Drukdruk in Den Bosch

Drukdruk in Den Bosch

Zeefdruk is weer helemaal hot sinds Vincent Uilenbroek het oeroude procédé nieuw leven inblies met een zelf gefabriceerde zeefdruktafel en een groep gastkunstenaars die daarop mochten experimenteren. De daaruit volgende expositie in de Vishal liep dusdanig in de gaten dat er sindsdien een ware wederopstanding van de zeef-, reliëf-, blind- en weetikwatvoordruk ontstond. De huidige groepstentoonstelling in het Grafisch Atelier in Den Bosch sluit mooi daarop aan.

(een bericht van Jochem Rotteveel)

Drukdruk in Den Bosch

Bossche Blondie Dineke van Oosten (rechts) verzamelde een groepje kunstenaars die met hun formele onderzoek nieuw licht konden schijnen op de oude druktechnieken. In het midden Martijn Schuppers die met zijn ‘Pentimenti’-prints maar liefst twee wanden had geconfisceerd. Op links een anonieme dame die op het oog ook iets lijkt te confisceren.

Drukdruk in Den Bosch

De fluorescerende verf op de zeefdrukken van Harry Markusse zorgen voor twee composities: een met en een zonder de UV-lampen aan. Voor de verzamelaars: alle werken zijn te koop.

Drukdruk in Den Bosch

Gijs van Lith deed ook mee en blies zijn vingerafdruk op tot onmenselijke proporties die hij zovaak zeefdrukte dat het a. niet meer te fotograferen was en b. de vraag oproept waar de grenzen van de zeefdruk liggen.

Drukdruk in Den Bosch

Koen Taselaar onderzocht de zeefdrukmogelijkheden op een inkjet print. En voila: dat kan dus.

Drukdruk in Den Bosch

Vincent Uilenbroek en Rob Bouwman gingen duo en combineerden zeefdruk- met schildertechnieken.

Drukdruk in Den Bosch

Martijn Schuppers op een van zijn wanden met een installatie in UV-licht die de onderliggende veranderingen in het schilderproces ‘aan het licht’ brengen. Vandaar de naam ‘Pentimenti’. Volgt u ‘m nog? Hier ziet u dus de composities die onder de toplaag schuil gaan. Nog niet duidelijk? Dan moet u hem even een mailtje sturen: studio@schuppers.com.

Drukdruk in Den Bosch

Dan komen we in de categorie blinddrukken: de bovenste twee exemplaren zijn van Dineke van Oosten.

Drukdruk in Den Bosch

En hier een van de blinddrukken van uw verslaggever. De plooien en vouwen van tape spelen bij het ontbreken van kleur voor een keer de hoofdrol.

Drukdruk in Den Bosch

En ook hiervoor moet u even uw leesbril op. De heren van Graphic Surgery hebben conform hun beeldtaal een aantal composities geblinddrukt. De term blinddruk heeft overigens niets te maken met braille. Als u met uw vingers over deze compositie gaat ontdekt u geen geheime boodschappen.

Drukdruk in Den Bosch

De bovenste laag van een stapel zeefdrukken die – van de zijkant bezien – toch al zo’n tien centimeter beslaan. Jannemarein Renout, voorheen weergaloos op de glitchende printers, voegt een nieuwe richting aan haar oeuvre toe.

Drukdruk in Den Bosch

Thomas Trum freestylet in de ruimte met stijfsel en pigment en brengt de zeefdruktechniek aan zoals wegwerkers strepen trekken op het asfalt.

De expositie ‘No/Time’ is nog te zien tot en met 29 april in de expositieruimte van Willem Twee in Den Bosch, niet geheel toevallig gelegen naast de werkplaats van het Grafisch Atelier.

Gadenbosch.nl/tentoonstelling.php?id=292&nav=tr

About [Redactie] 9013 Articles
Berichten in Trendbeheer kort en ingezonden verslagen van gelegenheidscorrespondenten.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*