 8. Het straalt anders mooi af op de hele beroepsgroep. Wel geinig dat ‘failliet’ ook als zelfstandig naamwoord gebruikt wordt: Galerie Failliet. Mensen met een passie moet je trouwens heel erg wantrouwen. In ieder geval leuke aanleiding om Painter (1995) weer eens terug te kijken.

 9. Marc ik lees er vooral compassie met de kunstenaars uit. Het regent al jaren klachten. Met mij zullen er zeker meer zijn die dit zagen aankomen. Daar heb ik hier eerder niets over gelezen. Dit uitgesproken faillissement is gewoon openbare informatie. En die saldi – ach. Hij had ook alles kunnen quoten.

Comments are closed.