Kathrin Schlegel – Der Stein Des Weisen @ Erasmus Universiteit Rotterdam

Onthulling van Der Stein Des Weisen, Kathrin Schlegel – Erasmus Universiteit Rotterdam, afgelopen maandag 3 september.

eur.nl/nieuws/kunstwerk-der-stein-des-weisen-op-campus-woudestein-officieel-onthuld

Stiekem had ik het sculptuur en de sokkel al mogen bewonderen voordat het groene gras er lag een paar maanden geleden. Daar was dan weer geen zon en champagne bij, dat is toch anders.

Der Stein Des Weisen werd in 2011 als opdracht toegekend aan Kathrin Schlegel. Haar werk en de 17e eeuwse ‘sokkel van Erasmus’ (Hendrick de Keyser 1622) kwamen tezamen in een winnend voorstel. Tot de verbouwing stonden de eieren van Petri beeldbepalend op het terrein van Woudestein. In 2012 is al gestart met het realiseren van wat nu te zien is op het groene gras. Anne (Clement van Vugt) had mij verteld hoeveel inspanning en doorzettingsvermogen het heeft gekost van een heel team op het Erasmus.

advertentie(s)

De sokkel is na 55 jaar terug in de kunstcollectie van de Erasmus Universiteit en nu dus als DUO met de wolk van Kathrin Schlegel.
Het is allemaal gelukt, het is prachtig mooi en om te fotograferen een feestje.

Catalogus:

Het monumentale buitenkunstwerk is gesitueerd in Park Noord op campus Woudestein. In dit hedendaagse ensemble is de historische sokkel, die eeuwen het Erasmusbeeld van Hendrick de Keyser heeft gedragen, door de kunstenaar samengebracht met een monumentale RVS sculptuur. Het gepolijste oppervlak van de sculptuur, die qua vorm het midden houdt tussen een spreek- en gedachtewolk, reflecteert de toeschouwer en de omgeving. De historische sokkel is geplaatst in een glazen behuizing die hem met alle sporen uit het verleden voor de toekomst bewaart. Het in vergetelheid geraakte voetstuk wordt binnen het kunstwerk gereactiveerd. De nog aanwezige afdruk van het standbeeld nodigt de toeschouwer uit om denkbeeldig in de voetstappen van Erasmus te treden, de gedachten van de filosoof te overdenken en zijn nalatenschap opnieuw te overwegen.

Aan het woord; Anne Clement van Vugt, Kristel Baele, Mondriaan Fonds en Kathrin Schlegel
Aan de rode lap: Luuk Bode

(Laatste foto Kathrin Schlegel)

kathrinschlegel.com/Der-Stein-des-Weisen

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*