Bye bye De Stijl

Utreg, me stadsie daar gebeurt van allerhand! Een frisse wind door het Centraal Museum bijvoorbeeld. Naast de interessante vaste collectie opstelling nu ook een vlotte Bart Rutten ingeving naar aanleiding van het afgelopen ‘De Stijl’ jaar. Onder anderen mooie werkjes van Rob Voerman, Erik van Lieshout, Roy Villevoye, Remy Jungerman en Reinier Lucassen te zien. Het productieteam van het museum heeft zich echt moeite genomen om de werken mooi en vakkundig te presenteren in de moeilijke ruimten van het leuke museum (u hoort het; ik ben er al in geen eeuwigheid meer geweest…).

Zo springt de film installatie van Katja Mater eruit als één van de interessantere bijdrage, naast de world aids day installatie met “infected Mondriaan, infected Rietveld en infected Robert Indiana” van General Idea; het invloedrijke collectief dat aandacht vroeg (en nog steeds actueel is) voor het dodelijke aids virus wat hen ook persoonlijk trof.

Ook uitgepakt heeft niemand minder dan onze Marc Bijl himself, ook met een soort van infected Mondriaan Rietveld en Indiana (maar dan anders). De hedendaagse bijdrage in de tentoonstelling bewegen zich tussen inspiratiebron, activism, en bewondering voor de artistieke en creatieve kant van de Stijl als beweging maar zetten ook genoeg vraagtekens en humor in tegenover de hele marketing natte droom die vaak omgeven is bij alles wat met de internationale bekendheid van De Stijl te maken heeft.

In het kader hiervan ook een geinige youtube uitleg van de kunstenaars zelf online speciaal voor het Centraal Museum Utrecht.

[arve url=”https://youtu.be/gAQTmBSLQIw” /]

Anyway…
Bye Bye De Stijl, hello Bart Rutten!

foto erik en Reinier Lucassen courtesy instagram @annetgelinkgallery

*aan redactie; prijs voor de kunstkritiek gaan we zo niet winnen maar copy paste dit maar voor de maandag editie online!!

Tapijt van Metahaven is van een andere expo binnen het Centraal Museum evenals de potten en de 18 de eeuwse schilderijen. De zwevende sculptuur in de entreehal is wellicht van Wolfgang Flad…uit Berlijn.

Dubbele Rietveld Stoelen Barbara Visser
Kleurige Rietveld Stoelen Mary Heilmann
Utrecht by Night courtesy Marc Bijl
FOTOCREDIT Erik met Reinier Lucassen courtesy instagram @annetgelinkgallery

About Marc Bijl 301 Articles
Post-internet-punker

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*